Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Rebeliunea Legionară sau cum s-a rupt o Coaliție de guvernare după doar patru luni

Simpla lectură a presei de după Rebeliunea Legionară din ianuarie 1941  confirmă bănuiala c-a fost vorba de o Diversiune montată de general cu ajutorul nemților pentru a scăpa de partenerul din Coaliția de guvernare.

Chiar din debutul Guvernării a fost limpede că Alianța va eșua. Nici Legionarii și nici Ion Antonescu n-aveau încredere în partener. Lui Ion Antonescu îi repugnau legionarii în care vedea ceea ce ura el cel mai mult, Revoluția. Revoluția care înseamnă dezordine, balamuc. Exact ceea ce contravine spiritului cazon, în stare să facă ordine pînă și-n propoziție, întrebîndu-se ce-i anarhia asta, e și o literă scrisă cu Majusculă, cînd ar trebui toate să fie la fel? Îi chemase la guvernare abia în 14 septembrie 1940, sub titlul, absurd, de Stat Național-Legionar, după ce între 6 septembrie și 14 septembrie își pusese oamenii săi în posturile cheie. Scopul chemării legionarilor la putere a fost compromiterea acestora în ochii nemților. Prin natura sa dictator, Ion Antonescu voia puterea doar pentru el însuși, n-avea chef s-o împartă cu nimeni. Legionarii, la rîndu-le, acceptaseră alianța cu acest om vechi, cum îl taxau ei pe general, în speranța că după parvenirea la guvernare vor fi suficienți de puternici pentru a se debarasa de el. Ar fi suficiente semne pentru a întări suspiciunea că Legionarii au fost atrași într-o capcană prin mimarea de către Ion Antonescu a slăbiciunii. Despre asta am scris, invocînd o paralelă între Antonescu din timpul Rebeliunii legionare și Moromete din timpul rebeliunii fiilor. Dar chiar dacă suspiciunea nu s-a confirmat, evoluția evenimentelor arată că Rebeliunea a dus la o întărire fără precedent a puterilor lui Ion Antonescu. Presa a declanșat o campanie uriașă de prezentare a Conducătorului Statului, cum se autointitula generalul vorbind despre el însuși la persoana a treia, drept Salvatorul Națiunii. Paginile presei deja aservite dau în clocot de dovezi ale nenorocirilor produse de Rebeliune, ale pericolului prin care legionari au amenințat statul. Cuvîntul de ordine rămîne Veșnică recunoștință față de Conducător, cel care ne-a salvat de la Apocalipsă. Ca orice ofensivă propagandistică și aceasta nu duce lipsă de exagerări prin care se cade în ridicol. Universul din 2 februarie 1940 publică următorul material:

„Recunoştinţa unui gospodar din jud. Brăila pentru d. g-ral Ion Antonescu. Telegrama trimisă către fiicele sale, eleve la liceul industrial
Brăila, 28 Ianuarie

Se ştie că, cu prilejul turburărilor din zilele de 21-23 Ianuarie, populaţia oraşului nostru a trăit momente de groază.
Ordinea fiind restabilită datorită măsurilor luate la timp de vrednicul ostaş şi conducător al statului, d. g-ral Ion Antonescu, viaţa şi-a reluat cursul normal.

Cu această ocazie, merită să relevăm gestul adevărat românesc şi creştinesc al gospodarului Ghiţă Marinescu, din Țăndărel (Brăila), care are două fiice internate la liceul industrial de fete «Pemetis Zurmaie».

Părintele, îngrijorat nu atît de soarta copilelor sale, ci a ţării şi conducătorului statului d. g­ral Ion Antonescu, a trimis fiicelor sale următoarea telegramă:
«Dragi copii, închinaţi-vă bunului Dumnezeu un minut pe zi pentru sănătatea d-lui g-ral Ion Antonescu, care prin străduinţa sa v-a salvat căminul şi viaţa tatălui vostru, care a fost în pericol de moarte».

Telegrama a fost citită atît în faţa corpului didactic, cît și a elevelor din toate clasele, care au rămas profund emoţionate, dîndu-şi seama de pericolul prin care a trecut ţara noastră.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Rebeliunea Legionară sau cum s-a rupt o Coaliție de guvernare după doar patru luni”

  • Bun găsit, Maestre Ion Cristoiu ! Foarte interesante ,superbe, ultimele editoriale, realizate intr-un mod excepțional de frumos și de obiectiv ,Maestre ! Generalul Ion Antonescu a fost un mare patriot , dar , având în esență și ca funcție caracterul unui dictator , a făcut și multe greșeli printre care și aceea de a crede că orice formațiune politică sau alianță nouă nu este bună ,doar că nu despre acest lucru era vorba ,ci despre temelia acestei alianțe care nu era deloc una solidă ,după părerea generalului( în realitate lui Ion Antonescu îi era frică că își va pierde puterea și respectul poporului)și , presimțind

    că autoritatea sa ar putea fi detronată, găsea orice modalitate sau ocazie prin care să vorbească despre pericolele la care se expune țara noastră datorită rebeliunii legionare ! Făcând o paranteză, niciodată cât a fost la guvernare partidul său , Klaus Johannis nu a încetat să acuze PSD de nereușitele sale și ale guvernului său, altfel vorbind personalitatea generalului Ion Antonescu nu se putea compara si nici nu ar putea fi vreodată comparată cu cea a lui Klaus Johannis, datorită respectului puternic de care Ion Antonescu se bucura din partea poporului român ! Vă mulțumim din tot sufletul, Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări !

  • Ciudat ce multa asemanare se contureaza intre legionari si usr. Se pare ca permanent apar „revolutionari” fara prea multa carte, dar foarte excentrici in abordarea problemelor statale. Nu ca nu au erori in apreciere, dar problema lor consta in incapacitatea de a administra si cele mai simple aspecte. Sunt buni doar a critica. In rest…

    • @mm/Legionarii au fost credinciosi si iubitori de tara pe cand usr sunt atei, #resistenti sorosisti si se inchina la Satan vrand sa darame bisericile. Asa ca ai dreptate nu, marea asemanare intre legionari si usristi este doar in viziunea ta stramba despre aceasta lume.

  • Wow! Laura, Marius. Sa intelegem ca dupa 2024 va vom vedea pe la Cotro in toata splendoarea?

  • Adevarul despre legionari! „Profetie despre Romania si Miscarea Legionara
    Cea mai exceptionala profetie despre Romania: Agatanghel – trăitor la 1273 în insula Rhodos: „În vremea aceea, (1920) va apare în ţara aşezată pe Carpaţi până la Dunăre, ţara de la gurile Dunării, sau ţara Lupului, va apare Fiul Omului încins cu sabia de arhanghel. Acesta va face o organizaţie numita Legheon (MISCAREA LEGIONARA), iar membrii acestei organizaţii vor fi persecutaţi, vor fi închişi, omorâţi la răspântii de drumuri, mulţi vor fugi peste hotare persecutaţi fiind de capul statului şi de poporul vrăjmaş lui Dumnezeu. Şi în timpul acesta tot poporul acesta de pe Carpaţi şi alte popoare vor intra în mare suferinţă, dar după o vreme, Maica Domnului şi Sfântul Ioan va aduna sângele lor în potire şi se va prezenta cu el în faţa tronului Fiului Său.”

  • Corijați, va rog, anul de apariție a materialului citat din „Universul” – 1941 (nu 1940!).

  • ( din Țăndărei )
    pe locul 1 ramane totusi
    „-iti promitem tovarase Lenin,
    noi iti promitem!” -uite cum se folosea Stalin de proaspatul cadavru….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *