Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

Reforma electorală trebuie să fie pe agenda noului parlament și a noului guvern

Scrisoare deschisă a societății civile care a propus inițiativa OAMENI NOI ÎN POLITICĂ

Către: Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal
Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România
Dacian Cioloș, președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate
Hunor Kelemen, preşedintele Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România

BUCUREȘTI, 11 decembrie 2020 – Organizațiile și mișcările civice care au generat în 2018 inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală ”Oameni noi în politică” cer partidelor care formează noua coaliție parlamentară și de guvernare să își asume în întregime conținutul măsurilor propuse și susținute de 140.000 de cetățeni.

Adresăm această scrisoare deschisă Partidului Național Liberal, Alianței USR PLUS și Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, formațiuni politice care în aceste zile negociază participarea la guvernare.

Adresăm cererea noastră fermă și Domnului Președinte Klaus Iohannis în calitatea sa de ales direct al cetățenilor României care au nevoie de o legislație electorală cât mai reprezentativă și mai adaptată realităților contemporane.

Reformele electorale susținute de inițiativa cetățenească ”Oameni noi în politică” sunt urgente și vitale pentru sănătatea mediului politic românesc și pentru democrația reprezentativă a României, stat membru al Uniunii Europene.

Amintim conținutul inițiativei:

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Vot pe liste deschise de candidați, care să permită alegătorilor să voteze candidatul preferat, nu doar lista impusă de conducerea partidului

Vot liber pentru românii din afara țării

Număr reprezentativ de parlamentari pentru circumscripția diaspora, proporțional la numărul real de locuitori din afara țării

Eliminarea pragului electoral la alegerile europarlamentare și locale

Alegeri corecte și transparente prin monitorizare informatică și video pentru toate tipurile de scrutin

Reducerea numărului de semnături necesare înscrierii candidaților în alegeri, sub 1% din numărul de alegători dintr-o circumscripție, conform recomandării Comisiei de la Veneția

În toamna anului 2018 peste 1000 de voluntari au lansat și derulat cel mai mare proiect civic de reformă electorală, susținut de mișcări civice laolaltă cu partide politice.

Susținătorii inițiativei au fost 26 de organizații civice și 4 partide politice: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Aradul Civic, Asociația Platforma România 100, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Declic, Eu Ro Aleg 2.0, Evident Deva, Geeks For Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset, #Rezist Milano, #REZISTENȚA, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupție, Vă Vedem din Sibiu și partidele: Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS, în acel moment Mișcarea România Împreună), Partidul Oamenilor Liberi (POL), Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT, astăzi absorbit în PNL), Uniunea Salvați România.

Proiectul de reformă ”Oameni noi în politică” a întrunit condițiile cerute de lege și de Curtea Constituțională. Organizatorii au depus 109.874 semnături validate de primării dintr-un total de 140.000 semnături strânse. Cu toate acestea, CCR a respins inițiativa prin invalidarea unui număr de semnături care să coboare pragul sub 100.000 și astfel a blocat inițiativa legislativă, voința cetățenilor și eforturile de doi ani de zile ale societății civile.

Cerem celor trei formațiuni politice care vor alcătui coaliția de guvernare să își asume ferm implementarea legislativă a voinței cetățenilor ca parte a programului de guvernare, pentru a asigura cadrul juridic imperios necesar liberalizării pieței politice din România, creării unei concurențe politice sănătoase între candidați și formațiuni politice, obținerii unei reprezentativități reale în parlament și în administrația locală.

Organizațiilor care au inițiat demersul legislativ ”Oameni noi în politică”, li se alătură prin semnarea acestei scrisori deschise, toate organizațiile societății civile și partidele menționate mai jos:

Inițiativa România (Membru platforma Contract România)

#activAG Piteşti (Membru platforma Contract România)

Oradea Civică 2017 (Membru platforma Contract România)

Reset (Membru platforma Contract România)

Mureșul Civic (Membru platforma Contract România)

Ștafeta Steagului Uniunii Europene (Membru platforma Contract România)

Brașovul Civic (Membru platforma Contract România)

Voluntari în Europa (Membru platforma Contract România)

#Rezist MILANO (Membru platforma Contract România)

Asociația Aradul Civic (Membru platforma Contract România)

Inițiativa Timișoara (Membru platforma Contract România)

Rădăuțiul Civic (Membru platforma Contract România)

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (Membru platforma Contract România)

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just (Membru platforma Contract România)

#REZISTENȚA

Geeks for Democracy

Corupția Ucide

Asociația Platforma România 100

Diaspora.ro

Un Timbru Pentru Dreptate

Rezistența Civică Galați

Acțiunea Civică Galați

#Rezist Galati

RO Iberica

Prieteni Pentru Galaţi

Curăţăm Galaţiul

Asociația Bihorul Civic

Vă vedem din Sibiu

Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER

Partidul Oamenilor Liberi (POL)

Baia Mare Civică

Grupul Civic Madrid Ro

Rezist Budapesta


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Reforma electorală trebuie să fie pe agenda noului parlament și a noului guvern”

  • Cine sinteti voi mă? Măi degeneratilor,voi stiti că și opozitia trebuie să facă parte si ea din acest proiect? Lor de ce nu vă adresati? Sictir naziști idioți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *