Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Republica Centrafricană, tărâmul represaliilor sângeroase

Cel puțin 14 persoane au fost ucise în confruntările dintre păstori și agricultori în nord-estul Republicii Centrafricane, în apropiere de granița cu Ciad, o zonă care a fost afectată de conflictele mortale dintre aceste comunități. „Totul a pornit de la o neînțelegere dintre un fermier și un păstor care și-a adus vitele pe un câmp din Tiri”, a declarat pentru AFP Ibrahim Senoussi, primarul acestei comune situate la peste 700 de km de Bangui. „Turmele au devastat câmpul și culturile, iar păstorul a fost ucis după o dispută violentă”, a continuat el. Drept represalii, crescătorii de animale, care veneau din Ciad, au ucis 14 persoane, inclusiv femei și copii. Au ars peste 66 de case și grânare. Aproape 3.000 de persoane și-au părăsit satele, a declarat François Dieudonné Bata Wapi Yepi, prefectul regiunii Bamingui-Bangoran, precizând că atacul a avut loc la data de 10 iunie. Doi răniți grav au fost transportați la spitalul din Ndélé, la aproximativ 80 de kilometri de Tiri, potrivit unei surse medicale de la fața locului.

Conflictele dintre agricultori și păstori sunt recurente în regiune, în special în perioada de transhumanță. Fermierii îi acuză pe păstori că le deteriorează câmpurile prin pășunatul animalelor lor. „Nu putem continua să lăsăm străinii să vină și să ucidă centrafricani pe pământul lor”, a declarat prefectul regiunii, adăugând că soldați din cadrul Forțelor Armate Centrafricane (Faca) vor fi desfășurați pentru a securiza frontiera dintre Republica Centrafricană și Ciad, care este închisă din anul 2014. Relațiile dintre Ciad și Republica Centrafricană au fost tensionate în ultima vreme. La sfârșitul lunii mai, potrivit N’Djamena, soldați centrafricani au atacat un post militar pe teritoriul Ciadului, ucigând un soldat pe loc și răpind alți cinci, pe care i-au executat în RCA. Surse ONU din Republica Centrafricană și surse de securitate din Ciad au declarat că militari centrafricani și paramilitari ruși, pe de o parte, și rebeli centrafricani și soldați ciadieni, pe de altă parte, s-au confruntat într-un sat din partea ciadiană. Bangui acuză în mod regulat Ciadul că sprijină grupurile armate și rebelii centrafricani.

De la obținerea independenței, în 1960, Republica Centrafricană a cunoscut decenii de violență și instabilitate. O insurgență condusă de Seleka („alianța” în limba sango), o coaliție de grupuri armate, în principal musulmane, a dus la deteriorarea gravă a infrastructurii de securitate a țării și la intensificarea tensiunilor etnice. Luptătorii Seleka au lansat o ofensivă împotriva guvernului RCA, în decembrie 2012, au cucerit capitala Bangui și au organizat o lovitură de stat, în martie 2013. Drept răspuns la brutalitatea forțelor Seleka, s-au format coaliții ,,anti-balaka” (care înseamnă ,,invincibil” în limba sango) formate din luptători creștini pentru a exercita represalii împotriva luptătorilor Seleka, adăugând un element de animozitate religioasă la violențe, care nu exista anterior. În septembrie 2013, forțele anti-balaka au început să comită atacuri de răzbunare pe scară largă împotriva civililor, în majoritate musulmani, strămutând zeci de mii de persoane în zonele controlate de Seleka în nord. Forțele Seleka au fost dizolvate de către guvern la scurt timp după ce au început atacurile de răzbunare, dar mulți foști membri Seleka au început să comită contraatacuri, aducând RCA într-o stare haotică de violență și într-o criză umanitară. De la reizbucnirea conflictului, în anul 2013, mii de persoane au fost ucise și aproape 575.000 de refugiați au fost strămutați, majoritatea dintre aceștia fugind în Camerun și în Republica Democrată Congo, țări vecine.

În ciuda optimismului generat de alegerea președintelui Faustin Archange Touadera, în primăvara anului 2016, criza nu a făcut decât să se intensifice. O împărțire teritorială de facto a dus la o pauză între luptele dintre musulmani și creștini, dar luptele dintre facțiunile fostei Seleka au luat amploare. Deși guvernul menține controlul asupra Banguiului, majoritatea grupurilor armate au boicotat încercările președintelui Touadera de a calma regiunea prin dezarmare, lăsând guvernul neputincios în afara capitalei. Anomalia din restul țării a permis grupurilor armate să se dezvolte, iar luptele s-au intensificat în provinciile centrale, vestice și estice. De asemenea, conflictul a făcut ravagii în economie, paralizând sectorul privat și lăsând aproape 75 % din populația țării în sărăcie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *