Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Risc ridicat de pericol biologic în Sudan

Există un risc ridicat de pericol biologic în capitala Sudanului, Khartoum, asta după ce una dintre părțile beligerante a confiscat un laborator care deținea agenți patogeni pentru rujeolă și holeră și alte materiale periculoase, au declarat experții de la Organizația Mondială a Sănătății. Acum, dar și mai demult, noi am tot asistat la diverse experimente sociale și societale, cu noi: riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității umane care, ba există, ba nu există, depinde de cine susține financiar experții. De multe ori, paradigmele schimbându-se „peste noapte”. Să fie și acesta un experiment? Pe de altă parte, mai există un scenariu. Oare au făcut alte state experimente în Sudan? Iar acum reprezentanții acelor state se tem că adevărul o să iasă la iveală? Rămâne de văzut.

Vorbind reporterilor din Geneva, prin legătură video din Sudan, reprezentantul OMS în această țară (Nima Saeed Abid) a declarat că tehnicienilor nu li se permite accesul în incinta Laboratorului Național de Sănătate Publică pentru a depozita în siguranță materialele. „Aceasta este principala preocupare: interzicerea accesului pentru tehnicienii de laborator pentru a merge la laborator și pentru a depozita în siguranță materialul biologic și substanțele disponibile”, a spus acesta, refuzând să precizeze care dintre părți a confiscat instalația.

Luptele au izbucnit între forțele armate sudaneze și paramilitarii Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) la 15 aprilie și au ucis cel puțin 459 de persoane și au rănit peste 4000 de oameni, potrivit ultimelor cifre ale OMS. Abid a declarat că aceasta este o subestimare, adăugând că el însuși a văzut mai multe cadavre pe stradă în ultimele zile. Confruntările sângeroase „au paralizat” spitalele și alte servicii esențiale, iar multe persoane au rămas blocate în casele lor, cu provizii din ce în ce mai mici de alimente și apă, ori chiar cu provizii inexistente. OMS a raportat 14 atacuri asupra unităților sanitare de la începutul confruntărilor și își mută personalul în siguranță.

Abid a mai declarat și faptul că, și el a fost transferat luni de la Khartoum la Port Sudan, drept parte integrată a unui convoi mai mare care a călătorit timp de peste 30 de ore prin deșert. Biroul umanitar al Organizației Națiunilor Unite (OCHA) a fost nevoit să își reducă unele dintre activitățile sale în anumite părți ale Sudanului din cauza luptelor intense.

Cel puțin cinci lucrători umanitari au fost uciși de la izbucnirea luptelor până în prezent, iar cele două agenții ONU care și-au pierdut personalul, Organizația Internațională pentru Migrație și Programul Alimentar Mondial și-au suspendat activitățile (detalii: https://www.reuters.com/world/africa/un-humanitarian-office-reduces-sudan-operations-due-fighting-2023-04-25/).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *