Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Rolul benefic al Cuceririlor în Istorie

Citesc cu deosebită încîntare Istoria Asiei Centrale. Istorie și civilizație, de Jean-Paul Roux, varianta românească din 2010 a cărții apărute în Franța în (1997) sub titlul LʼAsie centrale, histoire et civilisation,. Întrece Histoire de l’empire mongol, apărută în 1993 în Franța, încă netradusă la noi.

Asta deoarece autorul insistă în Istoria Asiei Centrale pe ceea ce dă farmec Istoriei, altfel seacă și nesuferită bacalaureaților, care trebuie să știe pe de rost date răsfățate de Wikipedia:
Civilizația vieții de fiecare zi.

Într-un efort de a privi Asia Centrală de sus, din cer, dintr-o dronă, Roux radiografiază un conflict planetar mai puțin știut, pus în umbră de conflictul Romani – Barbari:
Cel dintre sedentari și nomazi.

Antipatia mongolilor față de tot ce se ridică spre cer din piatră nu-și are rădăcinile în sălbăticie, cum s-ar crede, ci într-o necesitate vitală. Nomazii au nevoie de pășuni pentru turmele de oi, acaci și pentru hergheliile de cai. Ca să fie pășuni, trebuie cîmp întins, fără ogoarele agricultorilor, ziși și sedentari, și îndeosebi fără orașe, cetăți. Istoriile fabuloaselor cuceriri ale mongolilor dezvăluie printre tacticile de luptă trimiterea unor unități de cercetare diversiune înaintea grosului armatei. Scopul lor e triplu:

  1. Să fotografieze teritoriul, ajutați de memoria vizuală fabuloasă, dezvoltată la nomazii care, trăind în cîmp deschis, pentru a supraviețui, au nevoie de ochi de reporter și de memorie de computer.
  2. Să cumpere în materie de oameni tot ce se poate cumpăra, folosind mita, dar și războaiele interne.
  3. Să caute pășuni și dacă nu sînt să distrugă ogoare, astfel încît grosul armatei, o Armată bazată pe tancurile care sînt caii, să aibă de unde să se alimenteze.

Mă seduce din Istoria lui Roux șansa de a vedea trecutul dinspre Est și nu dinspre Vest. Descopăr mai întîi imperii despre care știam puține lucruri, cum a fost, de exemplu, cel al ahmenizilor. Wikipedia în varianta românească scrie despre Imperiul Ahmenid:

„Imperiul Ahemenid a fost primul dintre Imperiile Persane care se întindea pe teritoriile Iranului, Irakului, Afganistanului, Uzbekistanului, Turciei, Ciprului, Siriei, Libanului, Israelului și Egiptului de azi.

La apogeul întinderii sale teritoriale pe la 500 î.Hr., îi aparțineau și porțiuni din Libia, Grecia, Bulgaria, Pakistanul de azi precum și teritorii în Caucaz, Sudan și Asia Centrală. Imperiul a durat începînd cu anexarea Imperiul Medic sub Cirus II în 550 î.Hr. pînă la cucerirea sa de către Alexandru cel Mare în 330 î.Hr.
În cadrul dinastiei ahemenide s-au remarcat: Cirus cel Mare, Darius I, Xerxes I.”

Imperiul s-a prăbușit sub loviturile administrate de Alexandru cel Mare. Istoria lui Roux descrie campania macedoneanului, dar nu dinspre Vest, cum se face în mod obișnuit, însoțind pe Alexandru cu oastea sa, așa cum ziariștii americani, în varianta embeded, au însoțit armata americană în Irak, ci dinspre Est, adică așteptîndu-l pe Alexandru să vină, stare de spirit al celor care locuiau în Asia Centrală. Ca și în cazul lui Ginghis Han – noi am spune, ca și în cazul Imperiului roman sau al lui Napoleon – cucerirea unor teritorii pînă atunci împărțite a determinat unificarea – în cazul rușilor, cei care i-au unificat au fost mongolii – sau răspîndirea unor idei, obiceiuri, chiar cuceriri ale științei. Alexandru a răspîndit în Asia centrală elenismul. Romanii au adus în teritoriile de păroși barbari, nespălați, termele. Napoleon a adus cu cel ideile Revoluției franceze. Armata Roșie a impus în Europa ocupată ideile comuniste. Uite că despre rolul benefic al cuceririlor războinice n-a scris nimeni pînă acum. Sau, mă rog, nu știu eu să fi scris cineva.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Rolul benefic al Cuceririlor în Istorie”

  • Firesc ca invaziile / cuceririle să fie vectori purtători de progres (sau, în fine, de elemente novatoare, că „progres” e noțiune discutabilă).
    Anterior unei cuceriri, nația cuceritoare trece prin procese de revitalizare, unificare, centralizare, etc. De fapt aici apar factorii novatori – în dezvoltările interne ale respectivelor societăți, spre deosebire de pasivitatea / plafonarea vecinilor. Invazia, cucerirea, e doar consecința fazei de dezvoltare, ba chiar finalul ei (după cucerire invadatorii devin lacomi, consumatori, lenesi – implicit decadenți).
    Putem vorbi despre ciclicități, dar mai bine nu. Blogul dvs. pare suprasaturat cu metafizic, cuantic și alte abordări puțin relevante pentru istoricul faptelor.l (ba chiar și mai puțin ptr. persoane preocupate de planificarea perspectivei)

    • @Hayde a scris pe 21/10/2022 la 17:22
      CET Griviţa se oprește din cauza lipsei de gaze naturale George Lupu 21 oct. 2022, 15:57 b1tv.ro
      Concret.Nu Metafizic.Nu Cuantic.Nu Suprasaturat.
      In principiu,si vorbesc din experientza,oamenii se pot spala si cu alcool sanitar si rezista lejer pana la 0 Grade Celsius(273.15 Kelvin).
      Delivery Manager And Project Manager Is The Earthquake Master,The Lord,The Master Of Puppets.Usualy,But This Is Rude,You Call Him Devil.
      Have A Nice Weekend.

    • pai tu de ce crezi ca nu trec paici ‘persoane preocupate de planificarea perspectivei’, …creca daia nu trec!

      • @Online
        Deja e evident,Noiembrie se „trage linie” iar Decembrie va fi „luna cadourilor otravite”.
        Pesmet si Sac Dormit.
        Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a lovit „cel puțin jumătate” din capacitatea de producție termică a Ucrainei/Scholz confirmă că va vizita China în luna noiembrie cu o delegație de afaceri/Macron: Vânzarea infrastructurii strategice europene către China a fost o eroare g4media 21.10.2022
        Prețul la ulei s-a triplat față de acum 3 ani. Inflația nu este doar de 15% 4media 21.10.2022
        Americanii fură zilnic 80% din producția de hidrocarburi a Siriei/Minciuna depozitelor pline cu gaz pentru la iarnă 60m.ro 21.10.2022
        Guvernul s-a obligat să limiteze stocurile de alimente ale României pentru doar trei săptămâni ortodoxinfo.ro 21.10.2022
        Toate Bune Online!!!
        vali
        🙂

      • Aha. Deci e o tactică preventivă, în scop de a descuraja „infiltrări”? Bravos !
        Lecturând (fugitiv) mai multe comentarii de când am decis să scriu la rându-mi, stau și mă întreb dacă dialogul propus de Ion Cristoiu (că asta e blogul, o fereastră de comunicare, altfel sista opțiunea de comentare) are vreo noimă, vreo finalitate.
        Doi comentatori constanți (nimic de zis, ocazional păreri respectabile) iar în rest…
        Nu critic, nu dezavuez – îmi exprim totuși o ușoară dezamăgire. Există bloguri ale unor anonimi (tot pe teme fierbinți politice / geopolitice) unde există o mai mare efervescență (chiar dacă respectivii anonimi nu au nici pe departe profunzimea sau experiența d-lui Cristoiu).
        Aș opina, pe cât de neutru pot, că există plajă largă de optimizare.

        • persoane preocupate de planificarea perspectivei urmaresc ce scrie paici fara doar si poate. blogul Maestrului ‘bate’ puna hăt, departe, perspectivele deslusite paici fiind in unele cazuri singulare. si n am zic ca ei sint musai numa de pe meleagurile astea, ba din contra.
          🙂
          esti libera sa pui la indoiala ..spre ex ce spun eu. ia vezi, poate crapa 🙂
          Succes!:)
          ( păi…io insumi ma minunez citind ce scrie paici!:)) asa ca in cazul altora intensitatea ar putea fi chiar mai mare:))) )

        • @Hayde a scris pe 21/10/2022 la 19:46
          Nu e nici o „tactica”…absolut nimic cu teoria conspiratiei…asta nu e blog…e site…pe anumite blog-uri/site-uri comentariile sunt aprobate,pe altele sunt cenzurate fara sa fie mesaje de ura,jigniri sau amenintari,nu vreau sa dau exemple nici pozitive nici negative dar „mediul online” a ajuns „destul de jos”,reflecta o „stare de spirit”,Subiectul de azi era unul Istoric…cu pareri pertinente…Cucerire…Eliberare…Revolutie…Evolutie…nici Eu nu gasesc un rol benefic al cuceririlor in Istorie…e doar un conflict intre civilizatii…culturi…popoare…tari…spui de efervescenta,plaja larga,optimizare,dezavuezi…e clar ca stapanesti foarte bine limba romana,posibil ca e limba ta nativa sau vorbita in familie,am cunoscut persoane,romani care au fost in us-army sau legiunea straina…”One TLD has become popular recently, especially among tech and SaaS startups: .io. This TLD is assigned to the British Indian Ocean Territory, the seven atolls of the Chagos Archipelago, which is south of India, and notably contains the Diego Garcia atoll, home to a U.S. military base.”…cam atat.
          Weekend Placut.
          Valentin Constantinescu

        • Doi Doamne…și-amândoi ! :))
          1) dle.@online, am vaga senzație că mi te-ai adresat la feminin ! De data asta trec cu vederea, te-o fi dus gândul la personajul Haydeé din Monte Cristo. Nu e cazul, te notific, ca să nu fiu silit să iau gluma în stil…maramureșean 🙂
          2) d-le C.V.I…au oare mă bănuiești a fi…străin ? Haaha ! Asta e mai tare ca precedenta ! Te notific și pe domnia ta că plutești în ceața unei confuzii.

          Bun, acum să nu vă închipuiți că intenționez o polemică inutilă și implicit plictisitoare. Îmi reiterez părerea despre posibila optimizare a secțiunii de comentarii, oferind și sugestia unei mai mari interactivități din partea d-lui Cristoiu.
          P.S. – Sugestiile sunt, expilicit, pentru domnul Cristoiu, căruia îi doresc consecutiv o seară bună.
          P.S.S. Cică vobesc limba română bine că e din familie…hahahahahah ! Deci nu mă pot abține să nu bufnesc în râs în fața fabuloasei deducții…hahahah !

    • Haide, deci…doar noi doi sintem paici?:))

      • Sincer, nu știu.
        Mă așteptam totuși ca la anvergura și notorietatea d-lui Cristoiu să fie mai mulți.
        Mai serioși. Mai concreți. Mai cu viziuni dezvoltate coerent, de la o postare la alta.
        În fine, nu e o dramă. Eu am pe unde scrie, presupunând că mă apucă pofte de altfel de vorbe.
        Reiterez – nu sunt reproșuri, doar ușoare dezamăgiri.

        • esti usor dezamagita pentru ca te ai usor amagit.
          fii si tu mai atenta 🙂

          • Bine meștere, caută-ți treabă. Văd că persiști în a mă jigni, fără să realizezi nici imaginativ cu cine ai de a face. Din fericire pentru tine nu țin să poluez atmosfera blogului cu abrazivități sau alte deraieri. Poluezi tu destul cu aiurelile tale…cuantice (ți-ai făcut „blog în blog” din ce observ).
            Fă-mi hatârul și nu-ți mai alătura cuanticele și insinuările de prost gust prin preajma postărilor mele. Inutil să-ți precizez că voi proceda similar.

          • pai asta inseamna sa ma retrag de tot de aici 🙂
            hai ca incerc.

  • Va recomand acest video despre anumiți istorici de la noi care ne falsifică trecutul cu largul concurs al lui Liiceanu și împroașcă faptele de arme ale armatei romane în Basarabia și în Est …blogul aparține lui Oscar Dirlev https://youtu.be/HKfvjj-rLm8

  • Sunt convins ca exista si un rol benefic al cuceririlor. si inca in care beneficiile intrec pierderile. Insa exemplele enumerate sunt convingatoare:
    – în cazul rușilor, cei care i-au unificat au fost mongolii –de fapt rusii s-au aliat ca reactie la stapanirea mongola si inca impotriva vointei tatarilor si in detrimentul Hoardei;
    – „Alexandru a răspîndit în Asia centrală elenismul” – si cu ce i-a avantajat pe orientali elenismul? ce le-a adus in plus??
    – „Romanii au adus în teritoriile de păroși barbari, nespălați, termele” -acum faptul ca barbarii erau nespalati este o simpla prejudecata nedovedita prin nimic. Poate erau murdari, dar stim noi asta? Sau mai probabil erau curati, din moment ce in norvegiana veche la sambata i se zicea „Laugardagr” literal ziua apei calde, sau tradus liber „ziua de baie”. Inclusa intre celelalte zile toate cu nume de zeitati! Iar sauna finlandeza sau bania ruseasca au aparut si fara romani.
    – „Napoleon a adus cu cel ideile Revoluției franceze” – idei ale Revolutiei franceze care sunt cauza nenoricirilor ulterioare ale Europei. NU vad ce este pozitiv in ele.
    – „Armata Roșie a impus în Europa ocupată ideile comuniste” – Acum de’ ce a adus bun comunsimul este o intrebare retorica. Cum a zis Pterea Tutea „Comunismul e cea mai mare aflare în treabă din istoria omenirii.”

  • Domnu’ Cristoiu,

    Sa avem pardon, da’ fix asta e problema cu „istoria”, ca le baga-n cap oamenilor o singura tema: cine pe cine a cucerit si cat timp i-a fost stapan!… Ma mir ca nu ati sesizat inca irationalitatea acestui tip de „istorie”…!

    Smecheru’ de Aristotel i-a bagat in cap lu’ Alexandru’ ideea de „binefacator” si „eliberator”, iar prostalaul s-a crezut buricu’ pamantului si-a inceput sa imparta „beneficiile” culturii grecesti in orice directie il ducea calu’ fara sa-i pese de oamenii pe care-i ucidea in numele „civilizarii”. Si de-atunci asta-i modelu’ pe care-l urmeaza fidel orice „binefacator”.

    Personal nu dau doi bani pe „beneficiile” venite prin forta armelor, indiferent cat le ridica-n slavi propaganda. Eu stiu ca beneficiile vin exclusiv prin colaborare si buna intelegere intre oameni… 🙂

  • daca nu s a scris nici nu cred ca mai are cind.
    definitia ‘cucereririi’ s-a metamorfozat.
    din fluture s-a transformat in vierme.

    spre ex noi, in ultimii sa zicem 40 de ani.
    pai ce, pe noi ne a cucerit cineva?
    nu ne-a cucerit,…sau, mă rog, nu știu eu să fi scris cineva,
    insa din oi n-a mai ramas mare branza si mai sintem si plini ghioalca cu beneficii, nici nu stim pe unde sa le mai agatam de cuiele batute n piept, ca sa ne laudam cu ele…
    daca s-ar fi scris pe undeva ca am fost cuceriti ar fi fost in offside aia care chipurile ne protejeaza fata de cuceritori. daca nu scrie nu se supara nimeni, toata lumea e fericita de la cap pina la coada care da din ea.

    • luciferii natiilor sint fix cei care le au papat natiilor coliva, insa abia dupa ce le-au cintat, inlacrimati, de ngropaciune. si nici macar n-a existat un sarut in vinderea asta…

    • @Online
      Acumulare…Daruire…Teza…Antiteza…Razboi…Pace…Cuceri…Elibera…Flux…Reflux…Centralizare…Descentralizare…Ordine…Dezordine…Concentrare…Disipare…sinonime…antonime…samd…
      Ne nastem si murim singuri…iar Mantuirea e Individuala…
      Dimineata Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

      • habar n am daca ne nastem singuri,
        insa daca murim singuri, chiar si singuri in pustiu de-am fi,
        impresia mea e ca…asa am fost, seci, din nascare.
        daca nu te simti si parte a Cerului, populat si el, in bratele caruia sa ti incredintezi sufletul…cind mori ce i drept singur, se prea poate sa mori singur, gol, sec. teoretic, practic…vedem noi cum e

      • mantuirea e individuala, insa iertarea poa sa fie si in grup, totul tine de armonii, deci cred ca exista si un rol benefic al cucernicilor in istorie :)))

      • chiar si razboiul de cucerire care are ca scop impinzirea lumii cu dinamici artificiale are un rol benefic. ii cerne paia artificiali de aia naturali. insa si unii si ailalti sint prezenti si in Creatie, asa ca au fiecare de cine se lipi. mai nasol de aia care stau ‘pe mijloc’.

        • @Online
          nu ramane nimeni la mijloc…sau „pe mijloc”…mai tii minte…iliescu-liber cugetator…nici cu Diavolul…nici cu Dumnezeu…”a treia cale”…”democratia originala”…Ai Liberul Arbitru pentru a alege…intre Lumina si Intuneric…Rau(a nu se intelege aici a trai bine-confortabil) si Bine…Adevar si Minciuna…samd…
          Stii ce ma distreaza acum…cu „online”…diverse „platforme”…poti „conduce” un „trabant”…dar si o „toyota” sau un „nissan”…sau o „dacie”…de la 22 cp la 150 cp…(asta asa ca exemple pe care le-am trait…nu „din carti”)…pana la urma tine de cat de „adaptiv”…”configurabil”…”versatil-inteleg altfel „cuvantul” asta…ca o masina de oras care urca pe munte…sau Unul care face munca fizica si apoi preda intr-o universitate”…razboiul e o nenorocire…in primul rand distruge o generatie si asta cel putin…pe aici sunt mai multe generatii „sacrificate”…ei se incaierasera de vreo 12 ani pe fata…2010…”primavara araba”…acum unii se grabesc „sa-si inchida pozitiile”…ca la jocuri…tot ii place Maestrului Ion Cristoiu franceza…”le jeux sont faits rien ne va plus”…se „trage linie”…intr-o luna…maxim 2 luni…
          Zi Frumoasa Online!!!
          vali
          🙂

  • În vara aceasta am recitit basmele românești, când fata mea era mica seara ,ca să adoarmă,inventam și eu basme.Avem cele mai frumoase basme de pe tot globul…pamantesc

  • Excelent articolul.Am găsit o carte ,printre vechituri,,Mongolia lui Cinghis Haan,trecut și prezent,,scrisa de Bor Sugarjav și Ion Mihail Iosif. Voi nota informațiile dvs,în speranța că voi găsi pe net ceva la fel de interesant

    • @Maria
      E Genghis Khan…cica asta e motivul pentru care aia in Mongolia arata la fel…”a avut multi copii”…
      “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize”-„Pentru a afla cine te stăpânește, află pur și simplu pe cine nu ai voie să critici”
      Citatul asta e destul de valabil azi…
      Toate bune!!!

  • Domnule Ion Cristoiu
    Deuteronomul-A cincea carte a lui Moise
    Capitolul 27
    17.Blestemat să fie cel ce va muta hotarul aproapelui său! Şi tot poporul să zică: Amin!
    http: //www. bibliaortodoxa. ro/carte.php?id=17&cap=27
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *