Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Rolul important pe care-l poate avea, pentru o ţară, lobby-ul în străinătate

1.Universul” de miercuri, 29 decembrie 1937, tipăreşte în pagina 11 o notă sub titlul „A doua cenzură?”, destinată atenţiei „d-lui ministru de interne”. Desprindem din text:

„Depozitarul ziarului nostru de la Slatina ni se plînge că pachetele cu ziare sunt luate în fiecare dimineaţă de oamenii d-lui prefect de judeţ şi duse la d-sa sa acasă, sau la prefectură, unde după ce sunt controlate, d. prefect, binevoieşte să le trimită, după 2-3 ore, dispozitivului”.

Ziarul se uimeşte retoric de această practică. Şi pe drept cuvînt. La Bucureşti, „Universul” era supus cenzurii. De ce mai era nevoie şi de lectura vigilentă a domnului prefect?:

„Cu ce drept d. prefect de judeţ controlează pachetele cu ziare sosite din Bucureşti, cînd prea bine ştie că aceste ziare au trecut odată prin ciurul şi sita censurei din Capitală?”.

După decembrie 1989, au fost multe cazuri cînd autorităţile locale au blocat difuzarea unui număr de ziar cu dezvăluiri incomode pentru ştabii zonei. Autorităţile din decembrie 1937 se dovedeau mai de treabă. Ele se mulţumeau să citească jurnalul după care îl restituiau circuitului comercial.

2. Pentru numărul de An nou 1936, Ilustraţiunea română tipăreşte pagina trei sub titlul Ce s-a găsit în plăcintele de Anul nou. Printre poze cu femei interbelice, decent despuiate deci, dăm şi peste un răvaş destinat Senatorilor:

„Ca să vă respect tabietul,
Vă urez ram de măslin,
Şi – precum a spus pactul –
Să vă fie somnul lin!”

Nu-i nemaipomenită. Dar e actuală!

3. Mustind de ură față de cehi, cum e de altfel şi faţă de români, cartea Histoire des pays de l’Est publicată de Henry Bogdan la Hachette în 1994, revăzută și adăugită în 2017, de Henry Bogdan aduce în prim-plan rolul important pe care-l poate avea pentru o ţară lobby-ul în străinătate. Împărtăşind antipatia maghiar faţă de cehi, autorul exagerează rolul jucat de Beneş şi Massarich în destrămarea imperiului austro-ungar. Imperiul era condamnat prin însăşi esenţa sa, de imperiu, la spulberare. Totuşi, nu trebuie neglijată, în făurirea Cehoslovaciei, acţiunea dusă pas cu pas, ca o infiltrare fatală a apei într-un baraj, de cercurile ceheşti, adăugate celor sîrbeşti, în marile capitale europene. Histoire des pays de l’est descrie pe larg arsenalul folosit de către emigraţia cehă şi cea sîrbească. Încă din 1916, Beneş publică la Paris broşura Distrugeţi Austro-Ungaria!. Nu mai e nevoie de relatarea conţinutului. Titlul spune totul. Pentru a-şi promova ideile, Beneş îşi face amici în lumea diplomatică pariziană, devine un familiar al jurnaliştilor. La rîndu-i, Massarich procedează la fel în capitala Angliei. Dacă Antantei îi trecuse prin cap la un moment dat să spargă imperiul, acţiunea lobby-ului cehesc a încurajat-o în această direcţie. Activitatea lui Beneş şi Massarich şi-a spus şi ea cuvîntul în noua împărţire a Europei şi în triumful Cehiei, desigur. Excepţională dovadă a rolului pe care-l poate juca la un moment dat lobby-ul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Rolul important pe care-l poate avea, pentru o ţară, lobby-ul în străinătate”

  • Maestre, pastila. Lipsa lui Kelemen este rezultatul vizitei in America a lui Viktor Orban. Domnul Anthony Blinken este confuz, tata mosu e confuz, bulversarea le vine de la Orban si mai nou de la Trump si n-a sosit depesa de la Washington. Ghinion. Cat despre Polonia. Si daca as fi fost filorus fanatic avand in vedere vrajeala maxima de pe internet si din presa mondiala, m-ar fi luat un fior pe 24 februarie cand Putin a dat ordinul, ca febletea mea Maica Rusia si-ar pute ripe gatul. Nu sunt filorus fanatic, am mestecat toata copilaria guma si acadele precum Kojak ca sa ajung la concluzia ca le-am mestecat degeaba si mai mult rusii nu prea sunt prosti asa cum ii prezinta internetul si ca au gandit magistral actiunea. Nu vorbesc de talmes balmesul cu energia si mancarea ci de faptul ca au reusit genial sa intarate Europa impotriva Americii prin polonezi, unguri. Si nimeni nu realizeaza ca ni se surpa fundamentele si se tine langa cu stiri false, vezi centrala Zaporoje, doar doar va scoate cineva iepurele alb din caciula. Vine iarna si Germania se va confrunta alegoric vorbind cu un nou Stalingrad cand i-a prins frigul dezbracati. Polonezii sunt obisnuiti ca si rusii si ca si romanii cu suferinta. Nu e genial maestre! Asta inseamna prostia dobandita prin autosuficienta, lipsa de carte si ingamfarea. Asta inseamna cand te inchini la profeti falsi. Iar trebuie sa asteptam juma’ de secol. Si tocmai cand au venit americanii. Numai ca s-a rasturnat si la ei carul cu prosti!

  • Vânzoreală mare cu rectificarea. Generalul Ciucă face inspecție la ministere. Caută bani.
    Păi de ce nu-i ia pe cei 80 miliarde promiși de Iohannis? Nu zicea Iohannis că s-a muncit din greu pentru PNNR!?
    Remaniere ioc.
    Cîciu, Marcel Boloș și Virgil Popescu rămân pe funcții.
    *
    Cel mai greu în țara asta este să fi pensionar cu 40 ani vechime și pensie de 2081 lei.
    Adik nu ești nici din categoria celor „defavorizați” care beneficiază de „măsuri sociale” și care toată viața s-au s-au „fofilat” (au muncit la negru și au vechime mică, sau care au primit salariul baban în mână, iar pe Cartea de Muncă s-a trecut un salariu minimal), nici în caregoria celor care au pensii speciale, adik fără contributivitate.

  • E vorba, evident, de Thomas Garrigue Masaryk, fondatorul și primul președinte al Ceholovaciei (1918-1937). De ce grafia „Mssarich”?! Eduard Beneș l-a urmat în funcție (1935-1938, apoi, 1940-1945).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *