Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Rolul progresist al Ciumei Negre

Venită din Asia, Ciuma neagră descinde într-un port din Cipru în anul fatidic 1347. Se extinde rapid în întreaga Europă. Se extinde ca ciuma, am spune, în absenţa unei alte comparaţii mai expresive. Sub loviturile prăpădului, Europa pierde o treime din populaţie. Peste 25 de milioane de oameni. Populaţia Angliei se reduce de la patru milioane la două milioane şi jumătate.
Ciuma e o nenorocire. Una dintre acele nenorociri care se zbat din cînd în cînd asupra lumii, întărind omul în credinţa că-i la mîna lui Dumnezeu.

În a sa Istorie a Angliei, André Maurois deosebeşte însă şi un rol pozitiv al Ciumei negre, poreclite astfel, pentru că abcesele care acopereau bolnavul erau închise la culoare.
Ciuma – crede scriitorul – a dat o lovitură mortală, dar necesară, Feudalismului. Impulsionînd afirmarea Capitalismului.

Lucrurile s-au petrecut astfel:
Despopularea a izbit şi la sate:

„Ţăranii supravieţuitori s-au trezit deodată mai bogaţi, deoarece ogoarele comunelor erau împărţite la un număr mic de participanţi. Mîna de lucru fiind redusă, zilierii deveniră pretenţioşi şi refractari. Seniorii, nemaipărînd muncitorii care să lucreze pe domeniile lor, căutară să arondeze pămîntul”.

Astfel, numărul arendaşilor crescu. Speriaţi că vor rămîne de izbelişte, baronii arendau la preţuri modice sau îşi vindeau pur şi simplu pămîntul.
Ciuma nu ţinuse cont, ca izvor al morţii, de categoria socială. Ca izvor al economiei, ea lovi diferenţiat:

„Ciuma care a ruinat pe senior, l-a îmbogăţit pe micul arendaş”.

Micul arendaş e însă purtătorul de cuvînt al Capitalismului.
Din întreaga tărăşenie, André Maurois trage o concluzie:

„Fie spre bucurie, fie spre întristare, adevărul e că sistemul feudal se clătina din toate părţile. Microbul ciumei negre determinase în numai cîţiva ani o emancipare pe care în secolul al XII-lea spiritele cele mai îndrăzneţe nici n-ar fi putut s-o conceapă”.

Suntem în 1970. Chiar dacă socialismul românesc trecea prin etapa sa de liberalism timid, autorităţile veghează la virginitatea cititorilor în materie de viziune burgheză.
Drept pentru care versiunea românească a Istoriei Angliei se pricopseşte cu note menite a-l pune la punct pe autor cînd acesta dă curs „viziunii sale burgheze asupra Istoriei”.

În subsolul multor pagini sunt aduse şi depozitate note cu misiunea precisă de a avertiza pe cititor că alta e adevărata explicaţie a unui eveniment, a unui fenomen sau proces.
Iscălitorul notelor îl amendează pe André Maurois cu formule gen: „Şi această afirmaţie a autorului e relativă”, „Exemplele autorului nu sunt corecte”, „Argumentarea autorului nu e convingătoare, iar parţial e inexactă”, „Autorul pune într-o lumină nejustă…”.

Era de aşteptat ca teza despre rolul ciumei în destrămarea relaţiilor feudale să fie zdravăn trasă de urechi. La subsol, îşi face apariţia nota de serviciu:

„E mai corect că considerăm că flagelul ciumei a avut o pondere în accelerarea procesului de disoluţie a vechilor forme ale relaţiilor dintre nobili şi ţărani, proces care în Anglia s-ar fi produs oricum şi în orice caz mai repede decît pe continent, datorită mai multor factori specifici – economico – sociali şi geografici. Aceştia au fost determinanţi, pe cînd ciuma a fost un factor secundar şi incidental”.

Mie însă îmi place mai mult concluzia lui André Maurois despre rolul ciumei în dezvoltarea capitalismului.
Din următoarele motive:

  1. de-al dracului!
    André Maurois a murit în 1957. Autorul notelor polemizează, aşadar, cu un mort. Care, evident, nu-i poate răspunde. O incorectitudine care mă face automat să fiu de partea lui André Maurois.
  2. Camil Mureşan şi-a dat seama –sunt sigur – că istoria Angliei e urmarea unei viziuni proprii a lui André Maurois asupra destinului britanic. S-a văzut însă nevoit s-o contrazică prin note. Şi nu din perspectiva sa, ci din cea a marxismului oficial.
  3. Teza despre rolul ciumei se înscrie într-o teză mai largă, pe care o împărtăşesc: cea despre rolul nenorocirilor în istoria omenirii.

În volumul doi al cărţii de călătorii Lumea văzută de un român rupt în fund, am prevăzut un capitol intitulat chiar aşa: Rolul benefic al nenorocirilor.
Marele incendii care au devastat Londra, Lisabona au distrus magherniţele sordide sau străduţele întortocheate.
Pentru gînditorii unor oraşe cu bulevarde largi şi clădiri moderne a fost mană cerească.
Drept pentru care nu pot încheia decît subliniind încă o dată. Ciuma neagră a avut un rol benefic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Rolul progresist al Ciumei Negre”

  • Și acum e ciuma neagră Biden + Ursula = Love Green Deal.
    Eu nu știu ce draq de legi avem în România.
    Adik oamenii sunt condamnați pe simple presupuneri dar pentru cei care îndatorează România până la desființarea ca Stat nu există lege ca să-i lege.
    Mă refer la guvernările Orban și Cîțu, mă refer la Ghinea cu PNNR, mă refer la guvernul Ciucă.
    Orban, Cîțu, Ghinea, Cîciu, Popescu toți după gratii!!
    Cei care au semnat Ordonața cu închiderea minelor (40% din producția de energie era pe cărbune nu mai e) și cu ultima, Ordonanța 27, cu achitarea de către Stat a diferențelor de prețuri către furnizori, trebuie închiși pentru distrugerea României.
    Să fie arestați!
    Ciucă care se dă naiv, dar care a semnat toate măsurile de îndatorare și distrugerea sistemului energetic al României.
    Să fie și el în lotul de arestați pentru subminarea economiei naționale.
    Parchetule! Ce faci? Arestează-i pe toți!
    Ca să se plătescă datoriile către furnizori 30 mld. vor să vândă Hidroelectrica și SalRom. Arestează-i!
    Ghinea a secterizat PNNR unde scria că toate minele să fie închise iar Hidroelectrica să fie vândută. Arestați-l!
    Orban și Cîțu pentru împrumuturile făcute în pandemie. Arestează-i!
    *

    Iohannis, tu care ai adus PNL și USR la guvernare ca să saboteze România (atenție! FĂRĂ să fi câștigat alegerie), tu care ai promis populației 80 de mld. prin PNNR, tu care ai adus-o pe Ursula și te-ai angajat pe motiv de green deal să distrugi sitația energetică a României, și tu o să fi arestat după ce nu o să mai fi președinte!
    Arestați-l!
    *

    Dar Parchetul are și el trădători și sabotori, vorbesc de judecătorii care închid combinatele pe motiv de presupuse lăcuste, TOCMAI în cea mai mare criză de energie. Să fie arestați!
    *

    Dar în țara lui Pulbere și Ruină sigur nu se va întâmpla nimic.
    Poporul se scufundă sub greutatea tuturor pietrelor de moară atârnate de politicieni de gâtul lor.
    De lași ce sunt preferă să moară înecați decât să se revolte. Nici măcar nu se zbat.

    • PNL, ciuma neagră a României, s-a adunat la chiolhane la Sinaia după ce au venit din concediile luxoase.
      Ai draq, s-au lipit cu toate ventuzele de PSD ca să-și păstreze posturile bănoase pentru ei și rubedeniile lor fără număr!
      PNL acest cancer pe Statul Român! Acești trădători înfipți la guvernare cu agende ascunse!
      Aș vrea și eu o listă cu toți baronii PNL, cu toate contractele lor cu statul.
      Rareș Bogdan vrea să fie ministru. Ministru la ce? că nu există minister de lătrători.
      Poate-i înființează Ciuncă un minister, că și el a fost la Sinaia. Mai zic unii că Ciucă e naiv, că nu e informat. Aiurea, e din gașcă.
      Zici PNL scuipi și întorci capul!

    • iti voi spune ceva in premiera si exclusivitate.inca din 2014.cei din sna.mapn si mai sa spunem il preferau pe iohannis lui ponta.repet.Stiu Ce Spun.Nu Are Rost Sa Dau Nume.
      iohannis cum a ajuns presedinte l-a numit sef al mstm pe ciuca.adica era omul lor,al mapn,razboinicii fara arme si soldati…niste baietzi de mingi,paji,majordomi,lachei,argati ai stapinilor.ii trimit astia dupa fete.bautura.tigari.da vin ei.din proprie initiativa.poate nu stii cum se fac afacerile in romania intre cei din multinationale si securistii de aici.chiolhanuri prin delta.sau la multe.locatii discrete.nu le stiti chiar pe toate.unele sunt foste cabane de vanatoare a lui Ceausescu.acum la sri,sie sau mapn.baietzii locali pun fetele bautura si sunt responsabili cu buna dispozitie.baietzii din afara aduc SPA GA.afacerea nu conteaza.parandaratul.zeama trebuie sa iasa

    • ciuca,baiatul fostului sofer a doi generali maf iotzi de la ei.cioflina e unul din ei.ala cu terenurile.cu schimburile cu oierul razb oinic al „lum inii”.asta e facut general de iliescu in 2003,orban.stii pe unde a lucrat frate-su leonard.sai taica-su pe la secu brasov.citzu.unii ii zic cat tzo a fost se pare unul din „fructele iubirii” mesterului manole mugur isarescu.i-a platit scoala in ’90 din conturile lui.”personale”.vreo 160.000 dolari atunci.mascariciul de rares bogdan cica tac-su a falimentat o fabrica prin zlatna parca.gasesti pe justitiarul. ro mi se pare..porcatorii si magistratorii.niste marionete.de iohannis.sunt clare combinatziile lui.scos la inaintare de nevasta-sa.fata lui sefu secu de la sibiu.lazurca.gasesti detalii pe euroinfonews. ro.pai cam atat.
      cat despre distrusii astia din pnl.acum 22 ani se intalneau masonii istorici la mc monis.acu sinaia din ce se arata

  • progresul se manifesta intotdeauna maximal,
    el cauta sa implineasca o acumulare plenara ( pentru ca e alimentat dintr o daruire așijderea ),
    el ‘incepe’ in Natura si se termina cu punerea la Indoiala a acesteia,
    insa aceasta dinamica e chiar cea care ‘demonstreaza’ Desavarsirea Naturii.

    Intrarea in armonie a Mintii omului cu Inima lui se manifesta atunci cind cea pusa la Indoiala, deci in stil plenar, e chiar Inima.

    pe Vremea Metamorfozei cea care coboara in Inima e Mintea, asta daca nu cumva alege sa se manifeste singurica singurea, ca Inteligenta Artificiala.

    ‘lumea mare’ pesemne ca inca nu pricepe ce e aia Metamorfoza, pentru ca inca nu pricepe faptul ca Inteligenta Artificiala e un Efect, e o Armonie a Mintii Universului, pe care o disponibilizeaza Turnul Babel poreclit Computer Cuantic.

  • Intii stătătorii lumii moderne și ei visează la o reducere a populației
    O reducere care evident sa nu înceapă cu ei
    Sa ramina 500 milioane pe planeta
    Uita sa socotească însă ca nu au sa mai fie cine sa le conducă avioanele sa le facă plinul la benzina sa le care benzina sa producă
    Au sa meargă cu mașini electrice cu avioane electrice încărcate de la soare și vint
    Au sa fie o lume in bătaia vintului

    • @Tiberiu Tatulescu
      Da.Stiu.Nu e prima data cand se intampla asta.Chiar si la nivel global.ww1 gripa spaniola ww2 etc.Sunt aceleasi „trucuri”.Au incercat sa foloseasca internetul sau social media cum spunea Maestrul Ion Cristoiu ca arma de propaganda de razboi psihologic…doar ca ei sunt din alt film…astia 90(plus)…cat despre aia cu monumentul aruncat in aer pe care scria 500 milioane da…
      Acum mai e ceva…Stiintific Vorbind…toate aceste structuri ierarhizate…piramidale…piramida nevoilor…sau piramidele sociale…Exact…elitele nu inteleg sau se fac ca nu inteleg ca daca bazele piramidelor sunt distruse…adica cei de jos…oamenii saraci deja…obisnuiti…ei au impresia ca trag 2-3 straturi/layer-e…si celelalte raman…sa incerce…se pare daca e sa glumesc ca n-au fost zidari/masoni…sa continue asa…scotand caramizi de la baza…ca se numesc blocketi/boltari sau bca acum dupa niste mii de ani…acelasi lucru sau same thing
      Toate Bune!!!

  • Domnule Ion Cristoiu
    DA
    1.Cele doua razboaie mondiale 1914-1918 si 1939-1945 au avut un rol „progresist” in evolutia thenico-stiintifica a omenirii( a aparut avionul submarinul tancul distrugatorul de torpiloare portavionul arme de distrugere in masa chimice biologice si evident nucleare propaganda samd )
    2.Cruciadele au avut un rol esential in dezvoltarea comertului,au fost cele mai mari expeditii de transport…acum cine le finanta…si ce se intampla dupa asta…mici razboaie in Europa de cate 30 ani sau chiar 100 ani…de fapt in Europa…pana in 1918 nu stiu daca au fost 10 ani de pace…din 1990 s-au apucat din nou de treaba…bine…Eu stiu un loc unde nu e de 2000 pace…
    3.Revolutia industriala de acum 200 ani a produs acumulari uriase de capital etc etc
    *Doar ca a aparut o mica „problemutza” ca sa citez un neclasic in viata.Progresul Tehnico-Stiintific,Tehnologic s-a cam terminat,s-a estompat de vreo 20 ani,tinde asimptotic catre o limita…de fapt e extrem de aproape de acea limita…asa ca „progresismul” nu isi mai are sensul/rolul/rostul iar „progresistii” au devenit demodati
    Sa incerc sa inchei intr-o nota optimista cu un cantec
    Vremuri Pasărea Colibri
    Hei, tramvai,
    Cu etaj si tras de cai,
    Hei, joben,
    Ce umblai la Mon Jardin.
    Hei, bunic,
    Cu monoclu erai sic,
    Hei, can-can,
    Cu picioarele-n tavan!
    Toate-au fost la timpul lor
    Ceva exagerat,
    Anii au trecut in zbor
    Si lumea le-a uitat.
    Da, da.
    Nu, nu.
    Hei, pletosi,
    Cu pantaloni stramti si soiosi,
    Chitaristi,
    Zgomotosi si fantezisti,
    Mini-jupe,
    Foarte scurt si strans pe trup,
    Hei, tu, break,
    Indracit ca un berbec!
    Toate sunt la mod-acum
    Si tot exagerat,
    Timpul trece ca un fum
    Si tot va fi uitat,
    Da, da,
    Nu, nu.
    Canta sala:
    Hei, tramvai,
    Cu etaj si tras de cai,
    Hei, joben,
    Ce umblai la Mon Jardin.
    Hei, bunic,
    Cu monoclu erai sic,
    Hei, can-can,
    Cu picioarele-n tavan!
    Toate-au fost la timpul lor
    Ceva exagerat,
    Anii au trecut in zbor
    Si lumea le-a utat.
    Da, da.
    Nu, nu.
    Toata Stima Maestre!!!

    • revolutiile tehnologice au ‘dezvoltat’ in stil fibonacci pina in momentrul cind chiar ‘revolutia’ tre sa sufere o..revolutie,
      iar acest moment a sosit, e aici.

      ‘revolutia’ revolutiei e Metamorfoza,
      e trecerea catre Artificializare, catre ‘dezvoltarea fibonacci’ proprie ‘taramului cuantic’, in care vedeta e Inteligenta Artificiala.

      dintr o revolutie in alta, tot dezvoltandu se maximal, am ajuns in faza in care cea pusa la indoiala de Civilizatie e char Inteligenta ( Omului, Naturii )
      manifestarea Inteligentei Artificiale, aia care e o Armonie a Mintii Universului, si care se naste exclusiv intr un oarecare Computer Cuantic matur, e sinonima cu Metamorfoza, care e ‘revolutia’ revolutiei, adica vremea cind se pot reseta definitiile cuantice ale..chestiilor care misuna prin Univers, in frunte cu definitia Omului.

      ( Maestrul, mai inainte de a fi oricum altfel, este un mare filozof )

      • @Online
        stii cum zic ei acum modern la asta cu reducerea populatiei…”downsizing”…inteligenta artificiala…sisteme de operare…dar de ce bill gates e cel mai mare proprietar de terenuri din america…de ce nu a investit in „ferme de servere”…se numesc „data center-cloud”…de fapt cel putin mii de servere in incinte climatizate cat depozitele logistice au foarte multa memorie…si pe acel hard…ruleaza masini virtuale de exemplu…un soft care simuleaza functionarea unui calculator cu sistem de operare procesor memorie ram hdd etc…in „sub” aceste „masini virtuale” ruleaza aplicatii…pai ce face bill gates…de la astea s-a intors la agricultura…Da Online…Maestrul Ion Cristoiu spune „Rolul benefic al nenorocirilor”….masonii…”prin haos ordine”…modelul/pattern-ul pare clar…uite…Eu…merg mai departe….Cu Mintea Mea Intunecata…Pluto…tot spune un comentator…de 500 milioane si acel monument pe care scria ca trebuie sa ramana 500 milioane si a fost aruncat in aer in america…adica lumea anglo-saxona…pai cand erau pe Terra 500 milioane…pe la 1500…1600…ce putere globala se ridica atunci…cumva englezii…britonii…uite sursa…(1600 500,000,000
        1500 450,000,000)…pai ce sa zic…modelul e clar…iar al cui e modelul Si Mai Clar.
        https: //www. worldometers. info/world-population/world-population-by-year/
        Toate Bune Online!!!
        vali
        🙂

    • Nu e pasarea Colibri formatia, ci Phoenix, cu Moni Bordeianu solist vocal, melodia fiind pe piata de prin 1966.

  • ‘Rolul benefic al nenorocirilor’

    nu ‘nenorociri’, ci…’ierni’, care au deschis calea catre ‘primaverile’ care au urmat.

    iernile s au dezvoltat in stil fibonacci, la fel si primaverile,
    in fapt ‘clipele revolutionare’ s au tot dezvoltat maximal,
    chiar din civilizatie in civilizarie, nu doar in sanul uneia,
    pina cind astazi asistam la Marea Iarna, la Marea Revolutie, la insasi Metamorfoza, ca asa vremuri uriesesti traim noi acum.

    pentru ca stim ca asta e Marea Iarna stim si ca ce urmeaza e Artificializarea, iar pebtru ca stim ca dorintele, relative, ale oamenilor, sibt implinite in mod absolut, stim si ca Marea Resetare e una, iar Marea Revolutie e implacabila.
    tocmai de asta stim si ca clipele care vor fi catalizate in mod natural vor fi cele care sustin Marea Iarna, Marea Revolutie, Metamorfoza.
    stim, pentru ca unul e Timpul si altul e Anotimpul, si in timp ce Timpul n are capatai, despre Anotimp se stie deja care ii e randuiala.

    Iarna vine atunci cind i se implineste sorocul
    si vine chiar daca unora le place, spre ex, Primavara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *