Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

România nu are un lider politic inteligent care să capitalizeze această criză

Criza sanitară are un puternic impact politic și există posibilitatea ca pe fondul nemulțumirilor populației generate de măsurile dure luate în această perioadă să crească partidele populiste.

Prezent, duminică seara, la cristoiuTv, reputatul medic, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a explicat fenomenul: „Observăm că, dacă la început cei care au luat măsurile dure au crescut în popularitate, între timp s-au erodat și au început să crească ceilalți, care au criticat aceste măsuri. Și populismul, fără să aibă o bază în spate, este foarte periculos. Popularii nu sunt periculoși, ei intră în simfonie cu masele pe care le conduc. Populiștii își doresc numai puterea. Mie îmi este frică de un singur lucru, că unii lideri populiști și, să spunem, radicali vor reuși să ajungă la putere pe acest val de nemulțumire a populației. Noi avem mare noroc că nu există astfel de lideri. Dar în alte țări există și au deja o mare audiență pentru că au criticat aceste măsuri dure”.

Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii, l-a întrebat dacă „noi, românii, și europenii, ne-am prins că ne-au luat de proști”.
Astărăstoae spune că, în momentul de față, 50% din români s-au prins, iar până trece starea de alertă se ajunge la 60-70%. Dar la europeni e altfel.
„Foarte puține țări au luat măsurile care sunt în România. Dacă ne uităm în Estul Europei, noi avem cele mai proaste rezultate cu cele mai dure măsuri. Bulgaria are de 4 ori mai puține decese decât avem noi. În țărille din Europa, de exemplu Olanda, Elveția, acolo unde măsurile nu au fost atât de dure, pericolul acesta nu există. Aceste țări vor trece mai ușor și liderii populiști vor avea mai puțină audiență. În celelalte țări, de exemplu în Franța, nu știu ce se va întîmpla, mai ales cu Vestele Galbene. Nu știm ce se va întâmpla în Spania”, a explicat invitatul.

Jurnalistul Ion Cristoiu a amintit că la noi, după Primul Război Mondial, generalul Averescu a avut un partid cu un program în care s-au analizat toate nenorocirile din război. Și chiar a și câștigat alegerile. „E posibil la noi, să vină un nou partid, sau un alt partid existent, să câștige foarte mult capital electoral pe tema: ne-ați ținut în case, ne-ați nenorocit, adică pe tema răspunderilor?”, a întrebat realizatorul.
Vasile Astărăstoae crede că va fi greu pentru că la noi un partid trăiește prin lider: „Și nu am văzut încă să apară un lider care să coaguleze în jurul lui acest mesaj. Poate apare, poate nu”.

Ion Cristoiu l-a provocat și l-a întrebat dacă nu l-ar tenta să fie el un astfel de lider. „Nu! Am luat o decizie, am alt program și așa viața se apropie de sfârșit, trebuie să mă ocup cu altele. Nu mi-e frică de moarte, dar nu mai am puterea, nu mai am forța. Dacă aveam, candidam din nou la Colegiul Medicilor. Am avut solicitări și oamenii mă doresc”, a răspuns medicul.