Regulile europene, mai relaxate în acest an, au creat o competiție puternică și fiecare țară încearcă să profite de asta și să relanseze economia, puternic afectată de criza sanitară. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, invitat la cristoiuTv, a atras atenția că dacă nu acționează imediat, România va pierde o ocazie uriașă dacă Guvernul nu se mobilizează.
„Trebuie să deschizi consumul, este adevărat, și producția trebuie stimulată. Și agricultura, industria alimentară. Acum, regulile europene sunt un pic mai relaxate pentru acest an, pentru perioada imediat următoare, pentru că fiecare stat se gândește la propria economie, la proprii cetățeni. Au relaxat un pic aceste reguli, vor fi relaxate până când economiile mari se vor reporni. După aceea iarăși vor reduce în funcție de altele. Trebuie să te miști acum, degeaba faci ceva peste jumătate de an, când n-o să mai ai posibilitatea. De aceea, eu insist acum. Acum trebuie să cauți bani, resurse financiare și trebuie să dai aceste resurse în condiții destul de simple către firmele mici și mijlocii, către câteva sectoare importante și eu insist pe agricultură și pe industria alimentară și insist pe turism”, a arătat liderul unional. El a explicat de ce consideră că acum este marea șansă pentru turismul autohton. „În acest an, oamenii nu vor pleca în străinătate, marea majoritate va cheltui banii în România, în vacanțe mai lungi sau mai scurte. Dar aici vor cheltui banii, fiindcă nu o să aibă posibilitatea de a merge, așa cum s-au obișnuit, în Grecia, Turcia, Franța, Spania. Foarte puțini vor pleca. Și dacă tu nu-i ajuți pe cei care lucrează în acest domeniu, nu-i pot primi pe cei care vor să meargă, să consume acolo. De aceea, nu trebuie să spui că turismul aduce doare nu știu cât la sută în PIB și mai avem timp să ne ocupăm de turism. Este o greșeală uriașă”, a declarat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a mai spus că cele mai potrivite investiții sunt în zona IMM-urilor, turism, agricultură și industria alimentară. „Acolo dacă investești, investești în zona cea mai potrivită, nu trebuie să investești în zone unde n-ai ce căuta. Nu trebuie să te preocupe foarte tare soarta multinaționalelor. De multinaționale are cine să se ocupe, dar dacă nu ai firme mici și mijlocii, dacă nu ai o economie autohtonă românească care să producă și când pleacă multinaționalele atunci ai distrus și asta e o problemă uriașă cu cash flow-ul. Trebuie să dai bani, așa cum fac și francezii și celelalte state”, a explicat liderul unional.
În ceea ce privește sursele de finanțare, Kelemen Hunor i-a propus premierului Ludovic Orban „să vină cu titluri de stat către cetățeni și să caute împrumuturi, nu la Fondul Monetar Internațional, că acolo mai mult de 2-3 miliarde, în condiții absolut dezastruoase, nu va găsi”.