Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Românul se naște nu numai poet. Se naște și chibiț

Așa va fi America de peste o mie și ceva de ani? M-am grăbit să cumpăr și să citesc eseul lui Paul Strathern, Mărire și decădere. O istorie a lumii în zece imperii, varianta românească, tipărită la editura Trei în 2020, a cărții apărute în Anglia în 2019 sub titlul Rise and Fall: A History of the World in Ten Empires.

Am un dulap întreg cu Istorii ale lumii. Am luat-o pe asta, deoarece propune o viziune inedită asupra Istoriei la nivel global prin surprinderea notelor specifice ale imperiilor.

Printre cele 10 imperii, autorul înscrie Califatele Omeiad și Abbasid. De ce Califatele? Pentru că Paul Strathern vede în ele un moment deosebit în istoria imperiilor. Cele două califate acoperă din punct de vedere istoric perioadele 661-750 și 750-1258. Dezvoltarea economică, înflorirea științifică și culturală surprind pe cetățeanul occidental de azi convins că istoria începe și se termină cu Europa de Vest. Scrie Paul Strathern în cartea sa:

„Arabii reuşiseră să înfăptuiască o serie de lucruri extraordinare, cum ar fi măsurarea circumferinței Pământului (lucru pe care îl făcuseră și grecii antici, însă reușita lor fusese între timp uitată). Învățații musulmani inventaseră de asemenea algebra şi desenaseră diagrame care descriau felul cum funcționează corpul omenesc. Inventaseră noi pomezi și doctorii și creaseră un astrolab care putea măsura mişcarea stelelor. Acesta îi ajutase pe arabi să facă noi descoperiri astronomice, îmbunătățindu-le considerabil capacitatea de a naviga pe mare sau de a străbate deşerturile.

Alți vizitatori occidentali au confirmat extraordinarele povești ale lui Adelard, unii adăugînd altele asemănătoare. Cineva a povestit despre o bătălie din nord-estul califatului, în care abbasizii luaseră mai mulți prizonieri de război, aceștia din urmă destăinuindu-le musulmanilor un secret al civilizației lor orientale – anume cum se poate confecționa hîrtie de scris din cîrpe. (Istoricii de astăzi consideră că este vorba despre Bătălia de la Talas, care s-a desfăşurat în Kazahstan, în anul 751, singurul conflict cunoscut dintre armatele abbasidă și chineză.)”

Pentru a schița măreția epocii arabe, Paul Strathen face un reportaj din Bagdadul lui Harun al Rashid:

„În Bagdadul acelor vremuri puteai întîlni toate minunile lumii. Corăbii venite de la mari depărtări, din China și Zanzibar, stăteau legate cu parîme de cheiurile Eufratului. În inima Bagdadului se afla celebrul Oraş Circular, avînd un diametru de peste trei kilometri și trei șiruri de ziduri de apărare, în centrul acestuia aflîndu-se Palatul de Aur al califilor, precum și Marea Moschee. Pornind de acolo, patru drumuri axiale se îndreptau către cele patru colțuri ale Imperiului Arab. În suburbii, dincolo de ziduri, se aflau vile cu grădini umbroase și havuzuri clipocitoare.

Urmau bazarurile forfotitoare pe ale căror tarabe găseai scorțișoară din Sumatra, cuișoare din Zanzibar şi o mulțime de alte mirodenii și mărfuri.
Pe străzi, distracțiile erau fără număr: înghițitori de flăcări și de săbii sau povestitori cu turbane pe cap care repetau probabil multe dintre basmele din O mie și una de nopți.”

Toate aceste realități au fost cu o mie și ceva ani în urmă. Ele dădeau seamă de superioritatea arabilor asupra întregii lumi. Au dispărut și odată cu ele s-a dus și supremația arabilor. Un cetățean mai puțin familiarizat cu istoria se va întreba, nu fără uimire:

Cum adică, la un moment dat arabii au avut supremația culturală și științifică asupra Occidentului?

E o întrebare ce și-ar putea-o pune peste o mie și ceva de ani un cetățean al lumii citind despre America de azi. Cele două califate trimit la Occidentul de azi, la America îndeosebi. Peste o mie și ceva de ani, istoricul va vorbi despre Occident și despre America așa cum se vorbește azi despre cele două califate. Uitîndu-se la ce sînt arabii azi, mai mult ca sigur, europenilor li se par incredibile realitățile de acum o mie și ceva de ani. Și dacă peste o mie și ceva de ani pămîntenii se vor mira că la un moment dat, în Istorie, americanii au fost atît de înaintați în civilizație?

*

Vodka sovietică e mai proastă decît cea țaristă

Din Jurnalul lui Mihail Bulgakov, cu precizarea Noaptea de 20 spre 21 decembrie 1924:

„La Moscova s-a petrecut un eveniment: s-a scos la vînzare vodka de 30°, pe care opinia publică a denumit-o cu deplină îndreptățire «rîkova». Se deosebește de cea țaristă prin aceea că e cu zece grade mai slabă, mai proastă și de patru ori mai scumpă.”

După cum îl denunță Jurnalul, Mihail Bulgakov n-are simpatii față de URSS decît cînd e chemat la KGB. În afara acestor momente urăște noua orînduire. Am putea spune că era contrarevoluționar. Era de așteptat ca pînă și vodka de tip nou, sovietică, să-i pută, cum ar fi spus cei de la KGB. Dacă trecem de asta, descoperim în însemnare talentul lui Bulgakov de a descoperi în realitate absurdul de tip gogolian. De ce era nevoie și de o vodkă sovietică? Noua vodkă e poreclită rîkova, de la Aleksei Ivanovici Rîkov, în anii 1924-1930, președinte al Sovietului Comisarilor Poporului, altfel spus, premier. Printre altele trebuie reamintit că Rîkov a fost executat în 1938. Poate că numele vodkăi de tip nou a venit de la funcția lui Rîkov de premier. Pe 29 decembrie 1924, Mihail Bulgakov notează în Jurnal:

„Vodka e numită «Rîkova» sau «Semirîkova», pentru că de obicei are 30°, însă Rîkov (un mare bețivan) bea vodcă de 60°”.

Dincolo de asta, se cuvine a reaminti că Rîkov a fost victima șireteniei geniale a lui Stalin. Pentru a-l lovi pe Troțski, Stalin s-a folosit de Rîkov. După care, în 1937, l-a arestat pe fostul colaborator pentru a-l acuza de a face parte dintr-un complot pus la cale de Troțski.

*

De reținut din presa dinaintea primului Război Mondial:

„Românul se naște poet.
Adevăratul român se mai naște bursier, slujbaș și pensionar.

Iar cînd soarta vitregă nu-i hărăzește nici harul muzelor, nici deliciile bugetului, ei bine, să știți atunci că românul simte undeva, în măruntaiele lui tricolore, o chemare intimă, o menire neînvinsă, pentru nobila meserie de chibiț.
Chibițul e un produs național al solului, o plantă admirabilă, crescută ca și poetul și ca și bugetivorul nenumărat, pe băligarul vieții noastre publice.”

(Chibițul, în Facla, 12 ianuarie 1913)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Românul se naște nu numai poet. Se naște și chibiț”

  • Domnu’ Cristoiu, degeaba ai un dulap plin de istorii. Nu intzelegi nimic din Istoria lumii, exemplul analizei asupra lui Giustiniani este elocvent- nu potzi obiectiviza un eveniment. Totushi, multzumesc pt revista Historia, ergo itzi fac bani, lucrul preferat de tine inca de pe vremea Ev.Zilei cu celebra gaina cu pui vii shi violatorul de fochiste.
    Sper ca nu devii senil, Citzu-Matzu fiind la nivelul Cristoiu-coiu’.
    All the best

  • Românul se naste chibiț, chibiț „pe băligarul vieții noastre publice.” (1913)
    Înspaimântator de adevarat si în zilele noastre.

  • Peste o mie de ani se va vorbi despre America cam cum se vorbește azi despre Imperiul Aztec și despre sacrificiile umane: Cladiri imense, incultură, arderea de cărți, separarea „nobililor” de „pleava”, razboiul continuu si lipsa de compasiune.

    • @
      pai asta e faza, ca, atunci, n o sa aiba cine mai vorbi…din afara.
      despre imperiul Aztec vorbesc, spre ex azi, cei din afara imperiului Aztec.
      azi, ‘imperiul’…s-a unificat, e mare cit planeta.
      despre acest imperiu vor putea povesti exclusiv…cei din afara lui. adica cei din afara planetei.

      imperiile, din Cenusa in Cenusa…s-au unificat de-a lungul vremurilor, pina au ajuns un Intreg.
      asta e ceva de bun-simt. tocmai daia unificarea dinamicilor pe planeta e un proces implacabil, el se va manifesta negresit.
      acest imperiu mare cit planeta e…suma tuturor celorlalte civilizatii care s-au manifestat paici…de cind e omul.
      important, prin urmare, e faptul ca Imperiul tinde spre desavarsire!, nu doar faptul ca el tinde sa fie unul!

      Imperiul, adica Civilizatia, adica civilizatia care se manifesta globalizat, ocupind intreaga planeta este,
      mai nainte sa fie o exprimare globala, insa mai ales unificata,
      e exprimare …aproape desavarsita!
      Desavarsirea! e Esenta civilizatiei actuale, nu faptul ca a inundat planeta.

      peste…1000 de ani se va vorbi despre civilizatiile trecute ca despre Hrana cu care Imperiul s-a facut mare.

      • @
        sint unii care se focuseaza pe globalizare, considerind globalizarea un proces constructiv/distructiv.

        pai…faza e ca globalizarea povestea, si inca mai povesteste din inertie…, si! despre altceva,
        despre ceva fundamental,
        despre faptul ca Desavarsirea e pe aproape!

        globalizarea e un proces expirat. a ramas fara potential. ce urmeaza se numeste unificare, adica urmatorul nivel pe care se exprima ‘asamblarea intregului’

        insa ‘unificarea’ nu mai aminteste, doar, despre Desavarsirii…care e pe-aproape, ci e chiar o poveste a ‘desavarsirii care tinde sa se manifeste’
        Lumea Noua e, mai nainte sa fie orice altceva, o lume in care desavarsirile se manifesta. tocmai daia va si fi asimilata Raiului pe Pamant, civilizatia actuala.

        odata cu manifestarea procesului de Unificarea, odata cu Noua Lume, se mai manifesta ceva, Inteligenta Artificiala…
        ea e MosGerila care aduce tot felul de daruri pe lumea asta, si toate darurile lui vor tinde sa fie desavarsite…
        iar MosGerila e chiar Antiomul, adica ‘omul nemuritor’.

  • pe vremuri, pentru a uniformiza, barim a mintilor!, s-a definit o noua vodka.
    azi, pentru uniformizare sint folosite tot tarii, telefoane mobile, gen…
    ambele doar te imbata!, beat fiind pricepind mai lesne ca ‘lumea este una’

  • ‘meseria de chibit’ e…inradacinata in neam.
    mai mereu poporul a participat la ‘joc’…chibitind, jocul fiind al altora.

    chibitatul romanilor se aseamana cu un tip biciuit care…cind si daca apuca sa mai si rosteasca vreun cuvant!, ii spune asa celui care-l biciueste…:
    daca o sa dai oleaca mai la stanga, sau oleaca mai la drapta, o sa-l doara si mai rau!:))),
    insa se aseamana si cu cel care, privind cum mai marii isi fac un palat, folosind caramizile luate de la casele oamenilor, zice asa:
    daca mai pui niste caramizi colo, dar si dincolo, o sa-ti iasa fain de tot, palatul!:))))))

    chibiteala romanilor, pina la urma, e tot un haz de necaz.

  • pai…de fapt asta e faza, ca globalizarea a nascut o unica civilizatie.

    desteptii si inteligentii de prin toate tarile participa la mersul civilizatiei-intreg in timp real, dezvoltarea fiind disponibila, ca potential, instantaneu!,
    oricui si oriunde pe planeta. nu mai tre sa stapaneasca arabii…Spania, pentru ca invatatura arabilor sa fie picurata si pe meleagurile spaniole.

    dar asta inca nu-i nimic!, ca ne indreptam spre unificare, urmand sa se nasca matrici-sate-state, pe numele lor metropole, care vor urma o dinamica prestabilita, ‘prestabilirea’ fiind acceptata unanim pentru simplul fapt ca ea tinde sa fie…desavarsita, si tinde sa fie asa pentru ca e o poveste a Inteligentei Artificiale.

    prin urmare ceea ce spuneti nu prea se poate, ca arabii si americanii si spaniolii si …si…vor fi toti…un terci!, un melanj, formand nu doar un intreg, ci si o unica civilizatie. cei care vad vreun impediment in implinirea acestei…unificari inca nu pricep esenta ‘Zeu’ a Inteligentei Artificiale.
    n-u mai repet de ce, dar ea va face diferenta, pentru ca indrepta lumea mare spre aceeasi tinta…aceasta fiind dorita!:))),
    spre deosebire de zeii falsi ai lumii de azi care urmaresc, teoretic, aceeasi tinta, unificarea, insa cu japca, cu parul, cu forta. nu e cazul IA, ca pe-asta lumea mare o va urma cu drag:), de drag! :)), mai cu seama ca va darui chiar si Nemurirea, in mod stiintific, evident, ca doar…daia e Desteapta Lumii,ba chiar si a Unievrsului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *