România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Rusia marchizului de Custine

Astolphe Louis Lénor, cunoscut ca marchizul de Custine, a avut o viață tumultoasă și, poate de aceea, și-a căutat mântuirea prin scris. Citindu-i Scrisorile de Rusia, nădăjduiesc că a găsit nu doar mântuirea, ci și gloria postumă. De altfel, destui sunt de părere că volumul este „cea mai inteligentă carte despre Rusia scrisă de un străin.”[1] O Rusie a anului 1839, ale cărei năravuri și moravuri s-au transmis peste vremi, ele dăinuind și azi. Și unde „victimele ajung cei mai zeloși complici ai călăilor lor”.

*

Machiavelicului „scopul scuză mijloacele”, francezul îi răspunde cu „mijlocul dezonorează scopul”.

*

În țara lui Ivan cel Groaznic, „tirania nu numai că nu răzvrătește mulțimile, dar le și atrage”, iar recunoștința e o povară. Ce aproape e România de meleagul ăsta !

*

Tot acolo, „patriotismul este întotdeauna mânjit de dorința de a place”. Iar „un popor care, sub motiv că ascultarea este cea dintâi dintre virtuți, lasă moștenire nepoților lui tirania, își nesocotește propriile interese; ba, mai rău de cât atât, nu-și respectă îndatoririle”. Noi am născocit un proverb care, în esență, spune același lucru – capul plecat sabia nu-l taie – și l-am transmis testamentar din generație în generație.

*

Descrierea Kremlinului, o „splendidă oroare”, frapează, tulbură: „cetatea umbrelor”, „capodoperă a capriciului”, „Alcazarul slavilor”, „tabernacol al despotismului”. Scriitorul vede „o procesiune de vicii, scăpând din Kremlin prin toate ieșirile pentru a inunda Rusia”. Fortăreața construită de Ivan al III-lea a servit nepotului său – Ivan al IV-lea –, satrapul care i-a speriat pe mujici prin cruzimea sa. De aceea, „nimic nu este mai înspăimântător pe lume decât teama unui om autoputernic”.

*

Petersburgul, ca și Veneția, a fost tot „opera fricii”. E „visul unui uriaș îndrăgostit, povestit de un poet nebun”. Dar oamenii se dau în vânt după „poeții nebuni”…

*

„Politica rusească a știut să facă o dogmă din supunerea față de împărat”. Parcă în alte părți ar fi altcumva…

*

„În Rusia victimele nu au morminte, iar oamenii din popor sunt niște vicleni nostimi”. Ca-n toate țările semibarbare, de altfel.

*

„Rușii se pricep la minciunile prudente” și „dacă varga de fier, ce călăuzește acest popor încă necioplit, ar înceta pentru o clipă să apese asupra lui, întreaga societatea ar fi răvășită”. Propagandiștii moderni au poleit „varga de fier” cu foiță aurie și norodul șade nerăvășit în ancestrala blazare.

*

„Când ni se ascunde puțin, eu bănuiesc multe”. Numai că firile bănuitoare nu sunt și active, se rezumă, cu precădere, la contemplarea răului.

*

„A minți, aici, înseamnă a ocroti societatea, a spune adevărul înseamnă a zdruncina statul”. De aceea, în lume, statele se zdruncină atât de rar.

*

„Nu există avocați într-o țară fără justiție”. Chiar, mi-e teamă de o Românie fără avocați.

*

„Rusul gândește și trăiește ca un soldat… un soldat cuceritor”. L-am cunoscut și noi, i-am simțit jugul ani de-a rândul, din păcate. Dar nici americanii nu visează la altceva, să nu ne amăgim democratic…

*

„Rusia este un trup fără viață, un colos care supraviețuiește prin cap, dar ale cărui membre, toate la fel de lipsite de vlagă, lâncezesc…” Însă ce violent reacționează ele când capul le comandă să-și treacă prin foc și sabie vecinii.

*

„De la Petru I încoace, problema de rezolvat pentru oamenii care conduc Rusia a fost aceea de a profita de progresele administrative ale națiunilor europene pentru a cârmui șaizeci de milioane de oameni în manieră orientală”. Perestroika și glasnost-ul lui Gorbaciov au fost astfel de progrese…

*

Premonitoriu, împărăteasa Ecaterina îi scria guvernatorului Moscovei, care se îngrijora că nimeni nu-și trimitea copiii la școală: „Dragă prințe, nu vă plângeți că rușii nu resimt dorința de a se instrui; dacă înființez școli, n-o fac pentru noi, ci pentru Europa, unde TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM RANGUL ÎN OCHII LUMII, căci în ziua în care țăranii vor voi să se lumineze la minte, nici dumneata și nici eu nu vom mai rămâne pe locurile noastre”. Presimțirea i s-a împlinit, Revoluția Roșie a îngropat definitiv monarhia la muscali.

*

Iată Rusia lui Custine, „țara cea mai tristă, cea mai mohorâtă și cea mai goală de pe pământ. Șesuri nesfârșite, pustietăți întunecoase și serbede”. Acesta să fie oare și secretul neocupării ei de către Napoleon și Hitler ?

PS: Textul a fost scris în iulie 2015 și se găsește în volumul meu, Cartea ieruncilor. Gândurile de atunci sunt mai actuale ca oricând azi…


[1] Herzen Aleksandr, prozator, filozof și democrat-revoluționar rus


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Rusia marchizului de Custine”

  • Măreața Rusie de astăzi este o imagine palidă a vechiului imperiu țarist, doar că ambițiile vechiului imperiu sunt puse astăzi în practică de Vladimir Putin ! Rusia este încă de temut, deși nu mai are puterea de altă dată a vechiului imperiu ! Dar ,așa cum

    vechiul imperiu țarist s-a destrămat și viitorul
    actualei Rusia ar putea arăta altfel mâine ! Vă mulțumim pentru un articol superb ,de o frumusețe rară !

  • Am inceput sa traduc ,,Insemnarile contelui De Langeron”
    Daca dati un search pe google e posibil sa le gasiti (Romanian’s history miths – WordPress).
    Ca sa vedeti..cam ce gandeau rusii la acea vreme despre romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *