Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Rusia și Ucraina joacă hopak. Cine sare mai sus, scapă nevătămat

Hopak este un dans popular ucraineano-rus, originar ca dans masculin printre cazacii din Zaporojia, dar ulterior dansat de cupluri, bărbați și grupuri mixte de dansatori. Momentan, în Federația Rusă este cunoscut și sub denumirile de gopak, trepak. Însă, este nevoie de o anumită stare de spirit pentru a putea dansa lipsit de griji. Sunt necesare, printre multe altele, diverse resurse și scenarii. În următoarele rânduri, o să prezint o parte dintre beneficiile pe care Federația Rusă le poate obține prin cucerirea Ucrainei, alături de unele scenarii gândite special pentru acest proces.

  1. Resurse umane: Populația slavă, care este în scădere drastică în Rusia.
  2. Resursa economică: Un potențial industrial și agricol care poate fi investit în condiții avantajoase și o piață importantă care poate fi controlată.
  3. Resursa geopolitică: Capacitatea de a proiecta puterea și de a se angaja în propriile proiecte geopolitice sau, cel puțin, de a crea obstacole pentru alții.
  4. Resurse politice interne: O dovadă pentru uzul local că valorile și sistemul politic occidental nu funcționează.
  5. Resursa semantică: toate semnificațiile rusești (statalitatea timpurie, alfabetizarea, ortodoxia, ideea slavă, identitatea culturală, misiunea „celei de-a treia Rome”, rolul în afacerile europene și chiar numele țării) sunt împrumutate din vechea Rus’, de pe dealurile Kievului, iar Rusia modernă a fost inventată (și în mare parte întruchipată) de intelectualii de la Kiev din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. De aceea, Rusia încearcă în permanență să privatizeze istoria, eroii, sensurile și cuvintele, căci fără ele Rusia este doar un descendent târziu al Hoardei.

Să luăm în considerare diferite scenarii de dezvoltare a Ucrainei, din punct de vedere al intereselor rusești. Scenariile sunt clasificate în ordinea descrescătoare a atractivității pentru Rusia. Atractivitatea este determinată de capacitatea de a exploata resursele menționate mai sus în condiții favorabile.

  1. Scenariul Belarus:

Un stat independent din punct de vedere formal, dar, de fapt, absolut dependent și guvernat din exterior în ceea ce privește dimensiunile politice, economice și de securitate. Parte a spațiului economic și cultural comun, iar în viitor și a spațiului politic. Este un partener-cheie în proiecte comerciale, de investiții, energetice și de securitate. Un instrument politic pentru restabilirea federalismului formal sovietic, permițându-i să se dezvolte în continuare în detrimentul vecinilor slabi. Din punct de vedere politic, acesta este un stat vasal. Oportunitatea maximă de a exploata în mod legitim toate tipurile de resurse ucrainene, ceea ce înseamnă atractivitatea maximă a acestui scenariu pentru Rusia.

  1. Scenariul cu mai mulți vectori:

Acesta ar fi similar Ucrainei în momentul celui de-al doilea mandat al lui Leonid Kuchma: un stat independent din punct de vedere formal, dar dependent în mare măsură de dimensiunile menționate mai sus. Influența Rusiei nu este absolută, în măsura în care trebuie să fie coordonată și limitată la cererea autorităților locale și a oligarhilor. Există unele bariere în calea influenței rusești în economie și politică. Politica externă multi-vectorială frânează în practică proiectele geopolitice alternative (UE, NATO). Există unele mecanisme de legitimare a prezenței rusești (baze militare, proiecte de investiții etc.). Din punct de vedere politic, acesta este un stat protectorat. Există o capacitate limitată de a exploata, în mod legitim, toate tipurile de resurse ucrainene, ceea ce înseamnă o atractivitate mai redusă.

Foto: Vanya Savicevic, Comandanți cazaci din Republica Populară Donețk.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *