Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Rușii investesc tot mai mult timp și energie în Africa

În timpul unei vizite în Etiopia, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că dependența de moneda americană în susținerea economiei mondiale nu este foarte promițătoare și a afirmat că țările se orientează către utilizarea din ce în ce mai mult a unor monede alternative. „Acest proces va lua amploare”, a declarat diplomatul rus în timpul unei conferințe de presă la Addis Abeba. Lavrov a mai spus și că Globul trăiește o perioadă istorică importantă și că oamenii vor trebui să aleagă în ce tip de lume vor să trăiască. „Un univers care se bazează pe Carta Națiunilor Unite, care spune că Organizația Națiunilor Unite este fondată pe principiul egalității suverane a statelor sau vom avea o lume în care domină dreptul forței, dreptul celui mai puternic”, a spus el. În timpul vizitei în capitala etiopiană, Lavrov a avut întâlniri cu președintele țării, Sahle-Work Zewde, și cu ministrul de Externe, Demeke Mekonnen. Șeful diplomației ruse încearcă să-i convingă pe liderii africani că administrația de la Moscova nu poate fi învinuită nici pentru conflict, nici pentru criza alimentară. Rușii au pus blocada pe seama minelor ucrainene. (https://www.africanews.com/2022/07/27/ethiopia-lavrov-meets-govt-leaders-in-addis-attacks-global-reliance-on-us-dollar/).

În Uganda, Ministrul de Externe al Rusiei a declarat că țara sa susține reformarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a acorda un rol mai puternic națiunilor în curs de dezvoltare, inclusiv țărilor africane. Serghei Lavrov a spus la Kampala, capitala Ugandei, după ce s-a întâlnit cu președintele ugandez Yoweri Museveni: „Ne-am confirmat pozițiile în ceea ce privește reformarea Consiliului de Securitate al ONU. Principala problemă în acest caz este subreprezentarea în Consiliul de Securitate a statelor în curs de dezvoltare, iar singura soluție la această problemă este o reprezentare mai mare a țărilor din Asia, Africa și America Latină”. Uganda a fost a treia oprire din turneul lui Lavrov în Africa, în timp ce Rusia încearcă să schimbe povestea pe fondul războiului din Ucraina. Lavrov și-a încheiat călătoria cu o vizită în Etiopia, sediul Uniunii Africane cu 54 de națiuni. Călătoria lui Lavrov a inclus statele: Egipt, Congo, Uganda și Etiopia. Macron al Franței și trimisul american Hammer sunt, de asemenea, pregătiți să curteze Africa, deoarece țările și popoarele africane refuză să ia partea Ucrainei. În ultimele luni, liderii africani au făcut presiuni pentru reprezentarea permanentă a Africii în Consiliul de Securitate al ONU. Chestiunea reformării consiliului, format din 15 membri, a provocat dezbateri timp de decenii. La începutul acestui an, Museveni, președintele Ugandei, a declarat că reformele ar opri ceea ce el a descris drept fiind greșeli uriașe, cum ar fi înlăturarea de la putere a defunctului lider libian Muammar Gadhafi, care a fost capturat și ucis de o operațiune a alianței NATO. Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate reflectă structura de putere internațională de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: Statele Unite, China, Rusia, Franța și Marea Britanie. Celelalte 10 locuri ale Consiliului se rotesc între membrii ONU care îndeplinesc mandate de doi ani. Deși există un sprijin larg pentru modernizarea consiliului, pentru a reflecta realitățile globale actuale, eforturile au fost îngreunate de rivalități naționale și regionale. Uniunea Africană a solicitat ca acest consiliu să fie extins la 26 de membri, cu șase locuri permanente suplimentare, dintre care două pentru Africa, cu drept de veto, și cinci locuri nepermanente pentru Africa. Trebuie să subliniez clar și că ofițerii ruși ajută în mod regulat forțele ugandeze la întreținerea echipamentelor militare, iar autoritățile au acordat recent un contract unei firme rusești care va instala dispozitive de urmărire în vehiculele militare pentru a combate infracțiunile violente. Uganda este una dintre cele 25 de națiuni africane care s-au abținut sau nu au votat în rezoluția Adunării Generale a ONU de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Multe națiuni de pe continentul de 1,3 miliarde de locuitori au legături de lungă durată cu Moscova, care datează din timpul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică a sprijinit eforturile lor anti-coloniale și anti-imperialiste. Da, știu, micule unchi Sam, adevărul doare. Museveni a declarat și că Rusia a fost un prieten al Ugandei timp de peste 100 de ani. Museveni a spus niște lucruri cu un impact geopolitic extrem de însemnat (cel puțin din punctul meu de vedere): „Rusia nu poate deveni brusc un inamic din cauza rivalității sale cu SUA. Vrem să ne facem singuri dușmani, nu să ne luptăm cu dușmanii altora. Aceasta este doctrina noastră”. (https://www.africanews.com/2022/07/27/in-uganda-russias-lavrov-urges-un-reforms-to-raise-developing-countries-voice/).

Lăsând relațiile ruso-africane la o parte, unii africani se pot bucura și de alte lucruri, cum ar fi faptul că Rwanda a explorat posibilitatea de a utiliza gazul din Lacul Kivu pentru gătit, pentru uz industrial și pentru vehicule. Se preconizează că gazul de gătit produs din acest lac ar putea începe să fie utilizat până la sfârșitul anului 2023.

Pe de altă parte, din Africa ajung și vești proaste, din cauza pierderii de vieți omenești. Protestatarii au ieșit în stradă pentru a treia zi consecutiv, după ce cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în timpul celor două zile de manifestații în estul Congo-ului împotriva misiunii Națiunilor Unite în țară. ONU a anunțat marți că un pacificator din Maroc și doi polițiști internaționali din India care serveau în cadrul forței de menținere a păcii ONU au fost uciși, iar un polițist din Egipt a fost rănit la baza ONU din Butembo, în provincia Kivu de Nord, când „atacatori violenți au smuls arme de la poliția congoleză” și au tras asupra personalului ONU. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat violențele care au vizat mai multe baze ONU din Kivu de Nord începând de luni, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU. Începând de luni, demonstranții au dat foc și au forțat intrarea în birourile misiunii ONU din Goma, acuzând forța de menținere a păcii că nu reușește să protejeze civilii pe fondul creșterii violențelor în regiunea estică a Congo. Ei cer ca forțele ONU, prezente de ani de zile în Congo, să plece. În estul Congo, bogat în minerale, se află o multitudine de grupări rebele, iar securitatea regiunii s-a înrăutățit în ciuda unui an de operațiuni de urgență desfășurate de o forță comună a armatelor din Congo și Uganda. De asemenea, civilii din est au fost nevoiți să facă față violențelor din partea rebelilor jihadiști legați de gruparea Stat Islamic. În iunie 2021 și iunie 2022, misiunea de menținere a păcii și-a închis birourile din regiunile Kasai Central și Tanganyika din Congo. Misiunea are peste 16.000 de membri în uniformă în Congo, potrivit ONU. Protestele au loc în contextul în care luptele s-au intensificat între trupele congoleze și rebelii M23, forțând aproape 200.000 de persoane să își părăsească locuințele. Forțele M23 au dat dovadă de o putere de atac și de capacități de apărare sporite. Pe viitor, dacă africanii acceptă ca rușii să fie singurii lor parteneri strategici, laboratoarele CIA vor mai înarma și alte grupări, cu scopul de a destabiliza și mai mult regiunea. Va fi interesant de văzut și rolul Mossad, deoarece evreii nu vor mai mulți teroriști islamiști și au o relație foarte specială cu Federația Rusă. Nu credeți? Factorii de decizie evrei au trecut foarte repede și implicit foarte ușor peste afirmația lui Lavrov, potrivit căreia: „El (Zelenskiy) pune un argument în față: Ce fel de nazificare putem avea dacă eu sunt un evreu? Dacă îmi amintesc bine, s-ar putea ca eu să greșesc, dar și Hitler a avut origini evreiești, așa că asta nu înseamnă absolut nimic. De ceva timp încoace am auzit de la cei mai înțelepți evrei că cei mai mari antisemiți au fost evrei”. (https://www.africanews.com/2022/07/28/more-deadly-clashes-at-drcongo-un-mission-protest/).

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *