Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Rwanda a folosit Pegasus pentru a asculta telefoanele unor înalți oficiali ugandezi

Rwanda a fost asociată cu o serie de interceptări telefonice ale unor înalți oficiali ugandezi, potrivit unei investigații recente de raportare globală, Proiectul Pegasus, publicată de Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

OCCRP a publicat luni un raport detaliat care indică modul în care Rwanda a pus sub ascultare diverse convorbiri telefonice ale unor înalți oficiali ugandezi, inclusiv ale fostului prim-ministru Ruhakana Rugunda și ale fostului ministru al afacerilor externe, Sam Kutesa. În raport se susține că a fost folosit un program de spionaj de fabricație israeliană pentru a monitoriza convorbirile telefonice ale directorului general al Organizației pentru Securitate Externă (ESO), Joseph Ocwet. Relațiile dintre Rwanda și Uganda au fost recent afectate de acuzații reciproce de spionaj și de implicare în activități de destabilizare. Recent, Uganda a deportat mai mulți oficiali de top din domeniul telecomunicațiilor, inclusiv un cetățean rwandez, acuzându-i de compromiterea securității sale naționale. Disputa diplomatică dintre Rwanda și Uganda s-a desfășurat, în ultimii ani, pe rețelele de socializare, în timp ce oficiali de nivel înalt ai celor două guverne își schimbă acuzațiile cu privire la geneza conflictului. „Printre ugandezii de pe lista de interceptări, OCCRP a identificat numere aparținând unui membru de lungă durată al cabinetului de rang înalt Sam Kutesa, fostului general al forțelor (șeful apărării), David Muhoozi, ofițerului de informații de rang înalt Joseph Ocwet și figuri importante din opoziție, precum Fred Nyanzi Ssentamu. Selectarea numerelor de telefon pentru ascultare a coincis cu o vizită a lui Kagame în Uganda”, se arată în raport.

Lista numerelor selectate arată, de asemenea, că guvernul Kagame ar fi folosit Pegasus pentru a viza personalități politice și militare de rang înalt din țările vecine. Mai multe numere de telefon ale unor personalități importante din Uganda, Burundi și Republica Democrată Congo (RDC) figurează în date. Rwanda a avut relații glaciale cu acești vecini de-a lungul anilor. A sponsorizat grupuri armate în estul RDC, a criticat Uganda pentru că a adăpostit miliții anti-RPF și a fost acuzată de Burundi că a complotat pentru răsturnarea președintelui său. Dragi cititori, să vedem cum funcționează Pegasus. La fel ca multe companii private de spyware, NSO Group are ca obiect de activitate așa-numitele „exploatări de tip zero-day”, defecte nedescoperite anterior în software-ul comercial, care pot permite terților să obțină acces la dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile. Pegasus și alte instrumente de top se bucură de un punct forte special: adesea, acestea sunt capabile să infecteze dispozitivele în mod silențios, fără ca utilizatorul să fie nevoit să facă clic pe un link. Deși este unul dintre cei mai mari jucători de pe piață, cu peste 750 de angajați și venituri anuale de peste 250 de milioane de dolari, NSO Group este doar o parte a unui peisaj mai larg al programelor spion. „Pentru a ocoli mesageria criptată, trebuie doar să ajungi la dispozitivul aflat la unul dintre capetele acelei comunicări”, a declarat Claudio Guarnieri, șeful Laboratorului de Securitate al Amnesty International. Pegasus face exact acest lucru. „Pegasus poate face mai multe cu dispozitivul decât poate face proprietarul. Dacă Signal, de exemplu, criptează mesajul, un atacator poate pur și simplu să înregistreze folosind microfonul sau să realizeze capturi de ecran ale telefonului, astfel încât să poată citi conversația. Nu există practic nimic din punct de vedere al criptării care să protejeze împotriva acestui lucru”, se mai poate observa în raport. Astfel de instrumente au oferit guvernelor un avantaj pe fondul adoptării pe scară largă a aplicațiilor de mesagerie criptată, precum WhatsApp și Signal, care, de altfel, se presupune că permit utilizatorilor să comunice dincolo de raza de acțiune a supravegherii de stat.

Cu toate acestea, odată ce dispozitivele sunt compromise cu succes, conținutul acestor aplicații devine ușor accesibil, împreună cu alte date sensibile, precum mesajele, fotografiile și apelurile. Între timp, omniprezența camerelor foto și a microfoanelor din telefoanele mobile înseamnă că acestea pot fi accesate cu ușurință de clienții spyware ca dispozitive de înregistrare de la distanță.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *