Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

S-a atrofiat un simț, a căzut un smalț grațios încă din copilărie

Da, în Anglia, te poți aștepta ca tinerii să meargă undeva, într-un loc și să consume droguri, dar o asemenea lipsă de armonie cu natura, ca la tinerii din România, nu am văzut acolo. Aici te-ntâlnești prin pădure, pe alei, cu tinere cu căști prin care muzica iese chinuit și-i chinuie și pe alții. Când ai păsări si corul pe mai multe voci, al tăcerii, când ai aerul curat care-ți aprinde căldura din și de sub piele, când ai mirosul de primăvară, tu îți pui dopuri peste simțuri. Muzica ieșind prin căști te face obtuz la toate celelalte senzații. Devitalizează.

În forță, vin din urmă bărbații tineri echipați ca pentru competiții de ciclism, cu haine în care s-au băgat bani – să se știe – , pedalând concentrați pe numărul de calorii arse, pe efort și consum de energie, de parcă ar fi la sală. Alții fac sunete ‘brum-brum- wum- wum’, dând drumul la viteză sincopat, neștiind cum să-și dozeze energia, s-o lase să iasă din ei ca o flacără concentrată, să dureze. Poate nici părinții lor nu știu cum să-și canalizeze energia. Ce să faci cu ea, în afara muncii pentru care ești plătit și cum să muncești la serviciu și-n spațiul numit grădină și casă. Am mai scris și-n alt articol că per ansamblu stăm bine la activități sportive, ceea ce creează iluzia și impresia că am fi activi. Nu trebuie nici măcar să te uiți la oameni, căci felul cum trec pe lângă tine, amprenta vibrației pe care o lasă în jur, e de pasivitate. Practic, aici nu se mai simte natura, s-a atrofiat un simț, a căzut un smalț grațios, cred că încă din copilărie. Și s-a așezat un alt luciu, artificial, ca o mască pusă peste chipul interior. Unde e umbra lui Peter Pan, legată de tălpile noastre? Copiii și tinerii au pierdut-o, pentru că ‘umbra’ lor a fugit de la ei și nu mai e nicio Pixie să le-o caute prin sertare și să le-o coasă de ‘pantofi’. Papucii lui Muc cel Mic. Cauza nu e doar orașul, eu nu aș da vina pe el. Nici la sat tinerii nu se mai dezvoltă altfel decât la oraș, ceea ce înseamnă că fenomenul căderii smalțului grațios- natural de pe ‘vasele’ tinere, e ca un fel de oxidare, prin educația primită în familie, școală și prin alte forme de socializare.

Ar trebui să vedem legăturile cauză- efect, ca să înțelegem ce alte verigi sunt rupte prin căderea smalțului naturii de pe chipul omului. În locul ei, apare fake love, ca o glazură cu conservanți pusă peste prăjituri. Fake love, trăită ca iubire ‘adevărată’, fiind disponibilă en gros. Fake love e și glazing-ul de disimulare a frustrării, resentimentelor, chiar și a urii sau dorinței de a face rău altora. În Anglia, în 18 ani, nu am auzit zicala sau sfatul ‘ține-ți dușmanul aproape și prietenul departe’. Nici nu sunt proverbe sau sfaturi pentru gestionarea dușmăniei și a relațiilor cu dușmanii. În România, da. Și, culmea, oamenii înțeleg bine mesajul vorbei din bătrâni și îl aplică la viață, ca pe-o rețetă de făcut prăjituri otrăvicioase.

Multe s-ar rezolva, inclusiv în privința războiului româno-român, a înțelegerii și trăirii iubirii adevărate de țară. Nu patriotism, naționalism fake, ce pare a fi un dat al plaiurilor mioritice, în tandem cu gropile săpate altora. S-ar simplifica multe dacă s-ar pune smalțul grației, al armoniei cu natura, pe vasele fiilor și fiicelor. Dar până atunci, fake love îi distruge și pe cei care dau dulce otravă și pe cei care o primesc. Nu o mai primiți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „S-a atrofiat un simț, a căzut un smalț grațios încă din copilărie”

  • Sant alte generatii , mai indepartate de natura ca locuire si ocupatii . Sant putini cei care mai cultiva pamantul , care sa fie in synfonie cu natura . Uitati-va la periferiile marilor orase : gazonul a inlocuit livada/gradina/cultura . Unde ne vom opri ? Anteu a murit atunci cand legatura lui cu Pamantul a fot intrerupta .

  • Bine, bine, dar românul are talent.
    Talentul de a-ti interpreta vorbele gresit, de a exagera în ceea ce te priveste, de a te lua peste picior atunci când îi spui adevarul în fata, mai ales când acest adevar îl supara.
    Si de a se simti foarte inteligent apoi, pentru ca, îsi zice el, ti-a facut-o.

    • Deh, unii e mai talentati, altii e mai pupaciosi, mai un obrajor, mai o bucuta, fiecare cum poate!

      • Si când ma gândesc ca te consideram odata un troll inteligent si educat…
        Desi, s-ar putea sa nu ma fi înselat. Asa erai, apoi te-au stricat sociopatii cu care te-ai înhaitat pe internet. Pacat de tine.

  • Am inteles. Anglia e cool, englezu’ e frate cu natura. Romanu’ e cah, n-are smaltz. Good job, keep on!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *