Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

S-a stricat „chinezăria” pe care statul a dat un milion de euro, s-a blocat producția de măști

De când a început criza sanitară, Guvernul Orban aruncă bani în stânga și-n dreapta, fără niciun fel de eficiență. Începând de la site-ul IMMInvest, „mort” la o jumătate de oră de la lansare și resuscitat doar în zece zile (în țara celor mai mulți specialiști IT), până la afacerea cu măști, toate par niște orbecăieli ale guvernului pentru care este invidiat de orice cârtiță.

Jurnalistul Radu Soviani a explicat, cu lux de amănunte, modalitățile prin care unii au profitat din plin de această perioadă:

„Povestea Romarm, care încă nu a produs nicio mască, pentru că utilajul importat din China (pe relație diplomatică) s-a stricat nu este doar încă un exemplu extrem de grăitor al administrării acestei crize de sănătate publică. Ci și un indicator de avertizare timpurie. La două luni de la anunțul că Romarm este panaceul și arma secretă în fața virusului (în timp ce guvernul a favorizat specularea economică a pandemiei, prin achiziții de la societăți mai mult sau mai puțin acoperite, oricum, din vecinătatea serviciilor) în timp ce populația este obligată să poarte aceste măști la preț de speculă, aflăm că Romarm se adaugă chinezăriilor dezvăluite în primul rând de site-ul chinezesc IMM Invest, care s-a blocat imediat după inaugurare. Nimeni de bună credință nu poate nega acum pasivitatea începând cu luna ianuarie de cumpără măști (ignorarea crizei), vulnerabilizând în primul rând medicii și apoi populația, în timp ce decidenții se ocupau de șmenuri precum privatizarea sănătății și fraudarea bugetului de stat cu suma pe care băncile pentru locuințe sunt obligae să o returneze bugetului, conform deciziei ICCJ. Și cred că nimeni de bună credință nu poate nega faptul că această ,,pasivitate” a fost în mod real o ticăloasă acțiune coordonată, pentru a specula pandemia și vânzarea către stat și populație a echipamentelor de protecție personală de calitate extrem de îndoielnică, dar probabil la cele mai mari adaosuri din lume. Dacă DNA ar fi trebuit să adauge deja dosarul 34 al trucării licitației de către Ministerul Educației pentru 17 milioane de măști (cu termen de depunere a ofertelor 4 ore), dosarul 35 – mita din bani publici – 200 de milioane de lei pentru cumpărarea presei, ar trebui să apară și dosarul 36 privind achiziția chinezăriei de către Romarm, pentru prețul de un milion de Euro, chinezărie care s-a ,,defectat” – în esență cauza acestei defectări fiind împuținarea ofertei de măști obligatorii pe piață și menținerea pentru că o perioadă ridicată a prețurilor de speculă guvernamentală, la măști. Sunt curios ce spune și ce a spus SRI ,,al doilea contributor NATO” referitor la chinezăria de un milion de dolari, care ,,s-a defectat”, întrucât este de presupus că ofițerii SRI nu au activat în același câmp al muncii ca procurorii DNA care s-au autocarantinat la scutul pandemiei în perioada celui mai mare tun vreodată pe seama sănătății publice”.