Să murim de Cometă bînd pe rupte | Avioane care nu erau altceva decît stele

Să murim de Cometă bînd pe rupte

Eugeniu Arthur Buhman, fost şef al Serviciului de poştă, telegraf şi telefon al Casei Principelui Moştenitor Ferdinand, surprinde în memoriile sale o secvenţă care confirmă năravul românilor de a lua totul în băşcălie, inclusiv posibilele cataclisme.
Potrivit volumului Patru decenii în serviciul Casei Regale a României. Memorii 1898-1940, Duminică, 11 aprilie 1910, el notează:
În Capitală se vorbeşte de cîtva timp cu mare emoţie de apariţia anunţă pentru 6/10 mai a cometei Haley, care revine o dată la fiece 76 ani. Se spune că orbita Pămîntului va traversa coada cometei care este compusă din gaze înăbuşitoare. O anume categorie de bucureşteni, printre care am mulţi prieteni, încearcă să mă convingă că nu trebuie lăsate nebăute şpriţurile de prin bodegi «că dacă e vorba să murim de cometă, la ce să le mai lăsăm pe pămîntul uscat!» Amicii mei, Chiriţă Ranetti de la «Furnica», Iancu Brezeanu de la Teatrul naţional şi sculptorul Späthe, m-au asigurat că sunt ferm decişi a executa cu sfinţenie programul de mai sus!

*

Avioane care nu erau altceva decît stele

Suntem în ianuarie 1913.
Tensiunea dintre România şi Bulgaria creşte de la o zi la alta.
În memoriile sale, Eugeniu Buhman dezvăluie efectele acestei tensiuni asupra populaţiei băştinase:
Pentru a da o imagine de starea nervoasă a populaţiei noastre din acele zile, e destul să pomenesc de diversele ştiri publicate în ziare, mai ales în cele din Moldova, despre zborul unor avioane care se văd noaptea cu farurile aprinse străbătînd unele regiuni. Cum aceste ştiri au persistat să apară, s-au făcut oarecare observaţiuni şi s-a dovedit că avionul luminos nu era decît planeta Venus ce are în această lună o deosebită luminozitate“.
De observat că nici ziarele nu sunt mai breze decît bravii locuitori ai ţinuturilor moldoveneşti.

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Să murim de Cometă bînd pe rupte | Avioane care nu erau altceva decît stele”

📹 Videoblitz 📹
Loading
Invitații cristoiublog