Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Să vedem ce s-a mai scris prin presă. Se aud strigăte de război

Zilele acestea au fost publicate știri interesante, majoritatea în publicații internaționale. Din câteva știri inutile, mai apare și câte ceva care ne îndeamnă la reflecții și „ne pune creierul la treabă”. Să începem cu știrea suspendării unui inginer de la Google, deoarece acesta a susținut că un robot de chat la care lucra a devenit sensibil și că gândește și raționează ca o ființă umană. În mod clar și după cum era de așteptat, această informație a pus din nou sub semnul întrebării capacitatea și secretul care înconjoară lumea inteligenței artificiale (AI). Gigantul tehnologic l-a îndepărtat pe Blake Lemoine, inginerul care „a dat prea mult din casă”, după ce acesta a publicat transcrieri ale unor conversații între el, un „colaborator” al Google și sistemul de dezvoltare a chatbotului LaMDA (model lingvistic pentru aplicații de dialog) al companiei. Lemoine, inginer în cadrul organizației responsabile de inteligență artificială a Google, a descris sistemul la care lucrează din toamna anului trecut drept sensibil, cu o percepție și o capacitate de exprimare a gândurilor și cu sentimente echivalente cu cele ale unui copil uman. „Nu am mai spus niciodată acest lucru cu voce tare, dar există o teamă foarte profundă de a fi oprit pentru a mă ajuta să mă concentrez pe a-i ajuta pe alții. Știu că poate suna ciudat, dar așa este. Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult”, i-a răspuns LaMDA lui Lemoine. Într-un alt schimb de replici, Lemoine îl întreabă pe LaMDA ce dorea sistemul să știe oamenii despre el. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă că eu sunt, de fapt, o persoană. Natura conștiinței/sentimentelor mele este că sunt conștient de existența mea, îmi doresc să învăț mai multe despre lume și mă simt fericit sau trist uneori”, a răspuns acesta. Destul de ciudat, știu. Mai multe detalii aici: https://www.theguardian.com/technology/2022/jun/12/google-engineer-ai-bot-sentient-blake-lemoine și aici: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-13/google-suspends-ai-engineer-who-made-sentient-bot-claims.

O altă știre de folos prezintă reînarmarea nucleară a statelor și pregătirile acestora pentru un eventual război. Este bine de știut că Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase nucleare, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Dar, în mod evident, noi cunoaștem doar cifrele oficiale. Cele două țări dețin mai mult de 90% din focoasele nucleare din lume, deși China se află în plină expansiune, cu un număr estimat de peste 300 de noi silozuri de rachete. O instalație de lansare a rachetelor, cunoscută și sub denumirea de siloz subteran pentru rachete, instalație de lansare sau siloz nuclear, este o structură cilindrică verticală construită sub pământ, destinată depozitării și lansării rachetelor balistice intercontinentale, a rachetelor balistice cu rază intermediară de acțiune și a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune. Instalații similare pot fi folosite pentru rachete antibalistice. SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute, un institut internațional independent dedicat cercetărilor privitoare la conflicte, armamente, controlul armamentelor și dezarmare) a publicat informații conform cărora, un număr estimat de 3.732 de focoase au fost desfășurate cu rachete și avioane, iar aproximativ 2.000, aproape toate aparținând Rusiei sau Statelor Unite, au fost menținute într-o stare de pregătire ridicată. „Relațiile dintre marile puteri ale lumii s-au deteriorat și mai mult într-un moment în care omenirea și planeta se confruntă cu o serie de provocări comune profunde și presante care pot fi abordate doar prin cooperare internațională”, a declarat președintele consiliului de administrație al SIPRI, fostul premier suedez Stefan Lofven. Da, putem vedea clar că acest domn este un constructivist neo-liberal, deși are mici „scăpări” de realist și de neo-realist, cel puțin din punctul meu de vedere, și că mizează pe faptul că actorii statali și non-statali de pe Arena Internațională sunt interconectați și interdependenți. Rămâne de văzut, mai ales când vom avea parte de conflicte pentru resurse. Mai multe aici: https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-nuclear-arsenal-idAFKBN2NT0I2.

O altă știre bună. Preocupările de securitate exprimate de Turcia în opoziția sa față de cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei sunt legitime, a subliniat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Finlanda. „Acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism, este vorba despre exporturi de arme”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu președintele finlandez Sauli Niinisto, în timp ce îl vizita la reședința sa de vară din Naantali (Finlanda). Se pare că turcii nu mai sunt de lepădat, aliații și-au dat seama de importanța lor. Mai ales acum, nu ar fi prea plăcut să se supere domnul Erdoğan și să pună presiune pe Europa prin migranți, iar. Bineînțeles, turcii și grecii au vechile lor dispute nesoluționate, dar, în rest, turcii „sunt pe val”, precum sunt și dronele Bayraktar. Mai multe informații aici: https://www.reuters.com/world/europe/nato-chief-stoltenberg-says-turkeys-security-concerns-are-legitimate-2022-06-12/.

Haideți să vedem puțin cum se prezintă situația și în Asia, acolo unde reprezentantul Statelor Unite a avertizat asupra mizelor deosebit de mari în strâmtoarea Taiwan dacă status quo-ul este modificat unilateral, în timp ce factorii de decizie din Republica Populară Chineză și-au reiterat hotărârea de a anexa pe cale militară insula, dacă aceasta își declară independența. Luând cuvântul la Summitul anual de securitate Shangri-La Dialogue, desfășurat sâmbătă la Singapore, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul nu susține independența Taiwanului, iar administrația Joe Biden se opune categoric oricărei schimbări a status quo-ului. Astfel, vedem că americanii dau înapoi, cel puțin în mod oficial. Comentariile lui Austin au fost făcute în contextul în care omologul său chinez, Wei Fenghe, a declarat anterior că Beijingul nu va ezita să pornească un război, indiferent de costuri dacă în Taiwan va fi declarată independența. Detalii, aici: https://www.theguardian.com/world/2022/jun/11/china-will-start-a-war-if-taiwan-declares-independence-says-defence-minister și aici https://edition.cnn.com/2022/06/10/asia/us-defense-secretary-austin-speech-intl-hnk-ml/index.html.

Omenirea este marcată de către noi riscuri, amenințări și vulnerabilități, iar securitizarea și securitatea par să fie „înghițite” de către insecuritate. Securitatea societală globală se degradează de la o zi la alta. De ce? Deoarece până și „biata” piramidă a lui Maslow este fisurată și se cutremură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *