Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Săptămâna orbilor

Prima săptămână din februarie va rămâne în istorie ca una clasică în care un președinte al României testează o țară doar fiindcă vrea și pentru că poate. „Trebuie” ca românii să înțeleagă că pentru binele lor „trebuie” să avem un parlament Iohannis, un guvern Iohannis împreună cu președinția. Doar așa România va fi normală, doar așa guvernul va fi fără greșeală, parlamentul nu va mai îndrăzni să aibă prerogative ieșite din atribuțiile trasate de președinte pe modelul guvernului. Iar dacă toate acestea se vor întâmpla și tot nu va fi bine, românii vor fi de vină că nu au putut să se ridice la nivelul de inteligență al președintelui care doar pentru ei și binele lor „gândește un pic”.

Cert este că atunci când o persoană sau un președinte deține toată puterea, excesele antidemocratice sunt inevitabile. În momentul de față PNL nu deține majoritatea în Parlament, este la mare distanță de PSD dar se comportă ca și cum este principalul partid al țării. Mai mult, este „pregătit de a pregăti” o acțiune inedită în istorie: fostul prim ministru, desemnat de președinte din nou prim ministru (președinte al partidului ales de președinte să desemneze premierul) își dorește să pice (să se pice) cu guvernul (în totalitate cel picat și săptămâna trecută) în Parlament. Cu alte cuvinte ia democrația la mișto, în speță poporul. Viitori lor parteneri de la USR- (+) PLUS la câțiva ani de la înființare încearcă să se pună de acord cu ideologia partidului, să stabilească dacă sunt de dreapta, de stânga sau de centru. Oare cum s-or fi adunat în aceste partide dacă nu după ideologie?

Comunicarea președintelui, ajuns la cel de-al doilea mandat, depășește barierele logicii și cele ale Constituției. Planul său de a avea alegeri anticipate doar pentru că „în Parlament, cei de la PSD fac Opoziție” dovedește faptul că acesta nu poate accepta principiile democratice ci are o gândire totalitară. După ce guvernul a fost demis și cu ajutorul partidului său, PNL, acesta, în declarație oficială de la tribuna președinției, declară:

Astăzi am avut un vot mai puțin obișnuit în Parlamentul României. În speță, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă și votată. Acum cred că este momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spațiul politic.

De ce ar fi un vot mai puțin obișnuit în Parlament? Că a trecut moțiunea de cenzură? Cum poate președintele să declare: este momentul să ne gândim un pic? Nu știe care este diferența dintre a gândi sau a nu gândi? Poți să gândești un pic sau un pic mai mult? Sau un pic mai puțin?

„Obiectivitatea” președintelui reiese din fraza următoare:

Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.

Cu ce ne ajută pe noi entuziasmul unui guvern? Acesta este rolul unui guvern? Să aibă entuziasm, energie? Din fraza de mai sus președintele ne spune că guvernul său vrea să facă reforme, să vină cu măsuri pentru România! În cele trei luni, cine i-a împiedicat să facă reforme, să vină cu măsuri pentru România? Pozitive desigur!

Care sunt proiectele guvernului Orban pentru autostrăzi, pentru spitale? Populismul președintelui reiese din următoarea frază: un guvern care vrea să repună România în normalitate. Oare între a vrea (dacă ar vrea) și a putea nu este o diferență?

Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esență pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară. Acum, dacă urmărim discursul politic, vedem: Guvernul dorește reforme, Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile care s-au făcut în ultimii trei ani. Pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Din cauza acestui PSD, acum, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute.

În creierul președintelui, de partea cealaltă nu există o grupare politică, un partid votat de cetățenii pe care el îi reprezintă, un principiu democratic prin care oamenii aleg reprezentanți din patru în patru ani. Președintelui nu-i pasă de votul oamenilor din 2016! În mintea lui cei care votează cu PSD sunt needucații, frustrații!

Din propria declarație a președintelui reiese că PSD nu dorește ce vrea PNL: Guvernul dorește reforme, PSD nu!, Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, PSD nu! Guvernul PNL dorește să repare greșelile care s-au făcut în ultimii trei ani, PSD nu! PSD care se opune acestor reforme, PNL, nu! Din cauza acestui PSD, acum, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute. PSD este rău!

Ca unui bebeluș căruia îi sunt luate jucăriile, avem un președinte care nu înțelege cum funcționează sistemul democratic din România. Un președinte care nu ne spune că ceea ce face PSD este constituțional, că rolul Opoziției în Parlament este tocmai acela de a face opoziție. În altă ordine de idei, precum un copil, a identificat răul absolut, PSD. Ca atare trebuie să dispară, să facem alegeri cât mai repede ca dreapta lui să câștige alegerile pentru patru ani iar PSD să dispară! Unde sunt cetățenii în aceste calcule ale președintelui? Mai au ei dreptul să alegă fără a fi apostrofați de președinte? Are dreptul constituțional președintele să se pronunțe în favoarea unui partid politic și în defavoarea altuia?

…românii vor altceva. S-au săturat de PSD. PSD să stea în opoziție!

Ca și cum noi românii l-am delegat pe el, președintele României (nu al românilor) să ne spună ce vrem! Că suntem sătui de PSD și probabil flămânzi de PNL.

Eu sunt garantul că instituțiile din România (Românie scrie pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale) vor funcționa în continuare pentru români!

El, garantul, este cel care a orchestrat criza politică și tot el ne spune că este garantul că instituțiile vor funcționa. Clar are și pârghii constituționale!

…un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare. După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme! PSD să stea în opoziție, să-și revină, să se transforme într-un partid democratic și european, după care, cu siguranță, vor veni iarăși în fața electoratului.

După ce anunță consultări cu partidele parlamentare, președintele anunță ce va hotărî a doua zi! Un guvern în jurul PNL! Ca și cum nu există limite constituționale și o decență a funcției, el, Klaus Iohannis sfidează Parlamentul!

Partidele parlamentare sunt văduvite de politicieni adevărați. Sunt inerte, fără reacții, fără personalitate, fără orgoliu. Pur si simplu sunt compuse din oameni fără principii, fără coloană, probabil aserviți, gata de a se umple de penibil dacă orchestratorii le-o cer!

După fraza de mai sus a președintelui, de ce s-au mai dus la consultări? Anunțase cu mult înainte că tot Ludovic Orban va fi propunerea sa. În text, înainte de consultări declară că va fi un guvern în jurul PNL! În aceste condiții, de ce să te mai duci partid politic la Cotroceni? Doar să te umilești? Să mimezi comunicarea cu președintele?

Cei mai penibili au fost cei de la PSD!

Fraza: După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme! PSD să stea în opoziție, să-și revină, să se transforme într-un partid democratic și european, după care, cu siguranță, vor veni iarăși în fața electoratului.

În aceste condiții ce rost mai are să mergi la „consultări”. Pentru a fi parte dintr-un blat politic, pentru a juca rolul „bunului comunicator”? Când președintele îți spune că vrea desființarea PSD, tu PSD mergi la consultări? Să ce?

Un partid cu personalitate, cu politicieni adevărați ar fi demarat procedura de suspendare a președintelui! Membrii și simpatizanții PSD ar vrea să vadă că acest partid se luptă, că este viu, că nu este anchilozat. Indiferent de consecințe, este bine să ai o strategie. Astfel, se înțelege că PSD a fost deranjat de președinte tocmai când era prins în propriile alegeri. Care se pare, sunt mult mai importante ca viața politică cotidiană.

Antepronunțarea președintelui este anticonstituțională, desele apeluri la distrugerea unui partid legal este la fel de anticonstituțională. Politica nu se face după bunul plac, după chef sau după anumite păreri.  De aceea avem o Constituție care trebuie respectată! Iar PSD alături de UDMR și PRO România au creat o majoritate care a dărâmat guvernul Orban! Dacă președintele nu ține cont de Parlament, Parlamentul de ce ar ține cont de el?

În concluzie, când vom ajunge la logica președintelui, când vom gândi unitar, când toți vom acționa conform propriilor lui dorințe, atunci lucrurile vor intra în propria lui normalitate!
Așa DA, o Românie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Săptămâna orbilor”

  • De lăudat că Klaus “șase hous” a reușit să gândească un pic. Dar toate cele nu-s doar din picul său de gândire. Cu siguranță este “consiliat“ de de un “consiliu“ care l-a adus la putere și urmărește ca toată această dezordine să-i fie favorabilă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *