Locuitorii din Sierra Leone protestează împotriva unui port industrial planificat într-un sat luxuriant din această țară din Africa de Vest, fiind îngrijorați de faptul că proiectul finanțat de China va distruge pădurile tropicale virgine și va polua oceanul. Satul Black Johnson, o atracție turistică situată la 35 de kilometri sud de capitala Freetown, este amplasat între plaje superbe de culoare aurie și o pădure tropicală virgină, unde trăiesc cimpanzei și specii de păsări protejate. O lagună turcoaz din apropiere, acoperită de palmieri, este, de asemenea, un loc de reproducere sezonieră pentru pești și broaște țestoase. Luna trecută, guvernul a anunțat că intenționează să construiască un port de pescuit și un complex de prelucrare în sat, ceea ce a stârnit temeri că idilica zonă tropicală este amenințată.
Invocând potențialul de a crea mii de noi locuri de muncă pentru această națiune afectată de sărăcie, ministerul pescuitului a declarat că statul chinez finanțează proiectul în valoare de 55 de milioane de dolari (45 de milioane de euro). Tommy Gbandewa, un proprietar de cabană ecologică, cunoscut sub numele de „Tito”, este liderul „rezistenței” la acest plan, din motive pur ecologice. „Dacă chinezii vin aici, mediul înconjurător va fi distrus”, a afirmat el. Controversa se află în centrul tensiunilor dintre dezvoltare și conservare în Sierra Leone și vine în contextul în care guvernul încearcă să promoveze ecoturismul pentru a stimula economia. Sierra Leone, o fostă colonie britanică bogată în diamante, este una dintre cele mai sărace țări din lume și încă se „reface” la aproape două decenii de la sfârșitul unui război civil care a făcut aproximativ 150.000 de victime. Sierra Leone are zone de pescuit bogate, dar puțini localnici sunt capabili să exploateze această resursă, potrivit ministerului pescuitului, care, luna trecută, a declarat că aproximativ 140 de traulere străine capturează cea mai mare parte a peștelui din țară. Traulerele îl prelucrează și îl vând apoi în străinătate cu beneficii mici sau inexistente pentru Sierra Leone. Portul planificat este menit să redirecționeze o parte din profituri către localnici. Cu toate acestea, planurile vagi au alarmat locuitorii, care cred că investitorii chinezi intenționează să construiască și o fabrică de făină de pește, ipoteză pe care guvernul din Sierra Leone a negat-o. Fabricile de făină de pește sunt obișnuite în unele țări din Africa de Vest și emit adesea deșeuri urât mirositoare, poluează corpurile de apă din jur și descurajează turiștii. Wudie Bakie Koroma, purtătorul de cuvânt al sindicatului pescarilor artizanali, a declarat că este în favoarea portului, în general. „Dacă o fabrică de făină de pește face parte din proiect, nu îl vom susține”, a spus el. Du Zijun, un diplomat chinez din Freetown, a transmis într-o declarație de presă, că planul este de a construi un port și nu o fabrică de carne de pește (a evitat formularea: fabrică de făină de pește). „Acuzațiile de a nu acorda atenție protecției mediului și de a distruge mediul ecologic sunt complet senzaționale și ipotetice”, a adăugat acesta.
Președintele din Sierra Leone, Julius Maada Bio, mizează pe viața sălbatică și pădurile tropicale abundente ale țării pentru a relansa industria turismului. Localnicii au lansat petiții online pentru a anula decizia guvernului și au atras atenția presei locale. Tito a declarat pentru AFP că nemulțumirea este amplă. Oficialii guvernamentali au apărut însoțiți de oameni puternic înarmați pentru a inspecta proprietățile, a spus el, adăugând că nu a vrut să renunțe la parcela sa. ,,Sunt din Sierra Leone și am dreptul la pământ”, a afirmat Tito. Ministrul pescuitului, Emma Kowa Jalloh, în timpul unei vizite recente la Black Johnson, a promis că proprietarii de terenuri vor fi despăgubiți. ,,Nu acaparăm terenuri”, a transmis aceasta, adăugând că proiectul este necesar și că va crea locuri de muncă. Cu toate acestea, Green Scenery, un ONG local de mediu, a acuzat guvernul că nu a efectuat un proces de diligență în materie de mediu și l-a îndemnat să anuleze proiectul. „Black Johnson este singura destinație ecoturistică rămasă în Freetown, trebuie să o protejăm”, a declarat directorul executiv al grupului, Joseph Rahall.
Cu toate acestea, nu toți localnicii se opun planului portului. Pa Lamin Kargbo, șeful satului, a declarat că în comunitate lipsesc apa curentă, electricitatea și o școală. El a explicat că o mare parte din conflictele cu guvernul au venit din cauza lipsei de dialog. ,,Facem apel la o rezolvare pașnică a problemei, astfel încât toată lumea să iasă învingătoare”, a spus acesta.