Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Șase luni pierdute cu administrarea mărunțișurilor

Împlinirea a șase luni de la formarea guvernului Nicolae Ciucă prin alianța PNL – PSD a dat posibilitatea politicienilor din cele două formațiuni să facă nițică retorică electorală în perspectiva imediată a sondajelor de opinie și în perspectiva – ceva mai depărtată – a alegerilor din 2024. Ocupată cu misiunea de a născoci și falsifica sub semnul Propagandei de front, presa noastră n-a dat atenție momentului. Prin urmare în spațiul public s-au impus punctele de vedere politicianiste despre bilanțul celor șase luni de guvernare a Coaliției PNL-PSD.
A fost asta o mare eroare a presei românești.
Bilanțul autentic, dezbaterea despre cele șase luni de guvernare se impuneau mai mult decît în alte cazuri asemănătoare din postdecembrism.

Pentru postdecembrism Coaliția PNL – PSD – UDMR e o premieră și, aș spune, un experiment. Cele două partide au fost în postdecembrism, cu excepția unor perioade trecătoare, adversare de moarte. Cînd s-au unit într-o Coaliție, așa cum a fost USL, cauza trebuie căutată în dușmanul comun. PNL și PSD au format o Coaliție nu pentru a construi ceva, ci pentru a dărîma ceva – și anume regimul Traian Băsescu – dar mai ales pentru a supraviețui abuzurilor la care supunea regimul partidele de Opoziție. După parvenirea USL la Guvernare, în 2012, accentul a căzut tot pe lupta împotriva dușmanului comun. Pe 24 decembrie 2021, Coaliția PNL – PSD s-a format avînd drept justificare pentru un concubinaj contra naturii necesitatea unei uniri a forțelor în vederea realizării unor obiective ținînd de contrucție:
Realizarea marilor reforme amînate pînă acum din cauza guvernelor firave în Parlament.

Spre deosebire de USL, noua Coaliție n-a avut din start nici un adversar. Președintele și, prin el și Sistemul, au fost de la început binevoitori cu noul Guvern. Ba mai mult, spre deosebire de USL, noua Coaliție a beneficiat de sprijinul evident al lui Klaus Iohannis. În privința Opoziției, noua Coaliție n-a avut nici o durere de cap. Cele două formațiuni de Opoziție – AUR și USR- erau și sînt în continuare în război. Atît una împotriva celeilalte, cît și fiecare împotriva ei însăși. Presa a fost și este un aliat al Coaliției. Cele două televiziuni de știri mogularde – Antena 3 și Digi 24 –, despărțite de dușmănia dintre PSD și PNL, au devenit surori siameze în efortul de a sprijini Guvernul Ciucă.

Așadar, pentru prima oară în postdecembrism două partide importante, pînă atunci dușmane, s-au unit într-o Coaliție de guvernare avînd drept temei credința că numai astfel se pot îndeplini obiective ținînd de Resetarea României.

Și-a îndeplinit Coaliția în aceste șase luni vreunul dintre obiectivele pentru care a fost înființată?
Sindrofiile organizate separat de PNL și PSD ( curios lucru, UDMR n-a făcut un bilanț!) au fost practic ocazii de a face bilanțurile celor șase luni de concubinaj guvernamental. Fiecare partid a ținut să raporteze ce a făcut Coaliția în ultimele șase luni pentru a face față problemelor născute de Războiul din Ucraina, de Criza energetică. S-a lăsat impresia că actuala Coaliție, o premieră în postdecembrism prin frăția de peste noapte dintre două formațiuni care s-au strîns de gît pînă în decembrie 2021, în Parlament, în Presă și în stradă, s-a ivit din conștiința că „trebuie trecut peste ce ne desparte” de dragul unității cerute de vremurile ieșite din țîțîni. Ceva asemănător Marii Coaliții lăcrimoase dintre Liberali și Conservatori din 1907, provocate de Pericolul întruchipat de Răscoală.

Teza potrivit căreia Coaliția contra naturii a fost creată pentru salva țara în fața Războiului din Ucraina a fost însușită de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de la Klaus Iohannis. Pe 12 mai 2012, la conferința de presă aranjată de Ziua Moașelor de pretutindeni, Klaus Iohannis s-a fălit cu patronarea Coaliției PSD- PNL .

Cică el a sprijinit-o, deoarece și-ar fi dat seama pentru că și-a dat seama că Războiul din Ucraina cere o guvernare forte:

„Cu toate că, îmi permit să vă amintesc și dumneavoastră și celor care vă aud, văd, citesc, comentează, că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții, lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil, solid și performant guvern din ultimii destul de mulți ani. Imaginați-vă cum ar fi arătat România în perioadă de război la graniță, criză energetică, criză economică, inflație cu un guvern subțire, care se impune greu.”

Las la o parte teza că un Guvern „subțire”, altfel spus, fără majoritatea de acum din Parlament, n-ar fi făcut față Crizelor din prezent.
Păi crizele actuale sînt încercate de toate țările membre ale UE.
Nici una nu e condusă de o Coaliție cu o majoritate în Parlament aproape de dictatură.
Unele au Guverne minoritare. Altele, guverne întemeiate pe Coaliții alcătuite din mai multe partide și confruntate cu o Opoziție puternică.
Și cu toate acestea, țările membre ale UE au făcut față Crizei. Ba chiar, în unele cazuri, mai bine decît România.

Trecînd peste această aiureală, teza potrivit căreia actuala Coaliție s-a format pentru a se face față Războiului din Ucraina e un fals de proporții.
Nu numai că în decembrie 2021 mai erau două luni pînă la izbucnirea Războiului, dar la vremea respectivă cele două partide n-au justificat formarea Coaliției prin necesitatea unei uniri a forțelor, cerute de Războiul din Ucraina sau măcar de Criza economică.

Justificarea a fost dată de imposibilitatea formării unui guvern PNL, USR, UDMR.
Alternativa trimitea la alegeri generale anticipate.
Și atunci, PNL a ales Răul cel mai mic:
Alierea cu Ciuma Roșie.

Pentru a polei Concubinajul, Klaus Iohannis a invocat Resetarea României.
Din acest punct de vedere, Bilanțul celor șase luni de Guvernare trebuie să se raporteze la marile Reforme cerute de Resetare.

E limpede însă că deși avînd o majoritate zdrobitoare în Parlament, deși nu se confruntă cu o Opoziție cît de cît, deși nu e vegheată de o presă critică, actuala Coaliție n-a adoptat nici una din Legile care țin de Resetarea României.

Bilanțul e catastrofal.
Șase luni au fost pierdute cu administrarea mărunțișurilor. Ceea ce ar fi putut face la fel de bine și o guvernare minoritară.
Și nu sînt semne că de acum încolo, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, Coaliția va adopta vreo Lege cît de cît importantă pentru Restarea României.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Șase luni pierdute cu administrarea mărunțișurilor”

  • Pe mine ma umfla rasul cand aud de „resetarea Romaniei”. Asta nu e un termen din IT? Eu asa stiam. Orice program pe PC mai complex vine cu niste setari de functionare, pe care poti sa le modifici dupa placul tau. Daca la un moment dat te razgandesti, este un buton de Reset care anuleaza ce ai facut si REVINE la starea initiala.

    Ce fac liderii nostri, probabil sfatuiti de consilieri? Vor sa para de gasca? C-asa vorbeste tineretu’ in ziua de azi? Sau au identificat domniile lor o perioada glorioasa din istoria patriei la care vor sa se intoarca? Cu economia cam cat de departe in trecut vor sa mearga? Pe la oca, troc…?

  • Romanul este PROST de PROST. Ar trebui sa isi inscrie la OSIM, marca inregistrata, PROSTIA. Romanul nu stie de decat sa dea din gura, dar nu isi da seama de prostia din el, mai pe scurt ne meritam soarta pe care o avem sau o vom avea. Adica:

    1. S-au furat banii de la CITY INSURANCE. A raspuns cineava de la ASF!. Nu!. Incompetenta crasa, prostie sau favorizarea infractorilor a celor de la ASF. Au furat banii a 100.000 de asigurati. Acum trebuie sa se asigure pe banii lor la alte firme de asigurari. Ce au facut cei 100.000 de asigurati!. NIMIC!. Demonstratii ceva!. Ete’ sula. Au mancat ca prostii mici si au baut bere comentand ce au patit ei. Astia sunt prosti daca nu fura banii de la toate firmele de asigurari. Eu asa as fi facut. Ai ba sa furam banii ca romanul este prost, nu avem de ce ne teme. Cata puscarie sa faci!.
    2. Sa va mai dau exemple cu furaciunile pe care trebuie sa le suportam noi roamanii. Nu este nevoie, le stiti mai bine ca mine.
    3. Atat timp cat nu iei atitudine, nu mai comenta ROMANULE ca boul!. HAI SICTIR!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Da’ daca Johannis stia in Decembrie 2021 ca urmeaza razboiul din Ucraina?… 🙂

    Si nu doar el, ci si toti Zeii din occident? Ca doar ei au la tot felul de „servicii” la dispozitie, ori dupa cum stim acum, intre „razboinicii” cei mai viteji din Ucraina se aflau fix mercenarii din toate tarile occidentului cu „misiunea” de a baga batu’ in gardu’ rusilor ca sa starneasca ursu’ sa iasa din barlogu’ lui si sa poata fi acuzat apoi de „invazie”, dupa cum s-a vazut ca a si trambitat imediat toata presa occidentala ca la comanda si o tine tot asa, tot la comanda.

    Ca Zeii din USA si-au propus sa desparta EU de Rusia o stie de-acum si baba Vanga din coltu’ satului. Ce nu stiam noi, muritorii de rand, este ca si razboiul asta a fost planuit de smecherii care fac si desfac toate dupa cum vor muschii lor in timp ce pe noi ne tin de prosti cu tot felul de „stiri” de-astea din care nimeni nu poate pricepe nimic fiindca rostu’ lor nu e sa ne lumineze la minte ci sa ne faca viata un cosmar…!

    Atata doar ca, mai repede ori mai tarziu, pana si Zeii isi gasesc nasu’ … 🙂

  • Maestre, cred că sunteți singurul care mai crede în „resetarea României”.
    Țara e înfundată în datorii o resetare necesită bani.
    Dezbaterile de la Bruxelles ne arată că UE nu-și încetinește drumul către dezastru.
    Gata, s-a zis și cu importurile de petrol și probabil și de gaze.
    Populația Europei ori e prea îmbătrânită, prea senilă, ori e prea îndobitocită se se supune orbește.
    Dacă mai doarme mult pe ea o să ajungă să stea la coadă cu castonul la ciorba săracului.
    Sunt supărată foc!

    • Kissinger a zis clar la Davos: „Bai nene, nu se impiedica Marea resetare ca pierde Ucraina doua provincii si le castiga Rusia. Acest conflict trebuie sa inceteze pentru ca ne tine marele Plan de resetare a umanitatii in loc cu tot felul de lucruri marunte” In Noua Ordine Mondiala nu va mai conta ca un stat are granita mai la stanga sau mai la dreapta unui rau… vom fi cu totii la fel de sclavi intr-un lagar urias, fara frontiere, din care nu vom avea unde sa scapam.
      Cam acelasi lucru a spus si terminatul de Soros, dar mult mai abrupt, cu cuvintele lui putine..

  • pe Vremurile astea cele care distrug tara sint ‘nimicurile’,
    insa tot ele sint si cele care o salveaza.

    ‘nimicurile’ au rangul de Atu pe vremea Revolutiei Mondiale

  • Tot spectrul politic romanesc e controlat de SRI. Asa ca unde-s politicienii??? Acestia sunt ofiteri acoperiti care mimeaza munca de politician. Securistii politicieni pun tara pe butuci pentru ca acestia aplica pas cu pas foaia de parcurs a stapanilor lor din USA si UE. De 33 de ani dupa ce i-au impuscat pe sotii Ceausescu tara asta a fost transformata intr-o Colonie buna de muls si doar de muls.

  • Privind mai de la distanta, cine ar fi crezut vreodata ca tari ca Australia, Noua Zeelanda sau Canada vor ajunge sa priveasca cu jind la democratia din China si s-o mai si copie iar in multe privinte s-o si intreaca? Asa ca, eu zic ca la noi inca e bine. Fereasca Dumnezeu de mai bine!

    • Nu tarile/populatiile acestor tari doresc neo-comunismul ci doar o mina de jigodii cum sint Trudeau, etc…populatiile in marea lor majoritate sint cretine , i-au ales/re-ales pe astia, ingroziti de manipularile de pe sticlă….I-am urmarit pe bosorogii aia evrei trogloditi si nonagenari la Davos cum dictau liderilor politici mituiti ce sa faca next…Soros si Kissinger, cu marionetele lor cica conduc lumea…ar trebui linsati in strada toate javrele astea..oricum ziua aia nu-i departe…

      • N-ai sa vezi. Dupa cum ziceai populatiile sunt c…etine. Nu spera ca speri degeaba. Mai bine pregateste-te de un nou LD prin octombrie. La Licurici vin alegeri si trebuie facute iar prin corespondenta. Ca trebuie musai sa castige democratii, ca altfel e jeleu. Si ne baga si pe noi in LD ca sa para treaba mai generala, sa nu bata la ochi.

  • Partidele aste-s o apă și-un pământ. Dacă mai punem la socoteală și șefii lor de partid care articulează cu greu o frază scurtă și fără noimă chiar că ne lămurim de ce ne scufundăm în amestecul de așa zise crize pe care chiar ei le-au generat. Liberalizarea prețurilor la energie și combustibili chiar a pus bomboana pe colivă. Nu au salvat țara de la absolut nimic ci doar pe KWI de la o posibilă suspendare. Dacă nu era Putin mă tot gândesc pe cine ar fi aruncat vina…

  • Domnule Ion Cristoiu
    Aceasta coalitie nu este o noutate.Istoria se repeta.Avem din nou patrulaterul rosu din 1992 adica pdsr prm punr si psm.Stiu,suna aberant dar asa este.
    Aveti psd udmr si pnl care de fapt e pnl si pdl,gasca din pdl e binecunoscuta,asadar psd pnl pdl si udmr de fapt „curcubeul” fsn fost pcr.
    Toata Stima!!!

  • pentru Resetarea Romaniei nu mai sint necesare legi, ca nu mai e vorba despre o Resetare-Cauza, ci despre una Efect. Cauza e Resetarea Lumii, Resetarea Romaniei devine, astfel, un Efect.
    deci se poate spune ca Resetarea Romaniei e primita-n dar.

    ca sa mai poti seta Resetarea Romaniei tre sa te cateri pe Piscul numit Metamorfoza, pentru ca abia acesta infasoara Resetarea Lumii Mari, deci abia aceasta face din Resetarea Lumii un Efect, caz in care tu ai putea fi pentru Resetarea Romaniei o Cauza

    or…despre Metamorfoza, despre Marea Revolutie, despre trecerea de la Natural la Artificial nu prea exista interes pacilea, asa ca, pina una-alta, Resetarea Romaniei ramane un Efect.
    adica ne Resetam prin contagiune :))

    • Resetarea Romaniei incepe cu manifestarea partidelor care imbratiseaza doctrina Naturii si a partidelor care se oglindesc in Artificial, insusindu si ca doctrina Antinatura.

      exista asa ceva pe piata? :))

    • Suntem catarati deja pe „piscul Metamorfozei”, urmeaza aruncarea in gol, in neant…
      Stii de ce oamenii au frica de a se urca pe balustrada unui bloc inalt? Nu pentru ca le-ar fi frica sa nu cada de acolo ci pentru ca le e frica sa nu doreasca sa se arunce !
      Tine minte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *