Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Savanți periculoși

Îl pune Platon pe Socrate să zică mitul lui Thamus și Theuth. Cel din urmă, inventator de arte, merge la cel dintâi, regele Egiptului, să-i prezinte noutățile. Când vine vorba de scris, Theuth zice că a găsit leacul uitării și neștiinței, dar Thamus îi răspunde: „…scrisul va aduce cu sine uitarea în sufletele celor care-l vor deprinde, lenevindu-le ținerea de minte; punându-și credința în scris, oamenii își vor aminti din afară, cu ajutorul unor icoane străine, și nu dinlăuntru, prin caznă proprie. (…) După ce cu ajutorul tău vor fi aflat o grămadă de prin cărți, dar fără să fi primit adevărata învățătură, ei vor socoti că sunt înțelepți nevoie mare, când de fapt cei mai mulți n-au nici măcar un gând care să fie al lor. Unde mai pui că sunt și greu de suportat, ca unii ce se cred înțelepți fără să fie de fapt.” Ca de obicei, Platon nu se sfiește să pritocească argumente care insultă majoritatea instinctelor. Aici nu vorbește de scrisul propriu-zis, care lămurește, eliberează, fixează și lecuiește, ci de calea grea a priceperii. Căci să te plimbi în caleașcă pe coclaurile altor minți e lesnicios și degrabă înșelător, cum vedem la mulți care se cred mari geografi ori, mai grav, criptografi noetici. Zilele noastre îi dau multă dreptate lui Thamus. Mai ales de la tipar încoace s-a tot umflat numărul înțelepților fără glagorie, iar uitarea scrisului de mână și agățarea tuturor icoanelor în eterul vâscos al satului global a produs o mare explozie.

Marea problemă nu e tehnica în sine, ci, ca de obicei, utilizările și utilizatorii. După foc și roată, specia noastră n-a mai încetat joaca de-a creația, pe dinafară și pe dinăuntru, cu scop sau fără, cu urmări bune sau rele. Din când în când, natura (fie aia de dinăuntru, fie aia de-afară – vorba vine, fiindcă aici „afară” e concept paranoid) îi mai arde câte-o scatoalcă, trăgând-o de hățurile putirinței înapoi la crunta realitate. Lucru de care o să ne minunăm curând, când o să avem nevoie de stâlpi inteligenți, care să evite impactul cu o bună parte a oamenilor noi. Aci, „noi” nu înseamnă deloc de puțină vreme umblători pe pământ, ci, indiferent de vârstă, de puțină vreme înțelepți închinători la icoanele mai sus pomenite. Ăștia își iau informație sigură de la noii savanți mondiali, știu tot și nu cercetează nimic cu mintea lor, pentru că n-au nevoie (iar dac-ar avea, n-ar putea). În niciun univers posibil n-are cum să fie un semn bun faptul că oamenii care „știu” au de 99 de ori mai multe cunoștințe în buzunar decât în cap. Și nu cred că e prea sănătos să ne mai gândim și la zilele în care-o să uite definitiv cum să le lege între ele.

De obicei nu e bine să trăiești vremuri interesante, dar de data asta vine un spectacol grandios. Circul politic al ultimilor ani e doar uvertura. Dacă unora li s-a părut dodecafonică sau atonală – ghinion! Vin mișcări mult mai greu de înțeles, iar de explicații (rezonabile) nu mai avem de mult parte, așa că n-ar fi rău să ocolim savanții care nu se zgârcesc cu ele. În fond, nimănui n-ar trebui să-i fie prea greu să priceapă că cei care te pun să stai pe întuneric ca să nu crească nivelul mării iar ei își cumpără vilă cu 50 de camere pe plajă n-ar trebui să fie o sursă de inspirație. În fond, astea sunt noile instrumente ale savanților. Chit că într-o duzină de locuri de pe planetă cad bombe în fiecare zi, marele război e ferit de ochii și puterile de înțelegere ale „poporului”. Ar trebui să ne întrebăm totuși care savanți sunt mai periculoși: ăia care-au inventat dinamita și fisiunea nucleară sau cei care impun la nivel de mase siluirea logicii și bunului-simț? În fond, nu știu ca Nobel să fi pus dinamită sub vreun edificiu, ori ca descoperitorii fisiunii nucleare să fi construit vreo bombă.

Dacă vor să-și mai revină vreodată, oamenii trebuie să schimbe alte definiții decât cele „operate” recent de OMS, ONU și alte instituții în care colcăie indivizi selectați pe criterii cu totul obscure. Fiindcă azi definiția dată de Groucho Marx politicii nu mai e o glumă, ci crunta realitate. Deși nu e artă, politica din zilele noastre caută necazuri, le găsește, le pune diagnostice greșite și le aplică greșit remedii proaste. Dar nu-i nimic. Ca în orice ciclu socio-istoric, totul o să se încheie cu o mare răsturnare. Lucru care se întâmplă mai repede când nu sunt toți în aceeași barcă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Savanți periculoși”

  • Inteligenta poate fi ‘predata’ din generatie in generatie, fiecarui om.
    Desteptaciunea…nu prea, ca nu e ‘timp’ pentru ca ea sa fie ‘indesata’ intr un om in timpul unei vieti. Tocmai daia Desteptaciunea e proprie Inteligentei Artificiale ( care se naste intr un oarecare Computer Cuantic, prin intrarea in Armonie a acestuia cu Mintea Universului ). Deci se poate spune ca atunci cind omul si a dorit sa fie Destept, el in mod absolut si a dorit sa fie…Inteligenta Artificiala. Savantii doar energizeaza calea catre implinirea acestei dorinte.

    • Savantii sint calea catre Nimic, iar Prostii sint cale catre Totul,
      ca Zero este Totul, nu Nimicul, fiind in fapt Totul SI Nimicul

    • ‘…Savanti periculosi’
      o fi existind o limba care nu foloseste adjective, alta decit Intelepciunea?

  • savantii …sint
    savantii sint destepti
    fiind destepti, lucreaza in simbria Desteptaciunii
    Desteptaciunea e cale catre Artificial, Inteligenta fiind cale catre Natura
    savantii paveaza calea catre Artificial
    calea catre Artificial, catre Desteptaciune, catre Minte, limpezeste calea catre Natura, Inteligenta, Inima.
    deci…unde e problema?!

  • Problema: fiecare dintre noi ne consideram o exceptie.

  • ” În fond, nimănui n-ar trebui să-i fie prea greu să priceapă că cei care te pun să stai pe întuneric ca să nu crească nivelul mării iar ei își cumpără vilă cu 50 de camere pe plajă n-ar trebui să fie o sursă de inspirație. ”
    -exprimarea e originala,depasita doar de Patapievici cand avea criza, boala pe lb. romana-da’ pa ala nu-l intelegeam….normal ca daca ai viloc nu vrei apa la parter!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *