Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopții pe marea scenă a declarațiilor de presă din timpul zilei

Discuțiile de la fierăria lui Iocan din Moromeții au rămas în istoria României drept expresia uriașei disponibilități a moldo-valahilor de a avea opinii despre oricine și orice, și nu orice fel de opinii, ci opinii tari, zise ca niște axiome. Marin Preda, autorul unei antologii de autor din proza lui Caragiale, împărtășește, ca toți marii lucizi ai națiunii, uimirea față de năravul românilor de a trăncăni cu sentimentul că rostesc ziceri napoleoniene.

La talk-show-urile de la Fierăria lui Iocan nu se merge oricînd și oricum. Se merge doar duminica dimineața, în straie de sărbătoare, bărbierit (Ilie Moromete trece pe la bărbier înainte de a ajunge în poiană) și cu o pregătire sufletească specială.

Locul Fierăriei lui Iocan l-a luat Facebook-ul. Și pe Facebook se trăncănește 24 din 24 de ore despre orice și oricine. Ca și la Fierăria lui Iocan, participanții au convingeri de nestrămutat, pentru care rapid se încaieră verbal. Spre deosebire de Fierăria lui Iocan, pe Facebook poți da buzna în orice moment al zilei și al nopții, îmbrăcat cum se nimerește, de la ținută de gală pînă la ținută sumară. Poți interveni în schimbul de replici nebărbierit și chiar nespălat. Postarea de Facebook nu pute, nici dacă o pui cu mîinile nespălate, după ștersul la fund cu coala de hîrtie. Deosebirea de esență constă în faptul că în orice moment de pe Facebook se poate ajunge în presă, de pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopții pe marea scenă a declarațiilor de presă cu impact politic.

Acest adevăr se regăsește spectaculos în ceea ce s-a numit în aceste zile Scandalul falsificării datelor din Pandemie.
Marți, 23 martie 2021, spre miercuri, 24 martie 2021, noaptea, la ora 23, Violeta Alexandru, șefa PNL, București, la ora cînd alte femei sînt așteptate de bărbați în patul conjugal, a mers la calculator și a postat aceste gînduri:

„La ce tensiune e în București de cîteva zile de cînd a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult cîtă credibilitate are persoana care face declarații și, bineînțeles, ce declară. Oricum, în București se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sînt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot – nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atît de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul.

Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/mesaje, mai ales oamenilor fără funcții, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt. Sincer, este cel mai mare cîștig al meu de cînd am decis să mă implic în viața politică.”

Dincolo de transpunerea în practică la o oră tîrzie din noapte a zicalei Laudă-mă gură ca să-ți dau friptură (oamenii o sună ca să-i spună ce simt!!!) textul Violetei Alexandru e de mediocritatea unei balegi uscate. Unul din multele ei texte postate pe Facebook ca să se afle-n treabă, după ce consilierii i-au zis că trebuie să scrie și ea pe rețelele sociale, ca să n-o uite lumea de cînd a fost trecută pe linie moartă.

O întreagă literatură publicitară ni l-a prezentat pe Vlad Voiculescu mai ceva decît literatura proletcultistă pe activistul venit de la raion în sat în vederea colectivizării.
Printre alte trăsături (așa zicea critica proletcultistă) ale lui Vlad Voiculescu în postura de Romantic revoluționar e și cea a dedicării cu întreaga ființă fizică și intelectuală muncii la Ministerul Sănătății.
Un asemenea erou al timpului nostru era presupus la ora 11 noaptea ca atent doar la ștafetele venite în tropot grăbit de Frontul luptei împotriva Pandemiei.

N-a apucat postarea Violetei Alexandru să facă nici o sută de metri pe autostrada Internetului că la comentariile cititorilor a și apărut un text al lui Vlad Voiculescu.
Asta înseamnă că ministrul Sănătății nu face altceva toată ziua decît să stea la pîndă pe Facebook. Să vadă ce se scrie despre el și evident să reacționeze imediat. În text așa, cum se vede și din reproducerea noastră, nu era invocat numele lui Vlad Voiculescu. Era însă o aluzie la o zicere a ministrului, duminică, 21 martie 2021:

„Bucureștenii au cu siguranță o incidență a cazurilor mai mare decît cea raportată, după calculele Ministerului Sănătății.”

Gîndurile Violetei Alexandru din apropierea miezului nopții s-au ivit din zicerea lui Vlad Voiculescu. De ce n-a făcut-o imediat, adică în noaptea de 21 spre 22 martie 2021, și nu la două zile după, în noaptea de 23 spre 24 martie 2021?

Răspunsul e simplu.
În Luceafărul, Cătălinei, în timp ce stă la fereastra castelului rezemată în coate, îi apare în depărtări icoana Luceafărului. Nu-i exclus ca Violeta Alexandru, stînd marți noaptea cu coatele pe tocul ferestrei, să-i fi răsărit în gînduri chipul ministrului. Și s-a grăbit să posteze un text echivalînd cu o mustrare blîndă. Nici Vlad Voiculescu n-a fost altfel decît blînd cu Violeta Alexandru în răspunsul imediat:

„Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul «inovativ» în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat cîteva semne de întrebare:
1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
2) din calculul incidenței la 14 zile au fost «pierdute» vreo două zile.

Astea sînt «artificiile» de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decît atît.
Pînă să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cît mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos.
Bănuiesc că nu știai despre «inovațiile» de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că «cifrele sînt altele».”

Nici vorbă de ceartă. Pare mai degrabă un schimb de vorbe politice pe cale să devină schimb de vorbe dulci.
Unii ar putea bănui un început de idilă. O idilă în variantă digitală.

Petrecut noaptea, schimbul de replici dintre cei doi ar fi trecut neobservat dacă a doua zi, 24 martie 2021, participînd la o acțiune de tip Șoimii Patriei – Plantatul de puieți – Klaus Iohannis nu l-ar fi transformat în moment politic grav:

„Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sînt diferite. Cînd a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, am găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei, ce s-a calculat și s-a știut, s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. Acum, ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice formula, a modificat-o și acum se dau datele care se găsesc.”

E drept cel care a făcut dintr-o trăncăneală duioasă pe Facebook între doi parteneri de Coaliție de Guvernare un moment politic dramatic, echivalent cu Căderea Ardealului de Nord, a fost Marcel Ciolacu:

„Măsluirea datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor și la siguranța statului!
Răfuiala din Guvern dintre USR și PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sînt falsificate în funcție de interesele lor electorale, de cît de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoștință de cauză!

Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătății publice! Pe baza lor s-au restrîns drepturi și libertăți cetățenești! S-au închis școli timp de un an de zile! Localități întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor!

Faptele lor sînt prea grave, ca să mai poată fi ascunse sub preș! Voi cere înființarea unei Comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată golănia liberală! Și mă aștept ca transparenții de la USR să susțină acest demers!!!
Românii trebuie să știe cine sînt vinovații pentru suferințele îndurate, iar cei vinovați să răspundă conform legii!”

Cel care a transformat un dialog pe Facebook nu prea diferit prin gratuitate de cele de la Fierăria lui Iocan într-un fapt politic semnificativ a fost Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a identificat zicerea lui Vlad Voiculescu drept o acuzație adusă Guvernului Orban de măsluire a cifrelor din Pandemie de dragul ținerii alegerilor parlamentare. Klaus Iohannis a transformat un schimb de vorbe pe Facebook în toiul nopții într-un nou moment de război în interiorul Coaliției de guvernare. Intervențiile venite imediat în sprijinul declarației lui Klaus Iohannis și împotriva lui Vlad Voiculescu au dat proporții nebănuite unei trăncăneli de tip Fierăria lui Iocan.

Privind cu atenție zicerile lui Vlad Voiculescu vom observa că ministrul se referă la folosirea unui criteriu șmecheresc de către Guvernul Orban, pentru ca cifrele de infectare să fie mici, astfel încît alegerile parlamentare să se țină. Speriat că de data asta l-a supărat pe Mărețul Padișah, și unde-i va sta picioarele îi va sta și capul, Vlad Voiculescu a revenit pe Facebook cu ceea ce unii au identificat drept o retractare:

„O discuție civilizată e o discuție civilizată și atît, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un «scandal» între doamna Violeta Alexandru și mine pe tema calculării unui indicator. Este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adecvat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile. Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleași instrumente și cu același succes de cînd a început și pînă astăzi. Unele lucruri se îmbunătățesc pe parcurs. Asta facem și noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătățim ce e de îmbunătățit. Aveți grijă de voi în perioada asta dificilă!”

Nu e vorba de nici o retractare. În nici un moment Vlad Voiculescu n-a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit cifrele. El a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit realitatea, folosind drept criterii de raportare a informațiilor unul care din start și fatal produs cifre mult mai mici decît cele din realitate. Dar chiar și așa, controversa Indicatorului – cum îi spune Vlad Voiculescu – nu depășește hotarele unui taifas care, în condițiile lumii de azi, s-a petrecut pe Facebook și nu la Fierăria lui Iocan.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopții pe marea scenă a declarațiilor de presă din timpul zilei”

 • scandalul masluirii cifrelor este tot o procedura de infricosare a populatiei.
  Nu se arata faptul, ca indiferent de modul de calculare a ratei de infectare, in aceasta boala procentul de vindecare este de 98 %, deci o mare realizare a masurilor aplicate si mai ales a sistemului medical din Romania.
  cat de mare poate fi gradul de infectare, daca intr-o localitate de 1000 persoane sunt 3 pozitivi la test sau 7 pozitivi la test.
  se intreaba cineva in momentul aplicarii unei masuri de carantinare unde sunt cei 7 pozitivi, sunt intr-o cladire focar toti, sunt internati in spital, sunt izolati la domiciliu, cati contacti sunt izolati , cati sunt testati, in jurul focarului au fost facute anchete epidemiologice, testari, care este evolutia, cati din cei 7 pozitivi sunt simptomatici, cati sunt asimptomatici.
  cifrele pot fi manipulate oricand.
  nimeni nu intreaba
  – din testati pozitivi cati sunt simptomatici, cati se interneaza, cati sunt asimptomatici, unde sunt izolati cei asimptomatici, de ce cei simptomatici nu sunt tratati obligatoriu.
  – din testele efectuate zilnic, cate sunt pozitive din cele la cerere, cate sunt pozitive din cele definitiei de caz, cate sunt pozitive din testele rapide, de ce sunt cazuri nealocate, in conditiile cand baza de date permite inca de la prelevarea probei identificarea domiciliului pacientului. cate cazuri pozitive se afla in focare, respectiv camine de batrani, asistati sociali.
  – din persoanele aflate in ATI cate persoane au intrat zilnic, cate persoane au parasit zilnic ATI , morti sau vindecati, cate locuri sunt ocupate in sectiile ATI non Covid
  – fata de numarul de mortii Covid inregistrati zilnic, este necesar de a se sti care este numarul total de morti zilnic si cu alte cauze, cati provin din sectii ATI
  manipularea cifrelor nu inseamna modificarea sistemului de raportare cazuri, inseamna faptul ca toate cifrele pot fi manipulate, fiind dispersate, necorelate si comunicate doar de catre Grupul de comunicare strategica. Ministerul sanatatii nu isi asuma nici o data, prefectul nu cunoaste situatia, decat cifra comunicata de DSP, primarul nu stie unde sunt sunt pozitivii, dar se iau masuri de carantina. Daca exista un spital de nebuni cu 100 pacienti, intro localitate cu 2000 locuitori , 20 pacienti inchisi pot inchide 2000 locuitori sanatosi.

  • Circula o noua teorie a conspiratiei,timpul ne va spune daca e adevarata sau nu,ca vaccinurile occidentale ar fi aparut dinaintea pandemiei,si ca pandemia ar fi fost creata de americani in colaborare cu chinezii,cu scopul de a prabusi economia mondiala,si a se schimba sistemul la nivel planetar(crearea unei noi oranduiri),insa nu doar acesta ar fi scopul final.Se mai spune pe bursa zvonurilor ca,de fapt in urma campaniei de vaccinare globala s ar urmari sterilizarea a unei bune parti a populatiei globului,in asa fel incat populatia globului sa scada pe parcursul urmatoarelor decenii.(Adica vaccinuri care sa provoace sterilitate,in asa fel incat cei vaccinati sa nu mai poata produce urmasi,astfel ca in decurs de cateva decenii populatia sa scada drastic in anumite regiuni suprapopulate precum India,Orientul Mijlociu,Africa,Sud estul Asiei,sau unele regiuni din America Latina).Poate parea totul o aberatie,dar atunci de ce oare India a preferat sa cumpere vaccinuri rusesti in locul celor occidentale??? Or sti hindusii ceva? Oare sucarul americanilor pe rusi si chinezi o fi din cauza faptului ca de fapt chinezii si rusii vor sa si vanda vaccinurile in lumea a treia incurcand planul amerlocilor de a si vinde vaccinul in toata lumea??? Le or fi stricat planul de sterilizare globala rusii si chinejii astfel??? Americanii or fi facut creat pandemia impreuna cu chinejii la Wuhan(joint venture chinezo american) dupa care au incercat sa arunce toata vina pe chineji??? China s a suparat din cauza asta,si datorita acestui fapt a a contraatacat,prin proiectul de alianta cu Rusia,inceput saptamana aceasta???Oricum treburile sunt incurcate.Ciudat e insa si faptul ca prin presa mainstream se acrediteaza ideea cum ca numai vaccinul salveaza de Covid 19 ,si se respinge ideea cum ca un medicament ,sau tratament ar putea fi eficace contra Covid 19.Ciudat.

   • Să nu fie și extraterestrii reptilieni pe mâna cu chinezii și amerlocii!

    • Eu redau ce anume circula „pe bursa zvonurilor”,nu inseamna ca eu si cred neaparat lucrurile astea ,doar constat ce se mai zvoneste in cadrul zvonisticii”de loja si conspiratie”,atata tot,sunt si eu un biet „cronicar” al timpului. 😆 😆 😆

    • Zvonistica de „loja si conspiratie” spune ca e vorba doar de Oculta,sau „grupul celor 300”,nu ar fi vorba de nici un „serpilian”,se zvoneste,tot pe bursa zvonurilor ca pana si Icke ,ala care ar fi inventat teoriile conspirationiste reptiliene,ar face parte si el din categoria”baietilor cu sortulet”,asa ca nu stiu cat e de credibil asta.

 • Doamne păzește, ce bărbat o vrea în patul lui pe Violeta Bau? Acest Bau-bau în fuste!

 • O zicala din popor spune : „Copilul mic si omul beat(turmentat) spun intotdeauna adevarul”. Intelegem ca aici copilul mic este la inceput de drum, nestiutor cum stau „lucrurile”(expresie nefericita),iar ceilalti sunt „experti” in selectare..?
  De aceea cu atatea „minti luminate”, dupa atatia ani suntem tot la nivel de discutii si analize care nu se mai termina..?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *