Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Schimbare de strategie la Cotroceni: Mircea Diaconu împins în turul al doilea în locul Vioricăi Dăncilă

Aflat la Cluj, la o reuniune de familie (de remarcat din nou că Klaus Iohannis merge electoral doar la acțiunile PNL; cele care nu-i dau bătăi de cap, deoarece sala e alcătuită din membri de partid, disciplinați cînd e vorba de aplaudat încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu) Klaus Iohannis a strigat:

„Abia aștept să treacă moțiunea și să scăpăm de PSD!
Fiți pregătiți, momentul vine și vine repede și trebuie să vă apucați de o guvernare serioasă.”

N-a fost doar un cadou făcut unei săli de liberali care așteaptă de mult timp să ajungă și ei la friptură. A fost ca un fel de angajament. Și a fost și un semnal dat oportuniștilor din PSD. Data trecută, cînd Ludovic Orban a purces la invitarea parlamentarilor PSD să-și mute fundul în altă barcă, respectivii au întrebat ce cîștigă din afacerea asta, dar mai ales cine le garantează că vor cîștiga ceva. E greu de crezut în aceste condiții că Guvernul Dănicilă nu va pica la Moțiunea de cenzură. Dacă nu se va întîmpla asta, Klaus Iohannis pierde alegerile. Șefii SRI și SIE, care l-au asigurat că Moțiunea trece, își pot face bagajele. Doar ei știu ce înseamnă să-l superi pe Șeful. Au în față exemplul lui Florian Coldea! Despre căderea Guvernului Dăncilă am scris și zis în mai multe rînduri în ultimul timp. În numărul anterior am arătat pe ce mă bazez cînd susțin profeția asta. Angajamentul luat de Klaus Iohannis în fața întregii suflări PNL, dar și intervenția în Cazul Caracal, de luni seara, mi-au întărit convingerea că ordinul de dărîmare a Guvernului a venit din Deal. Vorbeam în numărul anterior de o schimbare de strategie la Cotroceni. Pînă nu demult, strategia lui Klaus Iohannis era de împingere a Vioricăi Dăncilă în turul al doilea. Pe de o parte pentru a securiza acest tur în fața amenințării întruchipate de Dan Barna. Pe de alta, pentru a putea iscăli ritualul tipic președinților de Dreapta de a birui candidatul Stîngii. Schimbarea de strategie constă în renunțarea la acest plan. Mi-ar fi fost destul de greu să explic în ce constă schimbarea asta. Mi-a sărit în ajutor publicarea luni seara a unui sondaj IMAS. Din start, sondajul pute a manipulare. USR e trecută pe locul trei, după PSD, printr-un artificiu numit în redacții, mai popular, mînărie:
Partidul lui Dan Barna e pus separat de partidul lui Dacian Cioloș, deși cele două sînt într-o alianță mai mult decît clară, dacă ne gîndim că Dan Barna are panouri în care e înfățișat alături de premierul Dacian Cioloș. Dacă însumăm procentajele celor două partide, vom avea un scor de locul al doilea. De ce s-a apelat la mînăria asta? Pentru a adînci impresia, făurită de așa-zisa coborîre a lui Dan Barna în sondaje, că liderul Alianței USR-Plus nu intră în turul al doilea.

Cine intră atunci?
Aici vine surpriza.
Intră Mircea Diaconu.
Nu Viorica Dăncilă, nu Dan Barna, ci Mircea Diaconu. Înaintea acestui sondaj dat publicității am luat cunoștință de un sondaj ale cărui rezultate n-au fost încă expuse pe taraba publicitării. Spre nedumerirea mea, la capitolul Turul al doilea Klaus Iohannis nu era raportat la toți candidații care contează cît de cît, ci doar la trei: Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu. Că în sondaj Klaus Iohannis îi bătea pe toți cu scorul de 80 la 20, unic în postdecembrism, e altă poveste. O poveste despre cît de tare asudă generalii din Servicii pentru a-i pune la picioare Jupînului din Deal o victorie ca-n povești. Povestea de care ne ocupăm noi se referă la apariția nitam-nisam a lui Mircea Diaconu în turul al doilea. E limpede în ce constă schimbarea de strategie de la Cotroceni. În locul Vioricăi Dăncilă va fi împins în turul al doilea Mircea Diaconu. De ce s-a renunțat la Viorica Dăncilă? Mai întîi pentru că electoratul USR și PLUS, electorat radical anti-PSD, începuse să bombăne în legătură cu un blat între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Apoi, așa cum s-a văzut din acuzația adusă de Dan Barna lui Klaus Iohannis c-a fost doar un pompier, Klaus Iohannis s-a gîndit c-ar trebui să intre în competiție cu avantajul de a spune că a dat de pămînt cu PSD cînd a fost nevoie. Nu în ultimul rînd, s-a renunțat la Viorica Dăncilă, deoarece Klaus Iohannis are nevoie în turul al doilea de o victorie zdrobitoare. Oricît ar părea de ciudat, Viorica Dăncilă nu i-o asigura. Pentru turul al doilea se confruntă și competențele. Ca premier Viorica Dăncilă i-a fi făcut față lui Klaus Iohannis. Mai ales că amîndoi sînt de o platitudine asemănătoare. Mircea Diaconu are toate șansele să fie făcut praf la capitolul competență. În plus, intrarea lui în turul al doilea nu va avea nici o influență periculoasă asupra capitalului electoral al unui partid:
Mircea Diaconu se vrea candidat de unul singur.

Împingerea lui Mircea Diaconu în turul al doilea face parte dintr-o strategie mai amplă, stabilită în ultimul timp la Cotroceni, din care nu lipsește formarea unui Guvern PNL-ProRomânia. Unul care va respecta condiția de integritate pusă de Dan Barna. În această fază se urmărește transformarea prezidențialelor și într-un punct de plecare pentru prăbușirea PSD. Un Mircea Diaconu în turul al doilea, adăugat prezenței Pro România la Guvernare, e socotită asemenea unui magnet menit să atragă spre Ponta cît mai mulți PSD-iști.
Indiscutabil acesta e doar un plan. Realitatea îl poate da peste cap. Dar e un plan din care nu va lipsi în nici un caz căderea Guvernului Dăncilă.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Schimbare de strategie la Cotroceni: Mircea Diaconu împins în turul al doilea în locul Vioricăi Dăncilă”

 • Zmaule, fii atent aici:

  ca sa nu ne credeti pitici

  ce-i mostenit de la bunici
  😛
  Vine si Nikola acusi.
  😉

 • Ti-am scris acum câteva ore, dar nu mi-a aparut comentariul.
  „Repet”, vorba maestrilor: ar trebui sa-l lasi pe Zmau sa scrie asa cum scrie pentru ca el aduce putina culoare pe aceasta pagina atât de sumbra. Daca ar scrie perfect, nu ar mai fi vesel.
  😛

 • Numai candidati de nadejde. Adio vot!

 • Emil Zmau, ultima lectie!
  Desparte in silabe: ci-nici, bu-nici. La primul cuvant accentul cade pe prima silaba, la al doilea pe a doua.
  Deasemenea, masura! Nu poti sa ai un vers cu 7 silabe si versul corespondent sa aiba 11.
  NU MERGE, SUNA CA DRACU!! Incearca sa le spui cu voce tare…

  • 😎 😡 💡
   Mai bine sa l lasi sa aduca putina culoare cu imperfectiunile lui acestui loc sumbru per ansamblu.

 • Mircea Diaconu e ok. Nu e bagat in mirlanii ca Iohannis sau Barna, sau Ponta

  • Nuuu, de loc ! Decât în aia de la lovitura din 89, când executa ordinele lui Iulian Vlad !
   Despre „directorat”, nu mai discutăm,
   Căci s-ar putea rău să ne … împiedicăm !
   N-am găsit altă rimă !

 • Maestre, dacă mă gândesc bine, s-ar putea să ai dreptate, cu Diaconu !
  Numai că promovarea în sondaje, a lui MD, nu este despre „n-am găsit altă rimă”, ci este o PISICĂ , arătată lui Cumpănașu !
  Prietenii știu de ce !
  Realitatea va fi alta, însă, pt turul doi, dar mai întâi haideți să așteptăm „dezastrul” ce va succede depunerea moțiunii (degeaba) !

 • Ce mi-e Mississippi, ce mi-e Pissimmissi, tot un drac mort.

 • Wow, ce schimbare majora de strategie, foarte interesant 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *