Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Seceta îi lasă pe kazahi fără cai

Caii morți sunt împrăștiați în stepele aride din Kazahstan, în timp ce unele părți ale țării suferă din cauza unei dintre cele mai grave secete din istoria țării. O mare parte din Asia Centrală, inclusiv vestul Kazahstanului, a fost cuprinsă de o secetă care durează de luni de zile. Potrivit Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, o iarnă și o primăvară uscate au fost urmate de un val de căldură care a început în iunie.

Micile rezerve de hrană și apă au fost epuizate, iar pentru o mare parte a animalelor nu mai există suficientă iarbă pe care să o pască. Acest lucru a dus la moartea în masă a animalelor, inclusiv a cailor, a oilor și a vacilor, au precizat grupurile internaționale de ajutorare într-o declarație din data de 30 iulie. Majoritatea crescătorilor de animale afectați de secetă sunt micii fermieri, iar singura lor sursă de venit este, sau din păcate era, reprezentată de către animale. Gabidolla Kalynbayuly, un bărbat de 70 de ani care locuiește într-un sat din vestul țării, a declarat că a pierdut aproximativ 30 de cai în această vară. Restul hergheliei sale de 150 de cai sunt subnutriți, ceea ce îi face predispuși la boli, a declarat el pentru Reuters. „Când mor acolo, pe câmp, nu putem nici măcar să-i aducem înapoi în sat pentru a raporta moartea”, a subliniat kazahul. Pe măsură ce fenomenele de căldură extremă devin tot mai frecvente, iar temperaturile medii cresc la nivel mondial, oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați de capacitatea de supraviețuire și de adaptare a animalelor. „Vom avea mai multe valuri de căldură și acestea se vor amplifica pe an ce trece”, a declarat Nerilie Abram, cercetător în domeniul climei la Universitatea Națională Australiană. Dragi cititori, valurile de căldură extremă nu sunt doar inconfortabile, ci și mortale pentru oameni și pentru animale.

Căldura extremă provoacă un stres semnificativ pentru toate animalele, fie acestea domestice ori sălbatice. Pentru cai, expunerea prelungită la temperaturi ridicate duce la stres termic, insolație și deshidratare. Temperaturile extrem de ridicate au declanșat, în această vară, dispariții în masă în Canada și în nord-vestul Pacificului. Se estimează că peste 1 miliard de creaturi marine mici, inclusiv midii, scoici și melci, au murit în timpul acestui val de căldură, potrivit biologilor marini. Milioane de midii s-au copt până la moarte în cochilii, a relatat The Washington Post.

Kazahstan, un important producător de grâu, a suferit o reducere a randamentului culturilor din cauza secetei și a incendiilor din ultimii ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Organizația Națiunilor Unite a declarat că aproape 75 la sută din țară, cunoscută pentru stepele și deșerturile sale aride, riscă să fie destabilizată ecologic din cauza schimbărilor climatice. În provincia Mangistau, situată în vestul țării, activistul civic Zhanibek Kozhyk a spus, luna trecută, pentru Radio Europa Liberă că persoanele în vârstă din zonă nu au mai experimentat niciodată ceva asemănător cu seceta actuală. Este un lucru cert că mii de animale au murit în acea zonă. Mangistau este în principal deșert, dar în unele zone este posibilă creșterea turmelor. Kozhyk a mai spus că unii fermieri au recurs la hrănirea animalelor cu carton rupt înmuiat în apă, deoarece iarba, odată păscută, nu mai răsare, iar prețurile fânului și ale cerealelor au crescut vertiginos pe fondul înrăutățirii condițiilor.

Luna trecută, guvernul național a impus o interdicție de șase luni asupra exporturilor de furaje și cereale pentru hrana animalelor, astfel încât livrările să poată fi redirecționate către fermierii kazahi. Provinciile Mangistau, Kyzylorda și Turkestan din sudul și vestul țării se numără printre cele mai afectate regiuni, potrivit grupurilor de ajutorare. Zeci de cai sălbatici au murit și în timpul unui val de căldură extremă în outback-ul australian, în ianuarie 2019. Rangerii au găsit animalele moarte și muribunde într-o gaură de apă secată, a relatat BBC. Mai mult de 20.000 de lilieci de fructe au murit cu câteva luni mai devreme, în timp ce temperaturile au depășit 107 grade F. Temperaturile din acea vară au fost cu mult peste medie chiar și pentru această țară, care este de obicei caldă, cu valuri de căldură de săptămâni întregi în mare parte din Australia, potrivit biroului meteorologic al țării.

Kazahstanul este cea mai mare țară din Asia Centrală și a noua ca mărime din lume. Deși Kazahstanul nu a fost considerat de autoritățile din fosta Uniune Sovietică ca făcând parte din Asia Centrală, el are caracteristici geografice fizice și culturale similare cu cele ale celorlalte țări din Asia Centrală. Capitala este Nur-Sultan (fostă Astana, Aqmola și Tselinograd), în partea central-nordică a țării. Kazahstanul, fostă republică constitutivă (de uniune) a U.R.S.S.S., și-a declarat independența la data de 16 decembrie 1991. Marile resurse minerale și terenurile arabile ale Kazahstanului au stârnit mult timp invidia străinilor, iar exploatarea rezultată a generat probleme politice și de mediu. Așezarea forțată a kazahilor nomazi, în perioada sovietică, combinată cu imigrația slavă pe scară largă, a modificat în mod semnificativ modul de viață kazah și a dus la o colonizare și urbanizare considerabile în Kazahstan. Obiceiurile tradiționale ale kazahilor coexistă în mod neliniștit cu incursiunile lumii moderne. Neliniștit pentru globaliști, firesc pentru mine.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *