Președintele Senegalului și președinte în exercițiu al Uniunii Africane (UA), Macky Sall, a declarat recent că va călători în curând în Rusia și în Ucraina în numele UA. Călătoria trebuia să aibă loc la data de 18 mai, dar nu s-a mai putut iniția din cauza unor probleme de programare și au fost propuse noi date, a declarat Sall la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, a cărui călătorie se concentrează asupra consecințelor geopolitice ale războiului din Ucraina.
În cadrul conferinței de presă de după întâlnire, Sall a mai spus că Senegalul este pregătit să lucreze la furnizarea de gaze naturale lichide către Europa, dar că, mai întâi, trebuie să fie susținuți în participarea lor în condiții mai bune decât cele oferite în prezent de către partenerii lor actuali. În ceea ce privește călătoria în Rusia și Ucraina, Sall a subliniat că a primit un mandat din partea Uniunii Africane pentru a întreprinde această călătorie, pentru care și Rusia a lansat o invitație. „De îndată ce va fi stabilită, voi merge, bineînțeles, la Moscova și, de asemenea, la Kiev și am acceptat, totodată, să ne întâlnim toți șefii de stat din Uniunea Africană, care doresc, cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, care și-a exprimat nevoia de a comunica cu șefii de stat africani. Și acest lucru se va face în următoarele săptămâni”, a precizat el.
Operațiunile Rusiei în Ucraina, care au afectat puternic economiile africane, din cauza creșterii prețurilor la cereale și a penuriei de combustibil, au întâmpinat un răspuns african divizat. La începutul lunii martie, Senegal s-a abținut de la votul asupra unei rezoluții a Națiunilor Unite – adoptată cu o majoritate covârșitoare – care cerea Rusiei să se retragă din Ucraina. Cu toate acestea, câteva săptămâni mai târziu, a votat în favoarea unei alte rezoluții care cerea Rusiei să oprească războiul. Aproape jumătate dintre națiunile africane s-au abținut sau nu au votat cele două rezoluții. Se consideră că Senegalul are depozite semnificative de gaze naturale de-a lungul graniței sale cu Mauritania, într-un moment în care Germania și alte țări europene încearcă să își reducă dependența de importul de gaze rusești. Proiectul de gaz din largul coastelor Senegalului este condus de BP, iar primii barili nu sunt așteptați decât anul viitor. Călătoria din această săptămână reprezintă prima deplasare a germanului Scholz în Africa de când a devenit cancelar, în urmă cu aproape șase luni. Două dintre țările pe care le vizitează – Senegal și Africa de Sud – au fost invitate să participe la Summitul Grupului celor 7, care va avea loc în Germania la sfârșitul lunii iunie. Participanții vor încerca să găsească o poziție comună față de Rusia, care a fost exclusă din Grupul celor opt de atunci, în urma confiscării Crimeei de la Ucraina, în 2014. În plus, liderii de la Summitul G-7 vor aborda amenințarea reprezentată de schimbările climatice.
Mai multe țări din G-7, inclusiv Germania și Statele Unite, au semnat anul trecut un parteneriat pentru o tranziție energetică echitabilă cu Africa de Sud, pentru a ajuta țara să se debaraseze de cărbunele puternic poluant. Un acord similar este în curs de elaborare cu Senegal, unde Germania a sprijinit construcția unei ferme solare.
Lasă un răspuns