Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Șeful diplomației japoneze a făcut escală la Teheran, unde a fost luat la rost de iranieni

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut Japoniei să elibereze fondurile iraniene blocate în țară din cauza sancțiunilor americane, a relatat televiziunea de stat iraniană, după ce președintele s-a întâlnit, duminică, 22 august, cu Toshimitsu Motegi, ministrul de externe japonez, aflat în vizită la Teheran.

Iranul nu a reușit să obțină zeci de miliarde de dolari din activele sale, provenite în principal din exporturile de petrol și gaze, inclusiv 3 miliarde de dolari din fondurile sale din Japonia, din cauza sancțiunilor americane asupra sectoarelor bancare și energetice iraniene. Sancțiunile au fost reimpuse în anul 2018, după ce Washingtonul a abandonat acordul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu șase puteri mondiale. „Îmbunătățirea legăturilor cu Japonia este de mare importanță pentru Iran … Orice întârziere în deblocarea activelor iraniene în băncile japoneze nu este justificată”, a subliniat Raisi în cadrul întâlnirii sale cu Toshimitsu Motegi, care a sosit duminică târziu la Teheran pentru o vizită de două zile.

Iranul și șase puteri poartă discuții, încă din luna aprilie, pentru a restabili pactul nuclear, în cadrul căruia Teheranul a acceptat să își limiteze programul nuclear pentru a face mai dificilă obținerea de material fisionabil pentru o armă, în schimbul scutirii de sancțiuni. La nivel oficial, Teheranul neagă că urmărește să obțină arme nucleare. Cu toate acestea, oficialii iranieni și occidentali au declarat că există încă lacune semnificative în ceea ce privește restabilirea pactului. Cea de-a șasea rundă de discuții indirecte între Teheran și Washington, desfășurată la Viena, a fost suspendată la data de 20 iunie, la două zile după ce clericul Raisi, care nu renunță la linia dură, a câștigat alegerile prezidențiale din Iran. Totodată, cele șase puteri încă nu au anunțat când vor relua negocierile. Se așteaptă ca Raisi, care și-a prezentat cabinetul în parlament pentru un vot de încredere, să adopte o abordare dură în cadrul discuțiilor de la Viena, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Inclusiv autoritatea supremă a Iranului, liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei, a susținut negocierile nucleare de la Viena. ,,Iranul nu are nicio problemă cu principiul negocierii … Care este justificarea pentru menținerea sancțiunilor americane împotriva Iranului?”, a spus Raisi pentru presa de stat iraniană.

Chiar dacă este aliată a SUA, Japonia întreţine în mod tradiţional bune relaţii cu Iranul, ţară de unde ea importa o parte importantă din petrolul său înainte de restabilirea sancţiunilor americane decretate de Trump în 2018 după ce a denunţat acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, încheiat trei ani mai devreme la Viena.

În anul 2019, Khamenei al Iranului a refuzat să răspundă la un mesaj pe care premierul japonez Shinzo Abe l-a adus la Teheran din partea președintelui american de atunci, Donald Trump, în timp ce o vizită de pacificare a fost umbrită de atacurile asupra unor petroliere în Golful Oman. Unul dintre petroliere era japonez

Pe de altă parte, în timpul unei conferinţe de presă cu jurnalişti niponi, Toshimitsu Motegi a informat că a discutat despre situaţia din Afganistan după ce talibanii au cucerit Kabulul şi că a convenit cu interlocutorii săi turci, irakieni şi iranieni asupra necesităţii de a „coopera pentru a evita ca Afganistanul să devină un nou factor de destabilizare”.

Motegi a făcut escală la Teheran în cadrul unui turneu internaţional care l-a dus deja în Turcia şi Irak, înainte de a-l aduce luni în Qatar.
Ministrul Iranian de Externe Mohammad Javad Zarif și Ministrul Japonez de Externe Toshimitsu Motegi își dau coate, la propriu, în timpul unei întâlniri la Teheran, Iran, 22 august 2021. Foto: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Șeful diplomației japoneze a făcut escală la Teheran, unde a fost luat la rost de iranieni”

  • In contextul complicat din Orientul Mijlociu (mai ales in contextul noii crize din Afghanistan,sau Emiratul Taliban)rolul iranienilor va fi din ce in ce mai important.Ideea e ca zona respectiva nu va putea fi controlata decat tot de forte islamice,acea zona nu va fi niciodata o zona de tip occidental.Si atunci,in contextul acestei crize,discutiile cu Iranul ale marilor puteri si pozitia Iranului vor deveni tot mai importante.Iranul va avea de jucat un rol foarte important in regiune,si chiar in tinerea sub control a acelei regiuni.Astfel ca Marile Puteri vor fi nevoite,ca vor,sau nu vor,sa discute tot mai des cu Teheranul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *