Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Serialul 24 sub semnul realismului socialist

„Niște flori se aud ca niște aplauze”. Din lucrarea lui Eugen Barbu, O istorie polemică și antologică a literaturii române de la origini pînă în prezent. Poezia contemporană, editura Eminescu, 1975, alte cîteva așchii prețioase, rupte dis-de-dimineață:

Emil Bota: „Elita luase loc la parter/ și proștii sus, aproape de cer” (vers sfidător, bun de folosit pentru a aproxima vremurile de azi în toate domeniile de activitate); „Superb instrument de muzică-i toamna”; „O, vis, comedie a somnului”; „N-am defăimat niciodată amurgul”;

Adrian Beldeanu, pe care Eugen Barbu îl citează împins de camaraderia de gașcă: „Copaci împușcați într-un umăr”; „Vapoare care sosesc prin secolul grav”; „anticăreasa vinde fericiri din cărți apuse”; „Fantoma rochiei tale”; „Ceasornicele ce se pleacă sub silogismul absintului”.

Tot din Istorie, desprind aceste versuri: „Purtai aseară cînd visam că vii/Ciorapii vechi cu ape sîngerii” din Teodor Pîcă, și din Petru Jales, următoarele, mai multe: „Se-oprește circulația pe străzi și cîinii se ascund sub taxiuri/ se aud sirenele în oraș/ niște coafeze sînt prinse rîzînd într-o ușă/ și imediat/ se găsește să le împuște un laș”; „Trec negri cu lămpile prinse de gît cîntînd o sonată”, „Orașul e biruit de clopote”, „niște flori se aud ca niște aplauze”.

*

Vinovăția învingătorilor. Aseară, stînd puțin la televizor, ca să-mi fac vînt pentru munca la Marea Prigoană, am urmărit cîteva secvențe din serialul Babylon Berlin, care abordează realitățile nemțești din prefața ascensiunii lui Hitler. Am nimerit la întrunirea foștilor combatanți în Primul Război Mondial, sindrofie dedicată aniversării a nu știu ce lupte, cu participanții dînd cu imitații de grenade în englezii de pe tabla de joc și intonînd, în final, imnul combatantului. Producătorii au scos în evidență un adevăr istoric: Hitler n-ar fi existat dacă Puterile învingătoare ar fi fost corecte cu Germania învinsă.
Teza prăbușirii din interior, prin conspirația bolșevismului social-democrat, se alătură astfel tezei umilirii pentru a explica adevărul unei Germanii care-l aștepta pe Hitler.

*

Improvizație. Am ajuns cu serialul 24 la sezonul 8. Față de celelalte, intrarea în joc a lui Jack Bauer are multe note de improvizație, semn că serialul a obosit deja; explicabil dacă ne gîndim la lungimea sa infernală. Făcînd bilanțul sezonului 7, îl pot pune în orice moment sub semnul intervenției de tip realist socialist. Pare în acest episod că realizatorii s-au decis să dea curs tuturor criticilor din așa-zisa societate civilă, chiar și cu prețul artificialității multor momente. Una dintre critici se referea la viziunea cruntă asupra musulmanilor din America. Dacă nu sînt teroriști, aceștia sînt măcar complici sau măcar aprobatori ai teroriștilor. Pentru a se conforma presiunilor, producătorii născocesc un act terorist pus de Mafia rusească pe seama unui biet musulman, întruchipare oratorică și faptică a emigrantului recunoscător noii Mame, care e pentru el America. Mai mult, interogîndu-l pe imamul care răspunde de musulmanul de tip nou, ca să trimit la un clișeu al propagandei comuniste, folosit pentru a desemna efectele reeducării foștilor, Jack Bauer descoperă forța Islamului, astfel că, înainte de a crede că moare, și-l aduce pe imam drept confident, deși se presupune că e mai departe creștin sau măcar ateu.

O altă critică viza absența omenescului din acțiunile lui Jack Bauer, obligat de urgența dramatică a preîntîmpinării unui atac terorist de tip nuclear, să sacrifice vieți omenești. Ei bine, agentul cu mintea rece, mașinărie de intervenție în situații limită e cît pe aci să compromită o misiune periculoasă pentru a salva nu știu ce tip.

În proza realismului socialist astfel de intervenții în text săreau în ochi, mai ales prin ridicolul evident. Se întîmplă același lucru și cu serialul 24? Nu. Și asta pentru că în filmul american intervențiile sînt sincere, definite de grija de a nu bate la ochi. În realismul socialist, intervențiile erau birocratice, efecte ale concretizării unor ordine primite de sus.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *