Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Serviciile secrete au o tendință înnăscută de a-și face de cap

De la demisia lui Eduard Hellvig, din iulie, anul trecut, la conducerea SRI nu a fost numit un director civil.

În 18 ianuarie, la Metropola TV, Dana Chera a abordat această temă împreună cu Ion Cristoiu.

Aseară, în Jurnalul meu video, jurnalistul a revenit asupra acestei crize și a explicat:

„La SRI, după demisia directorului civil, domnul Hellvig, domnul președinte a decis să nu mai pună director civil, ci să conducă generalii.

Unul, Pârvulescu, a spus că dacă nu pune director civil, îi lasă pe generali să conducă și ei sunt cu fasciștii. M-am săturat până peste cap de teoria că Șoșoacă și Simion vor lua cu asalt instituțiile democratice.

Eu am spus altceva, că este un atac la adresa democrației faptul că președintele nu desemnează un director civil, care să fie ales de Parlament. Explic de ce. În societățile democratice, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă ținerea sub control a serviciilor secrete. Peste tot, indiferent de forma de guvernământ, serviciile au o tendință înnăscută de a-și face de cap. Pentru ca cetățenilor să li se garanteze că aceste servicii nu o iau razna, s-au instituit o serie de instrumente. Una este comisia de control parlamentară. Un alt mijloc de control este transparența. Este o secretomanie absolută, de tip securist. Nu în ultimul rând, este directorul civil, care să conducă serviciul și care este în raport cu societatea civilă, răspunde dacă serviciul o ia razna, este o garanție. Trebuie spus că acea comisie de control din parlament nu reprezintă nicio garanție, pentru că, de fapt, ea e subordonată SRI.

Acum, domnul Klaus Iohannis lucrează direct cu generalii. De ce? Pentru că orice președinte care vrea să facă mișmașuri cu clasa politică, o face cu generalii. Dacă e director civil, poate să-ți fie și frate, se poate întâmpla să nu-l asculte. Toate mânăriile de pe scena politică, la ora actuală sunt făcute de acești generali care ascultă de Iohannis.

Eu cred că până la alegeri nici nu pune și va manipula prin intermediul generalilor”.

Conducerea SRI este asigurată interimar de generalul Răzvan Ionescu.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Serviciile secrete au o tendință înnăscută de a-și face de cap”

  • ‘Trebuie spus că acea comisie de control din parlament nu reprezintă nicio garanție, pentru că, de fapt, ea e subordonată SRI.’

    intariti o! cine nu va lasa s o intariti?!

    deci ‘comisia’ nu reprezinta nicio garantie, insa ‘directorul civil’ …da? :)))

    ‘comisia de control din parlament’ va reprezenta garantie atunci si numai atunci cind ‘parlamentul’ va prezenta garantie
    dupa cum e ‘parlamentul’ asa si ‘comisia’

    puneti serviciile secrete cu botul pe labe, cum se spune, intarind ‘comisia de control din parlament’, ca parca exemplul dat era o alta comisie, dintr un alt parlament, care ‘taie si spinzura’, fiind stiuta de jupin…

    nu ‘directorul civil’ echilibreaza un serviciu secret. serviciul insusi se echilibreaza!, creindu si balante structurale interdependente . ‘comisia de control parlamentara’ e doar o parte a acestui sistem de balante, partea care se preocupa in primul rind chiar cu sanatatea sistemului de balante.

    deci practic serviciile noastre de informatii, care sint militarizate, si …las’ asa cum a picat!, pot fi controlate pastrind in functiune un sistem de balante gandit intelept. atunci cind ‘serviciul’ se misca, dupa cum are chef, pe alocuri, spre ex, el nu va putea iesi din dinamica sistemului de balante, caz in care se va autoechilibra.

    rezumat
    practic pozitia de ‘director civil’ e …in plus
    cea care e ‘pe minus’ e ‘comisia de control’, insa mai cu seama ‘definitia comisiei de control’, care in fapt ar trebui sa fie garantul functionarii sistemului de balante in toate serviciile de informatii ( deci pina a urma Esenta e asta: ‘Sistemul de Balante al Serviciilor de Informatii’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *