Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Serviciul Secret al Vaticanului

Sursele secrete umane („Humint“) constituie principala forţă a Serviciul Secret al Vaticanului. Coordonarea activităţilor informative secrete ale Vaticanului este asigurată de către Guvernatorul Cetăţii, persoană care dispune de un „Cabinet de Securitate“. Activitatea acestuia este corelată cu cea a Gărzii Elveţiene, a Corpului Antiterorist şi a „Oficiului Central de Pază“. Cel din urmă are, la rândul său, atribuţii informative şi contrainformative. La conducerea O.C.P. se află, de regulă, foşti ofiţeri de carabinieri cu o pregătire şi experienţă deosebite. Oficiul conlucrează activ cu marile servicii de informaţii ale lumii, mai ales în direcţia asigurării securităţii Sanctităţii Sale. Serviciile Secrete ale Vaticanului se folosesc şi de posibilităţile informative ale bisericilor catolice, de ordinele acestora şi de misionari.

Activităţile informative secrete desfăşurate de Vatican au fost şi rămân foarte strâns legate de expansionismul catolic şi au fost puternic implicate în influenţarea cursului evenimentelor mondiale esenţiale. Se prezumă faptul că structurile informative ale Sfântului Scaun au o organizare complexă, riguroasă, cuprinzătoare şi foarte bine susţinută conceptual şi în planul metodic al acţiunilor. Serviciile Secrete ale Vaticanului s-au confruntat ori, după caz, s-au aliat cu toate serviciile secrete din lume, beneficiind de suma celor mai complexe experienţe. Nu trebuie omis faptul că Sfântul Scaun are, prin Serviciile sale Secrete din perioada Evului Mediu, „tradiţii“ dintre cele mai nefericite în ceea ce priveşte conspiraţiile politice, comploturile şi atentatele sau poliţia politică, Inchiziţia fiind instituţia emblematică a acestui gen de poliţie. Serviciile Secrete ale Vaticanului au fost implicate în alegerea Papilor şi în acţiunile desfăşurate în comun cu C.I.A. pentru a bara accesul la putere al Partidului Comunist Italian în primul deceniu postbelic. Vaticanul şi posibilităţile sale excepţionale de propagandă, influenţă şi culegere de informaţii au reţinut de mult atenţia marilor Servicii Secrete ale lumii, penetrarea informativă constituind unul dintre obiectivele acestora. În ultimele decenii, Vaticanul şi serviciul său de informaţii au intervenit activ în evoluţia situaţiei statelor din Europa de Est. În mod direct, s-au desfăşurat acţiuni de influenţă şi propagandă având ca obiectiv slăbirea credibilităţii regimurilor comuniste.

Un caz concret este cel legat de procesele şi evoluţiile care au avut loc în Polonia. În cruciada anticomunistă, se impune concluzia că masivul potenţial uman, de influenţă, propagandă şi contrapropagandă al Vaticanului este cel mai eficient şi mai valoros din lume. Rolul jucat de Vatican în demolarea comunismului va avea ca urmare, pentru un interval însemnat de timp, sporirea ponderii Sfântului Scaun în viaţa internaţională.

Foto: Dave Larssonn-Own work – Il Direttore Domenico Giani

Domenico Giani este un expert de securitate italian, care a fost inspectorul general al Corpo della Gendarmeria, forța de poliție și securitate a orașului Vatican și garda de corp a papei Benedict al XVI-lea și Francisc, între 3 iunie 2006 și 14 octombrie 2019.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *