Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Și China se pregătește de ce poate fi mai rău: Un Război mondial!

Duminică, 16 octombrie 2022, s-a deschis la Beijing Congresul XX al Partidului Comunist Chinez. El se va desfășura pînă în 22 octombrie 2022. La finele Congresului va fi ales secretarul general al PCR, care e și președintele Chinei, precum și întreaga echipă care va conduce țara cinci ani de zile de acum încolo.

Pe vremea Uniunii Sovietice Congresele PCUS erau prezentate întregii Lumi de presa occidentală drept momente istorice.
Explicația era simplă:
Conducătorul PCUS era de facto Conducătorul Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică era cea de a doua Superputere a Lumii. Cine conducea URSS conducea practic jumătate din Lume: țările Lagărului socialist, o mare parte din țările Lumii a treia, mai toate partidele comuniste și muncitorești de pe Glob.

Și în Occident era important cine conducea țara, fie ca președinte, fie ca premier.
În regimuri prezidențiale precum cel american sau francez, alegerea președintelui stîrnea interesul întregii Lumi.
Numai că în democrație șeful statului sau șeful partidului de Guvernămînt n-avea putere absolută. Politica externă, cea la care întreaga lume era atentă, depindea și de Congres sau de Parlament.
De aceea, în noiembrie anul acesta, întreaga Lume va fi atentă la alegerile din America pentru Congres.

Conducătorul Uniunii Sovietice avea însă puteri absolute. Nu numai asupra URSS, dar și asupra unei jumătăți de lume.
Firește, nici el nu-și putea permite orice în materie de politică externă. Dictatura făcea însă ca situația internațională să depindă mult de cine ajunge în fruntea PCUS. Mihail Gorbaciov a dovedit cît de important era cine conducea PCUS și prin asta URSS. Grație lui s-a încheiat Războiul Rece. Prin înfrîngerea umilitoare a Uniunii Sovietice, desigur, dar asta e mai puțin important cînd vorbim de semnificația unui Congres al PCUS. Între noi fie vorba, dacă secretarul general al PCUS n-a fi avut atîta putere, nu-i exclus ca URSS să fi supraviețuit. Nu l-ar fi lăsat pe Gorbaciov să facă prostii instituțiile cu care ar fi împărțit puterea.

China e una dintre puținele țări comuniste de pe glob.
Cine conduce Partidul Comunist Chinez conduce China. Și cum China e angajată în ascensiunea de Superputere (Rusia rămîne o putere regională, oricît ar vrea Putin ca lucrurile să stea altfel), un Congres al Partidului Comunist Chinez rămîne pentru întreaga lume de importanța unui Congres al PCUS prin alegerea secretarului general.

Una dintre marile slăbiciuni ale Superputerii numite URSS o constituia posibilitatea ca în fruntea PCUS să vină un nou lider. Marile schimbări din politica externă a Uniunii Sovietice au avut loc după venirea unui nou secretar general al PCUS.
Nichita Hrușciov după Stalin.
Leonid Brejnev după Nichita Hrușciov.
Mihail Gorbaciov după Leonid Brejnev.
(Deși după moartea lui Brejnev au fost doi secretari generali ai PCUS – Andropov și Cernevko – aceștia au condus prea puțin timp pentru a se impune în politica externă a Uniunii Sovietice).

Slăbiciunea schimbării ținea nu de posibilitatea ca în fruntea PCUS să vină un neisprăvit precum Mihail Gorbaciov, care a reușit să-și destrame propria țară, ci de zăpăceala primelor ani de condus.
Pînă cînd noul Țar punea mîna pe toată Puterea, Uniunea Sovietică își pierdea fermitatea în politica externă.

Am făcut această incursiune în istoria Războiului Rece pentru a semnala că marea problemă cu care s-ar fi putut confrunta China în perioada următoare ar fi fost venirea unui nou lider al PC Chinez.

Premisele pentru așa ceva erau date de prevederile legale și statutare care limitau numărul mandatelor de cinci ani la două.
Xi Jinping conduce PCC și China din 2012.
Teoretic, la Congresul XX ar fi trebuit înlocuit.
Practic însă, tot el va fi reales.
Pentru încă cinci ani în fruntea PCC și ca președinte al Chinei.

Condițiile ca acest eveniment extraordinar să se întîmple – un secretar general al PCC reales după 10 ani de conducere – au fost create prin modificări în Lege și în statut.
Indiscutabil, pentru ca să fie reales să conducă după două mandate, fiecare de cinci ani, Xi Jinping a tras sfori cu mult înaintea Congresului.
Ele însă n-ar fi avut eficiență dacă Establishmentul chinez n-ar fi fost conștient de slăbiciunea reprezentată de venirea unui nou lider. E lesne de gîndit ce s-ar întîmpla dacă Xi Jinping ar fi înlocuit cu un nou lider. Pînă cînd ar pune mîna pe manete, China ar fi vulnerabilă.

O parte însemnată din discursul lui Xi la începutul Congresului a fost dominată de referirile la securitate, la siguranță, la descurajarea strategică.
„Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase!”, le-a spus el celor 2.300 de delegaţi ai partidului și evident chinezilor.

În interviul pe care mi l-a acordat pentru jurnal meu video, Dan Tomozei, excepționalul ziarist român din China, a ținut să semnaleze vizibila preocupare din ultimul timp a conducerii chineze pentru întărirea Armatei.

Deși Armata n-a fost neglijată, totuși, pînă în ultima vreme, în discursul public al Chinei preocuparea numărul unu era construcția pașnică.
Războiul din Ucraina, dar și politica agresivă a Americii în Asia (vezi crearea unui NATO asiatic, alcătuit din SUA, Anglia, Japonia, Australia și Coreea de Sud) au trezit China din iluzia destinderii planetare.

Pentru China e limpede că, alături de Rusia, e o țintă a Americii.
Că după Rusia vine rîndul Chinei.
În astfel de condiții, China nu-și poate îngădui o schimbare la vîrf.

Dincolo de bătălia din partid, realegerea lui Xi, pentru un alt treilea mandat, încălcînd regula impusă de Den Xiao Ping, dă semne că și China se pregătește de ce e mai rău:
De un război mondial!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Și China se pregătește de ce poate fi mai rău: Un Război mondial!”

  • @
    Marele Flux s-a epuizat, acum incepe Marele Reflux.
    cel care agita apele, initiaza furtuni periculoase si vanturi puternice e Marele Reflux ( ‘razboiul mondial’ si a consumat…toata definitia )

    • retragerea in matca a dinamicilor la nivel mondial, despre care povestea si Trump, e un proces implacabil

    • s o fi epuizat definitia ‘razboiului mondial’, insa o alta definitie a ‘razboiului mondial’ s-a nascut dn cenusa celei epuizate, iar ea este aceasta:
      Revolutia Mondiala, adica Metamorfoza.

      noua definitie e o dezvoltare in stil fibonacci a precedentei, prin urmare ‘revolutia mondiala’ e de 1,6 ori mai capabila decit a fost ‘razboiul mondial’.

      doar inchipuiti va potentialul purtat de Marea Revolutie.
      pur si simplu e infricosator.

  • Adevărat, online și adevărat ,domnule Cristoiu, de ani buni, 7-8 câți ați spus ,chinezii se pregătesc ”
    să navigheze prin ape tulburi „!Acum pregătirea lor militară va atinge vârful, pentru că sunt conștienți că invazia rușilor în Ucraina a luat amploarea unei lupte pe viață și pe moarte între Rusia și Occident, al treilea război mondial !

  • Si chinezii si rusii astia sint niste cacaciosi…de mult trebuiau sparti si zelenki & Co si prapaditii aia din Taiwan…boala lunga, moarte sigura…face dementul ala de Bideu ce vrea muschii lui aia atrofiati de pe el si mai ales din creierul ala paradit…

  • Sistemul socialist, dar mai ales ultimii 30 de ani, ne-a/ne-au făcut să rămânem sceptici la orice afirmație. De aceea nu-i mai credem nici pe cocoși că vestesc începutul zilei, chiar dacă n-am auzit vreun cocoș să cânte când începe noaptea! Trăim timpuri în care citim presă, nu credem nimic și ascultăm posturi TV, tot fără să credem o iotă. Suntem Toma necredincioși. În topul prostiei noastre stă la loc de cinste momentul când mergem la vot doar pentru a ni se lipi abțibild pe cartea de identitate, adică mergem de sanchi!

  • Evident, China nu vrea schmbare, de parca schimba cineva motoru la masina ca a depasit nr de kilometri, ii schimba uleiul, garniturile, distributia, etc. Dar parca iar repeta istoria europeana a comunismului, e drept, model chinez(aici nu inteleg). Nu era pentru binele oamenilor si in Europa de est ?

  • Uau! Am văzut și discuția video! Dumnezeule! Ferească Dumnezeu de „normalitatea” din Beijing, atât se senin descrisă de „minunăția de jurnalust”! Vreo două-trei interviuri ca acestea sunt suficiente ca sa convingă că trăim, cu toate racilele ei, în cea mai bună lume posibilă! Ce Putin, ce Ucraina, Tomozei este vectorul cheie pentru „iubesc NATO și nu știu de ce!”.Domnule Cristoiu, îmi pare rău, apreciez poziția dumneavoastră lucidă, de cele mai multe ori, dar un propagandist al Chinei…asta lipsea!

    • Stimate Domn prin analogie cu germania depsre care tot felul de neaveniti vorbesc doar de la intalimea săptămânilor de concediu petrecute aici ștergând cu buretele relatările celor ce au ani de zile in spate sunt integrați in sistem si traiesc Realități zilnice aici, zicind – noi stim mai bine
      Are dreptul sa vorbească despre o tara si un sitem cineva care are mai mult de 5-10 ani trăiți efectiv acolo
      Restul pot avea puncte de vedere sau opinii privind momentul surprins si atit
      Nu stiu daca dvs aveti alta experiența existențiala decit cea Carpato Danubiano Pontica dar explicați excelent cum nu înțelege cineva care trăiește acolo ceea ce trăiește

  • Plus: domnule Cristoiu, chiar dumneavoastă ne-ați obișnuit să verificăm credibilitatea sursei! Verificăm: dl. Tomozei, corespondent Radio Beijing; chiar credeți că spune altceva decât are voie (calculați autocenzura, că știți bine ce-i aia!). Cum facem? Ne îndoim de sursa „Zelensky”, pe bună dreptate dar căscăm gura la sursa „Tomozei”?

  • Pentru „excepționalul jurnalist român din China”: 6,81% din poporul Chinei s-a adunat, prin reprezentanți, să decidă și viitorul celorlalți 93,19% din poporul chinez! Mi-mi dă cu virgulă, maestre! Dumneavoastră ce credeți? Desigur, în China, conduce clasa muncitoare, care nu-i musai toată în partid, care partid este cea mai înaltă conștiință a clasei muncitoare care nu este în partid și care partid, desigur, știe de la sfântul – era să zic, Doamne, iartă-mă, Duh, Marx – Engels – Lenin- Mao (ce curios, Sfânta Treime este Sfânta Pătrime la comuniștii chinezi!!) ce este mai bine pentru toți…dar, totuși, 6% cu 93%?! Ce frumos ar fi un „ser al adevărului”, injectat obligatoriu, ca să evităm aceste „eufemisme” din articol! Maestre, ce-i așa greu să spuneți:”Oligarhia, cândva de sorginte comunistă, astăzi fără nicio legătură cu comunismul, de natură financiar-militară-polițienescă-naționalistă, s-a adunat ca să stabilească drumul de urmat ca să-i fie bine (ei, oligarhiei) și să-i arate bătrânicii cum să treacă strada (bătrânica nu vrea să treacă strada dar ce importanță are asta, PCC o ajută!!!). Simplu, la obiect, jurnalistic, nu-i așa? Retul este gargară, pirdere de timp (și Timpul estr singura resursă chiar strict limitată, de ce să-l pierdem?!).
    P.S. Comentariul de mai sus este de dragul polemicii. Chinei – și planetei – îi esta bine așa, din foarte multe puncte de vedere pentru care nu este aici spațiul și timpul pentru a fi expuse…

  • o putere globala e aia in fata careia toate semafoarele trec pe verde, insa si aia care poate ii poate activa semafoare rosii, civilizatiei, dupa dorinta.

    ‘vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase’ creca e despre ‘starea vremurilor’, nu despre razboi mondial.

    ‘și China se pregătește de ce e mai rău’
    odata cu Trump a inceput noua Competitie. dupa aproape 100 de ani, …de pe vremea lui Henry Ford.
    deci chinezii sint pregatiti macar de cind a dat Trump startul in noua Competitie, deci de vreo 7-8 ani se tot pregatesc…sa navigheze pe vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *