Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Şi dacă Danton a fost un corupt?

Îi înapoiez lui Vasile Oprescu – un bătrînel care bîntuie prin redacţii pentru a-şi plasa textele mai ceva ca un vînzător ambulant de tuburi de vopsele – manuscrisul despre Robespierre.
Ca de obicei m-am pomenit cu manuscrisul dat de bibliotecara de la Catedra Sălii Unu, unde ofertantul l-a lăsat de dimineaţă.

Timp de două săptămîni l-am amînat pe autor punînd la lucru toate amabilităţile viclene din dotare.
Acum n-am mai avut încotro.
A trebuit să-l citesc.
Eseul (să-i zicem aşa, din nevoia de prescurtare!) se dovedeşte o simplă compilaţie.
I-l dau înapoi, sugerîndu-i să aprofundeze o idee rătăcită în partea din urmă a textului:
Cea despre afacerile de corupţie la care se dedulcise Danton.

O idee care scapără în mintea mea o altă idee.
Deşi am scris despre relaţia Robespierre-Danton n-am dat atenţie acuzaţiilor lui Robespierre, considerîndu-le simpla justificare a trimiterii adversarului Danton la moara de descăpăţînat a ghilotinei.

Probabil şi pentru că am fost pătimaş de partea lui Danton în această dispută (sub influenţa lui Camil Petrescu), nu mi-a trecut prin cap să investighez afacerile lui Danton.
Şi dacă Danton a fost, într-adevăr, un corupt?
Altfel spus, un fel de bolşevic îmbogăţit guzgăneşte după parvenirea partidului la Putere?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Şi dacă Danton a fost un corupt?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *