Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Și dacă Drafturile au fost date Presei chiar de Klaus Iohannis?

Deși ca amploare în realitate și în media, mitingul de protest din Piața Victoriei, de sîmbătă, 11 iunie 20022, inițiat de cîteva ONG-uri a fost un eșec, totuși din punct de vedere al semnificațiilor politice el rămîne un eveniment istoric:
Pentru prima dată din 2014, Societatea civilă a organizat un protest împotriva lui Klaus Iohannis punîndu-l sub acuzare pentru tentativa de Sereizare și Militarizare a țării.
O acuzație gravă dacă ne gîndim că pentru Societatea civilă Klaus Iohannis a fost pînă acum Eroul Luptei împotriva tendințelor antidemocratice ale PSD.

Argumentul principal al acuzației l-a constituit asumarea de către Klaus Iohannis a viziunii primitive a drafturilor elaborate în pregătirea Pachetului de Legi ale Securității Naționale.
Teoretic Klaus Iohannis putea rămîne în afara disputei privind drafturile Legilor. Așa cum se știe, în perspectiva celor 10 legi ale Securității Naționale, Serviciile au alcătuit un soi de drafturi, exprimînd viziunea lor asupra acestor legi sau mai precis ceea ce ar vrea ele ca legile să conțină. Legile sînt însă inițiate de Guvern. Drafturile primite de Guvern nu sînt în nici un caz Legile așa cum vor ieși ele de la Guvern și care vor fi trimise la Parlament. La acest adevăr s-a referit Klaus Iohannis la Buzău, la o conferință de presă avînd drept fundal copii care nu-și găseau astâmpărul dat fiind că se plictisiseră de spatele prezidențial întors spre ei:

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor ’90, cînd democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului. Însă, în timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta, a fost întocmit un proiect, cîte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament.”

Klaus Iohannis n-a făcut altceva decît să confirme de la cel mai înalt nivel al statului român ceea ce alți lideri politici sugeraseră și presa bănuise:
Documentele apărute în presă, exprimînd o viziune securistică despre rolul și locul Serviciilor în societate, sînt niște simple drafturi alcătuite de Servicii la cererea guvernului, ceva în genul Să vedem și ce vreți și voi de la aceste Legi, nu de alta dar voi sînteți beneficiarii!

Deși nimeni nu și-a asumat elaborarea acestor drafturi, totuși e mai mult ca sigur că ele au fost întocmite de Serviciile secrete ale României. E drept, în zilele din urmă, SIE a dat un Comunicat ambiguu din care rezultă că propunerile Serviciului au avut aprobare de mai sus, iar SRI, printr-o Declarație a lui Eduard Hellvig, s-a delimitat de ele. Dacă ne gândim bine însă la procedurile standard în astfel de cazuri, e greu de imaginat că Guvernul n-a cerut Serviciilor, beneficiare ale acestor legi, propuneri privind conținutul lor.

În mod normal, Klaus Iohannis ar fi trebuit să se oprească aici. Ba mai mult, să insiste că e vorba de niște drafturi, arătîndu-le și chiar rupîndu-le, pentru a ne convinge că sînt lipsite de importanță. Klaus Iohannis nu numai că nu s-a rezumat la necesara precizare că nu sînt legile, nici măcar proiectele, ci niște drafturi. El a denunțat scurgerea în presă și a amenințat pe cei care au dat documentele, ba chiar și pe cei care le-au publicat:

„Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate.”

Nici un cuvînt despre securismul manifest din aceste propuneri ale Serviciilor.
Și dacă adăugăm oțărîrea la scurgerea în presă a acestor documente despre ce poate fi în capul celor de la Servicii, e de înțeles de ce președintele a fost identificat drept complicele Serviciilor în promovarea propunerilor aberante.

Ce l-a apucat pe Klaus Iohannis?
Așa cum am spus și în Jurnalul meu video, Klaus Iohannis nu e omul care să nu-și poată ține gura.
Întrebările care i se pun la conferințele de presă sînt riguros controlate. Cea despre Legile Securității Naționale putea lipsi. Admițînd că totuși Presa ar beneficia în regimul Klaus Iohannis de o libertate reală, președintele putea răspunde la întrebarea imposibil, de evitat, că nu se pronunță dat fiind că e vorba de niște ciorne.

După cum s-a văzut însă, președintele a ținut să se pronunțe în Scandalul Drafturilor, deși putea să evite intervenția. Ba mai mult, în loc să bagatelizeze Scandalul, el l-a amplificat acuzînd ambiguu scurgerea î presă. Ambiguu pentru că el n-a precizat, cum ar fi trebuit, că eroarea e a celor care au dat documentul, lăsînd impresia că Presa nu trebuia să-l publice o dată ce l-a primit.

Nu de puține ori, excesul de precizie trezește suspiciuni.
În cazul de față trezește suspiciuni violența cu care Klaus Iohannis a condamnat scurgerea în presă.

Să fie vorba de un exces ostentativ pentru a contracara suspiciunea că el le-a dat presei?
Nu-i exclus.
Dacă n-ar fi izbucnit Scandalul, propunerile Serviciilor ar fi ajuns la Guvern, pentru a fi luate în seamă la alcătuirea Proiectelor.

Cine ar fi avut curajul să respingă propunerile aberante știind că Serviciile țin la ele?
Nici măcar Klaus Iohannis.
Nu de alta dar Klaus Iohannis e pe final de mandat.
Și experiența lui Traian Băsescu ne spune că în ultimii ani de mandat președintele devine vulnerabil la loviturile Serviciilor, conștiente că e vorba de un Stăpîn fără putere.

Scandalul public uriaș a fost un strașnic dat Serviciilor peste mîna în care țin bulanul.
E greu de presupus că acum ele mai pot insista să li se accepte propunerile aberante.
Klaus Iohannis le poate replica arătîndu-le proporțiile Scandalului.

De ce să nu credem că în acest scop el le-a dat Presei.
Și tărăboiul făcut de el, pentru că Documentele au date Presei, o formulă deșteaptă de a abate atenția de la el.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Și dacă Drafturile au fost date Presei chiar de Klaus Iohannis?”

  • Chiar daca a fost cu aprobarea presedintelui, scenariul si regia nu prea au cum sa-i apartina. Tot la profesionisti ajungem.
    (Valabil doar daca tinem la scenariu, dar eu cred ca acolo a fost doar un „merge si asa” pur romanesc.)

  • În mod normal ar trebui să fie un scandal cât casa dar e liniște.
    Parlamentarii susțin că nu știu cine a întocmit draft-ul, mai rău, ei nici nu știu că este ilegal ca serviciile să inițieze legi.
    E clar că Eduard Hellvig a fost împins de Iohannis pentru declarația publică, iar draftul ăla a fost „moșit” la Cotroceni de consilierii lui Iohannis.
    Acest Hellvig dacă tăcea era mai bine, că nu se mai făcea de râs cu „securismele” lui.
    Ultima dată când l-am văzut la față pe Hellvig, cu ani în urmă, căra niște geamantane prin parlament, în rest mucles.
    Nu a răspuns niciodată la întrebări, nici cu Coldea, nici cu Ghiță nici cu ce se întâmplă cu voturie cetățenilor (v. situația de la primaria sector 1), nici cine a pus bomba la Arad, nici cine a survolat cu avionul deasupra României etc.
    Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat cu sacii de voturi, dar SRI a tăcut, asta apropos că una dintre sarcini este „apărarea valorilor constituţionale”.
    Până spre anii 2000 SRI prezenta rapoarte periodic în Parlament, îmi aduc aminte că se difuzau la TVR1, acum nimeni nu știe cu ce se ocupă acest serviciu.
    Ce știm sigur că este în subordinea lui Iohannis, treaba cu comisia parlamentară este vrăjeală.

  • Nu mă mai miră nimic…Așa zisa transparență decizională e doar un basm. Guvernul, agențiile și instituțiile și-au făcut singure legile ce le interesau. Trecerea prin guvern și prin parlament a fost doar o formalitate.
    În legea de față ceva nu a convenit cuiva care s-a enervat și a dat în gura presei draftul.

  • In Romania nici o broasca nu ramane umflata mai mult de trei zile. Si nici un scandal nu dureaza mai mult. Bajetii stiu. Deci legile vor iesi fix ca-n drafturi. Opinia publica a fost deja pregatita si va fi fericita ca nu va fi mai rau decat s-a prezentat. Iesirea pe surse a fost vaccinul pentru boala care va veni. E elementar. Toata lumea va sarbatori cu mici si bere. Securismu’ n-o muritu, doar un pic s-o hodinitu!

  • si daca ele au fost date chiar de un serviciu?!

  • Pe principiul „Cine nu este cu mine este contra mea și împotriva binelui țării și al poporului „,președintele ar fi putut

    da aceste drafturi Presei , gândind că declarația lui publică va fi luată ca un gest de onoare și bunăvoință din partea lui față de țară și popor și nicidecum că acest gest ar putea trăda vreo clipă dorința lui de a avea sub control atât acțiunile prezente și viitoare ale serviciilor cât și ale întregului aparat de guvernare al țării ,doar că după mai bine de 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 ,oamenii s-au învățat minte (bine, nu toți)să nu mai fie păcăliți cu declarații și promisiuni deșarte ! Mulțumim pentru un editorial de excepție foarte interesant și reușit, bine realizat si gândit ,Maestre !

  • Domnule Cristoiu sper sa cititi si acest comentariu…”dis di morning cu noaptea-n cap”n-am avut de lucru si m-am apucat sa o iau din nou cu cititu’ stitilor de acasa. Am dat de un articol despre invatamintul din Romania…ma rog, ce viseaza nea ministru’ ca ar vrea sa faca…e, din momentul in care am cititi articolul asta, nu m-am putut opri din injuraturi..da’ stiti de care? De alea rele, da’ rele de tot…mai mult, de nervi cred ca m-am blocat complet, mi-au trebuit 14 ore sa-mi reamintesc cuvintul „resemnare” pe limba romana…puteam sa-l caut in dictionarul de engleza-romana, da’ am zis sa vad cit de serioasa e amnezia asta de la nervii generati de o mina de impotenti mintal, cioflingari imputiti, tzaranoi cu balega pe calciie, futu-i in ….fir-ar masa si tasu si toate neamurile lor proaste de la aparitia omului pe pamint si pina dispare gena acestor cretinoizi care vor musai sa conduca….Dom’le ala care rvea sa conduca, sa muna mina pe carte in primul rind, sa se documenteze serios sa stie ce a fost, ce e si sa-si faca un plan cap-coada cu ce ar fi benefic de facut pt societatea romaneasca…ce vreau sa spu: imbecilu’ ala de la invatamint, Cimpeanu, vine cu cretinitati copiate, sau mai stii?poate impuse din afara…la cit clabuc are coana von der lindic in cutia craniana, nu m-ar mira sa impuna Romaniei fel si fel de aberatii si timpenii cu nemiluita…uite ce vrea: https://thestudent.ro/sorin-cimpeanu-a-anuntat-schimbarea-procedurii-prin-care-devii-profesor/ – adica reinventeaza apa calda si roata de parca nu are mama habarului cum deveneai profesor in Romania…asta stie, a auzit, a facut vreodata cursul de pedagogie care este optional si la care se pot inscrie studentii? La Politehnica de exemplu…stie Cimpeanu ca studentii insctisi la cursul de pedagogie participau la ore tinute de profesori cu experienta, cu gardul I? Stie bou’???????Stie ca la termninarea cursului studentul facea un proiect si tinea ore la clasa sub supravegherea profesorului de pedagogie si a profesurului (el/ea) indrumator la ale carui/carei clase a participat si invatat cum sa predea????Apoi cind intri ca profesor, stie timpitu’ asta ca directorul scolii participa la ore pe care le tii ca sa se asigure ca nu esti pe aratura???APoi cind dai definitivatul, stie nenorocitu’ ca ai inspectie de la ISMB si vine la clasa impreuna cu directorul scolii si te evalueata timp de 4 ore la clase diferite, subiecte diferite, virste diferite?Stie ca dupa inspectie dai examen la facultatea pe care ai absolvit-o si dai examen scris si oral ca sa te certifice la definitivat????Stie procedura pt gradul II, gradul I si doctorat????CE CACAT MANINCA IDIOTII ASTIA IN GUVERN DE NU-S IN STARE SA MENTINA O LINIE DREAPTA IN CE SE INTIMPLA IN TARA ASTA?????Cine la pus pe bombalau’ asta ministru? Asta e scoapa „pas cu aps” a tzaranoiului de sas? Asta vrea sasu’ sa faca ministeru’ invatamintului???Copiati de la straini toate maimutzarelile si mizeriile in loc sa stiti cum era la noi inainte de ’89 si cum se facea performanta in invatamint. Ati auzit de nord amerolaci sa cistige olimpiade internationale la matematica, chimie, fizica????AUD????De ce nu cistiga???Pt ca in HAMERICA, SCOALA E UN DAY CARE PRELUNGIT….pina in clasa a XII-a e ca la gradinita si ce descrie in articol ca vrea sa faca, asta e deja in hamerica si NU DA REZULTATE, SCOALA E VARZA, COPIII SINT ANALFABETI. TE CACI PE EA DE SCOALA VESTICA…PRICEPEEEEEEEEEEEE CINEVAAAAAAAAAAAAA…futu-va-n norocu’ mamii voastre de imbecili , hoarda de hoti si tilhari care va numiti politicieni,jeguri ordinare ati distrus TOT din pristie si lacomie si o tineti oe linia asta distructiva…herr ciolhanitu e un dezastru de fiinta bipeda, un retardat lacom si nerusinat, arogant si cu gura plina de cacat…se screme de parca-i constipat in permanenta, se plimba aiurea, nu a fcaut nimic ca profesor, ca inspector in provincie si cva politician, iar ca presedinte e un nimic, ptiuuuu, jeg, nimic de capu’ lui…VREAU TARA MEA INAPOI CUM ERA. Cui nu-i place in guvern SA PLECE-N PIZDA MASII LA MUNCA IN STRAINATATE, MARSH LA MUNCA SA INTELEGETI CE E AIA…Numai curvele si impotentii, labagiii nationali cnduc tara asta spre disparitie totala…Ar trebui inlocuitit TOTI fara exceptie, toti si oamenii competenti si dorinta de-a face lucrurile bine si corect, aia ar trebui sa ia la scarmanat orice lege si orice s-a facut dupa’89 si ina in prezent…Referitor la articol, nu e nimic de comentat, ciolhanitu’ e istorie, da; e istorie neagra pt Romania, un incompetent, impotent, malitios, plin de shmecherie tzaraneasca, un individ razbunator, fals si defect, rece ca un criminal, asta e o pata pe fata Romaniei, nu poate fi numit „resedinte”…la cite case are, sa indrazneasca sa aiba pretentia la o casa de protocol dupa ce scapam de el de la Cotroceni, sa indrazneasca jegu’…ce-a facut el pt Romania?/CONCRET?Ce-a facut in aproape doua mandate???NIMIC BUN PE LINIE, ba a creat probleme si la nivel diplomatic la felul cum a tinut partea vestului in detrimentul interesului national si continua cu istericalele binecunoscute ca drumu-i doar spre vest…vrea vest?PTIUUUU, DU-TE INVITINDU-TE, DU-TEEEEEEEEEE si ia-ti labele de pe tara mea strainule…
    Apropos…mai e un articol in care vor sa elimine serbarea de sfirsit de an pt copii si sa elimine premiile si coronitele…BOILOR, IGRAMADITI FRUSTRATI, serbarea de sfirsit de an e o sarbatoare pt copii, se incheie un an scolar in care copiii trebuie incurajati si premiati pt munca depusa…lasa-ti stilul vestic cu acadele si bile zimbitoare lipite pe caiete, sfirsitul anului scolar TREBUIE SARBATORIT…cei mai buni trebuie premiati, cei mai slabi trebuie ajutati…cum sa iei tu coana Saftoiu si altii la fel de trogloditi ca tine, cum sa iei placerea copiilor de a primi in far CARTI si la premiul I o coronita????Toti parintii, din toata tara ar trebui sa faca cite o coronita pt fiecare elev de la clasa I-a si pina la a XII-a…fiecare copil ar trebui sa primeasca in dar CARTI pt vacanta, ca premiu pt munca depusa sau ca incurajare pt anu scolar ce urmeaza…UNDE TRAITI SCHIZOIZILOR , astia care vreti musai sa conduceti o tara???Unde traiti??? Asta am avut de zis …deocamdata.Aia e.

  • Domnule Ion Cristoiu,
    Nu am de unde sa stiu dar nu este imposibil.
    Ce au facut cei din sri,sie si ministerul justitiei cu iesirile publice in care spun ca n-au nici o treaba poate fi si o jalnica operatiune de escamotare sau nu.
    Intradevar pare dubios cum a iesit si a vorbit.
    Sa zicem 1997 un ziarist,un inspector scolar si o profesoara,toti din sibiu,un articol despre trafic international de copii,e posibil.
    Cu certitudine insa daca a facut asta nu putea trece neobservat de cei din servicii.
    Toata Stima!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *