Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Și dacă la cîrma navei e unul beat?

Fetița care-și schimbă numele. Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu a fost și este studiat ca punct culminant al exagerărilor stîrnite de lingușirea Conducătorului. S-a făcut și se face mare caz astfel de primirile pompoase de care se bucură Nicolae Ceaușescu pe parcursul vizitelor în țară. Vizitele și Cultul lui Nicolae Ceaușescu în general nu ajung nici pînă la genunchiul Cultului de care se bucură Carol al II-lea. Între 1-4 iunie 1935, Regele întreprinde o vizită în Basarabia. Toate marile ziare își trimit corespondenți la fața locului cu indicația precisă de a scrie despre vizită ca și cum ar suna din buciume. Reportajul popasului de pe 1 iunie la Hotin al Regelui, publicat în Universul din 3 iunie 1935, cuprinde și această descriere a unui moment halucinant de Cult al personalității:

„La catedrală, în centrul oraşului Hotin, s-a ridicat deasemeni un frumos arc de triumf sculptat. Trotuarele au fost ocupate de public şi multă moldovenime de pe cuprinsul întregului judeţ.
Pe arcul de triumf de lîngă catedrală au fost urcaţi doi buciumaşi.

Sosirea Suveranului este aşteptată cu nerăbdare. Cele cîteva minute de întîrziere sînt provocate de oprirea Suveranului pe drum, salutînd pe moldovenime şi admirînd frumoasele peisagii ale drumului Noua Suliţă-Hotin, presărat cu mori de vînt ale căror aripi au fost împodobite cu brad şi steguleţe naţionale. Grupul celor 12 mori de vînt, la intrarea în Hotin, atrage admiraţia tuturor. În acest timp, d-nii miniştri dr. Angelescu, Nistor, Lapedatu şi subsecretar de Stat Titeanu se întreţin cu populaţia. La arcul de triumf, două fetiţe drăgălaşe, Angela Grozea şi Antonia Crudţev, poartă două splendide buchete de trandafiri. D. ministru Angelescu roagă pe fetiţa Crudţev să primească a o chema de azi încolo Antonina Codreanca. Fetiţa, elevă de şcoală primară, primeşte cu toată bucuria. Tatăl fetiţei consimte. Eleva, întrebată de d. ministru Angelescu cum o cheamă, răspunde de astă dată: Antonina Codreanca. În aplauzele frenetice ale mulţimii, d. ministru împarte fetițelor o sumă de bani.”

*

De pe vremuri. Căutînd ceva în Cotidianul din 1998, condus de mine, am dat peste un comentariu conținînd, ca nuca miezul, o meditație despre Conducător și Poporul său, valabilă și azi cum a fost valabilă și ieri și va fi și mîine valabilă. Titlul comentariului apărut în 10 august 1998 e Și dacă la cîrma navei e unul beat?
Iată fragmentul:

„De mai multă vreme, în editorialele şi în intervenţiile televizate am pus următoarea problemă, fixată în conştiinţa mea de cunoaşterea unor moment tragice ale istoriei noastre naţionale, cum ar fi, de exemplu, cel al transformării României Mari în România Mică. Citind enorm despre anul 1940, am fost frapat de un lucru. În anii premergători tragicului eveniment, Carol al II-lea declara românilor: «Nici o brazdă de pămînt nu vom ceda!» Luîndu-l în serios, românii şi-au văzut mai departe de treabă. Regele – şi-au spus ei – e acolo, sus, la cîrma corabiei, acolo unde vin informaţii secrete la care noi, muritorii de rînd, n-avem acces. Dacă el însuşi spune că nici o brazdă de pămînt nu vom ceda înseamnă că nu vorbeşte aiurea. Înseamnă că el, Regele, pleacă în declaraţia sa de la cunoaşterea exactă a stării Armatei, a situaţiei internaţionale, a alianţelor României.

Şi a venit anul 1940.
România a cedat nu o brazdă de pămînt, ci uriaşe părţi ale teritoriului său naţional: Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul, Ardealul de Nord. Fără a trage un cartuş. Ce-a mai rămas din declaraţia solemnă a lui Carol al II-lea, că nu vom ceda nici o brazdă de pămînt? Pe ce se baza Regele cînd făcea o asemenea declaraţie pompoasă? Pe nimic, spunem noi acum, cînd ştim că în perioada premergătoare lui 1940, nava numită România a fost condusă de un cîrmaci beat.

Cunoscînd această lecţie a istoriei, am dreptul să mă întreb: pot eu, trăitor pe aceste meleaguri, dormi liniştit gîndindu-mă că omaenii pe care i-am ales să ne conducă ştiu să procedeze în aşa fel încît corabia care e ţara să nu se facă ţăndări pe mările învolburate ale istoriei? Un timp mi-am spus că n-am de ce să mă îngrijorez. Preşedintele, primul-ministru, liderii coaliţiei majoritare au acces la informaţii confidenţiale, venite pe numeroase canale, beneficiază de o viziune de ansamblu asupra ţării şi asupra lumii. În această ipostază, cei aflaţi la cîrma ţării se pot constitui într-o garanţie că României nu i se va întîmpla nimic rău.

O serie de lucruri aberante petrecute în ultima vreme au făcut să-mi pierd încetul încrederea în luciditatea celor care ne conduc azi.

Am toate motivele să mă întreb neliniștit:
Și dacă la cîrma navei e unul beat?”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Și dacă la cîrma navei e unul beat?”

  • Cand Ceausescu era invitat in judete cu ocazia unor aniversari ,autoritațile locale ii pregateau o primire care sa-l impresioneze.Cei care strigau aveau locuri de munca si locuinte si nu-i durea gura sa strige Ceausescu si poporul.Totul se termina cu aprobarea de noi investitii si noi locuri de munca .Adevarul era ca Ceausesu a avut multe initiative bune si consulta specialisti din domeniu .

  • Pe mine mă îngrijorează cine va fi adus după Iohannis.
    Spun asta fiindcă acum este foarte clar că atât Zelensky cât și Maia Sandu au fost puși ca să-și distrugă țările.

  • Da,e pictorul marii,nimeni nu a surprins furtuna pe mare in sublimul ei așa cum a facut-o el.Si mai surprins-o la fel de genial și Petru Dumitriu in Pasarea Furtunii.

    • Marea văzută prin ochii unui rus care a pictat in Sevastopol Crimeea și luptele rușilor cu turcii pentru acest pămînt

  • Cu excepția funcțiilor de stat toate meseriile lumii au manuale și regulamente
    Puntea are in afara comandantului un secund un navigator care spune cursul și un ofițer de cart iar cel care mânuiește cirma – cirmaciul – este un executant
    Manualele prevăd clar ordinea succesiunii la comanda și felul in care aceasta este dispusă in diferite cazuri
    Dacă tot echipajul este beat și cei nebăuți sunt incapabili sa se revolte și sa ia comanda atunci nava se duce la fund cu toți cei prezenți si o sa avem trei zile de doliu național

  • Domnule Ion Cristoiu
    In mai multe romane scrise de Jules Verne exista o „tehnica”,marinarii varsau butoaie cu ulei in apele involburate si „Poseidon” se calma pentru o clipa,suficient cat corabia sa esueze la mal,pe un banc de nisip,cam asta e acum „zero day”…”barcuta” esueaza pe un banc de nisip,modern „procedura” se numeste la anglo-saxoni „momentum”…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • „Capitanul e dus cu pluta si marinarii au fugit cu vasul” (C.Bukowski)
    Se potriveste mai bine titlul pentru Romania….

    • Da,da …cu pluta Meduzei ca în pictura lui Gericault.

      • Un rus Aivazovsky ne arată mai clar in Teh Ninth Wave situația de facto a României

        • Ar trebui întrebat Băsescu cum e sa conduci o navă in stare de ebrietate și cum se scufunda o flota.Toti ce și-au pus semnătura pe contracte oneroase prin care s-a înstrăinat și distrus patrimoniul industrial ,agricol ,energetic trebuie aduși în instanță și condamnati pentru subminarea economiei naționale și punerea sub semnul întrebării a viitorului acestei nații.De urgenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *