Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Şi dacă n-ar fi fost Adrian Păunescu, comunismul nu s-ar fi prăbușit?!

Chitit pe înnegrirea Regimului Ceauşescu, pentru a albi regimul stalinist al lui Dej, Raportul Tismăneanu dă curs, printre altele, şi răfuielilor lui Vladimir Tismăneanu cu diferite persoane şi personalităţi.
Unul dintre cei demascaţi de Raport cu o intensitate de 9 pe scara Richter a Huruitului e Adrian Păunescu.

Documentul, asumat în chip iresponsabil de Traian Băsescu ca document de stat (spun iresponsabil, deoarece opera unui cercetător, fie el şi Nicolae Iorga, nu poate deveni documentul unei ţări), îi atribuie lui Adrian Păunescu, printre altele, un efect uriaş în plan istoric ca iniţiator şi conducător al cenaclului Flacăra:
Acest scriitor, prin acţiunile lui, prin personalitatea lui care fascina şi descumpănea, a prelungit existenţa comunismului naţionalist-ceauşist, precizîndu-i, cistalizîndu-i şi întrupîndu-i doctrina“.

Carevasăzică, lui Adrian Păunescu i se face cadou ditamai fapta istorică de a fi prelungit existenţa comunismului ceauşist.
Regimul lui Ceauşescu s-a prăbuşit în 22 decembrie 1989.
Înseamnă oare că, în absenţa unui Adrian Păunescu, acesta s-ar fi prăbuşit cu mult mai devreme?
În 1980, de exemplu?

Istoria refuză Ce-ar fi fost dacă?
De dragul jocului, să presupunem că Adrian Păunescu n-ar fi existat.
Să presupunem că regimul comunist s-ar fi prăbuşit de îndată?

Nu e prima oară cînd anticomuniştii pun tăria unui regim pe seama propagandei.
Nu-i de mirare.
Ipoteza de lucru nu le aparţine.

Deşi Marx impune în chip categoric şi, prin asta, revoluţionează explicaţia istorică, teza determinării materiale în ivirea şi amplificarea faptelor sociale, socialismul real mărturisea o încredere inimaginabilă în propagandă.
Care Propagandă primea puteri ieşite din comun, cum ar fi cea de a-i face pe oameni să muncească fără a primi un ban, doar aşa pentru că vorbele îi convinseseră de măreţia idealurilor comuniste.

Prin propagandă, în care fusese vîrîtă cu forţa şi literatura, se credea că va fi învins sistemul capitalist.
Prăbuşirea comunismului a avut drept cauză de esenţă dezastrul din economie, altfel spus, dezastrul din real.
În timp ce propaganda înregistra succese după succese, economicul cunoştea eşecuri după eşecuri.
Cum să crezi în aceste condiţii că vorbele spuse în Cenaclul Flacăra au ţinut loc realităţii?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *