Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Și dacă PNL a cedat dinadins USRPLUS ministerele grele, pentru a scăpa de erodarea la Guvernare, fatală în condițiile dublei Crize – Sanitare și Economice?!

Spre deosebire de Istoric, Istoricul Clipei care e gazetarul nu știe cum va evolua un eveniment, o guvernare, o societate în perioada următoare. Mult mai important, în dezlegarea unor enigme ale trecutului, Istoricul dispune de documentele strînse între timp. Jurnalul lui Carol al II-lea publicat mult timp după moartea autorului, îi ajută pe Istorici să răspundă la întrebarea De ce l-a desemnat Regele pe Octavian Goga să facă Guvernul după alegerile din 1937 deși Partidul Național Creștin, formațiunea lui Goga, se clasase pe locul al 4-lea la alegerile parlamentare din 20 și 22 decembrie 1937, cu doar 9,15 %? Potrivit Jurnalului, Carol al II-lea pariase pe haosul guvernării Goga, stimulat și de Siguranță, pentru a da Lovitura de Stat din 10/11 februarie 1938. De unde să știe la finele anului 1937 bietul Istoric al Clipei adevăratele intenții ale Regelui? În comentarea prezentului, mai ales cînd acesta dă seamă de enigme, Istoricul Clipei înaintează orbește. Scrie știind că în orice moment zilele următoare îl pot contrazice.

Ca Istoric al Clipei, am căutat să dezleg una dintre enigmele, dintre marile enigme ale formării noului Guvern:
Deși a obținut la scrutinul din 6 decembrie 2020 25% din voturi, PNL a cedat, la negocierile pentru formarea noului Guvern, majoritatea ministerelor grele aliaților USRPLUS și UDMR.

USRPLUS, un partid novice într-ale guvernării, cu doar 15% la alegeri, a primit ministere tari, manipulatoare de bani mulți, precum al Transporturilor, al Sănătății, al Cercetării, Inovării și Digitalizării, al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, al Investițiilor și Proiectelor Europene. UDMR, cu doar 5%, a obținut Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Liderii UDMR au rămas cu gura căscată în clipa cînd Ludovic Orban le-a oferit acest minister. Prezentă în mai toate guvernările postdecembriste, UDMR ar fi zis Bogdaproste dacă primea cel mult Ministerul Turismului. Și acum se pomenește, fără să fi cerut asta, cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cu ministerul care împarte banii primăriilor, inclusiv celor de la PNL.

Acestei întrebări – De ce a cedat PNL ministere precum cel al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, al Sănătății, dar mai ales Ministerul Justiției rămînînd cu ministere mai mult de imagine decît de bani, precum Muncii și Protecției Sociale, Educației, Culturii? – i s-a răspuns prin invocarea cedărilor făcute de Ludovic Orban pentru a parveni la funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În răspăr cu această teză, eu am susținut ipoteza unei mutări strategice a lui Klaus Iohannis în chestiunea Partidului Meu. Dacă ne gîndim că Florin Cîțu, prin isteria sa anti-PSD și prin intrarea în PNL doar în 2016, mai mult ca tehnocrat decît ca om politic, trece mai degrabă al USRPLUS decît al PNL, am socotit că pentru Klaus Iohannis Partidul Meu nu mai e PNL, ci URSPLUS.

Am exclus ca neîntemeiată ipoteza bunului negociator care e Dacian Cioloș. Din simplul motiv că nu negocierile au adus USRPLUS ministerele grele, posesoare de pușculițe, ci renunțarea de către PNL la aceste ministere.

În lumina Adevărului că Istoricul Clipei înaintează orbește în căutarea răspunsurilor mi-am zis:
Și dacă mă înșel?
Dacă PNL a renunțat la ministrele grele, posesoare de bani și dătătoare de putere, dinadins, cum dinadins a preferat ministerele de imagine?
Nu cumva ne aflăm în fața unei strategii inițiate și conduse de Klaus Iohannis prin care greul Guvernării trece de pe umerii PNL pe cei ai USRPLUS? Profitînd de foamea de bani și putere a celor din USRPLUS, PNL le pus în brațe ministere prin care nu poți decît să-ți rupi gîtul, mai ales cînd ești atît de lipsit de experiența guvernării.

Ce ministere are PNL în noul Guvern? Externe, Apărare, Cultură, Educație, Muncii. Toate ministere pe care le poți administra ușor în perioada următoare, mai ales că nu sînt implicate în rezolvarea dublei Crize – Sanitare și Economice. Ce ministere are USPLUS? Cele mai grele în perioada următoare. Să luăm de exemplu ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene! Deoarece Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de Guvernul Orban la Bruxelles a fost respins, pentru că reclama bani ca să construiască a autostrăzi, Guvernul Florin Cîțu va trebui să-l refacă renunțînd la autostrăzi în favoarea căilor ferate și a eolienelor. De această renunțare va fi făcut responsabil ministrul USRPLUS al Investițiilor și Proiectelor Europene și vicepremierul Dan Barna, care răspunde de domeniu. PNL a făgăduit în campanie autostrăzi și șosele cu bani europeni. Se poate spune că, ajuns la Guvernare, nu și-a ținut promisiunea? Nu. Pentru că Guvernarea trece a fi a USRPLUS. În perioada următoare pentru multe luni, pentru un an aproape, Ministerul Sănătății va trebui să rezolve Criza Sanitară, iar cel al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Criza economică. Nici un minister n-are cum ieși bine din încercarea care e dubla Criză. Nici ministerele conduse de USRPLUS. O enigmă a fost renunțarea PNL la Justiție. Mai ales că asta a însemnat renunțarea la un ministru precum Cătălin Predoiu, om de-al lui Klaus Iohannis. O simplă privire ne arată că ministerul Justiției va fi în perioada următoare ministerul în care USRPLUS își va rupe dinții. Așa cum s-a văzut din ministeriatul Cătălin Predoiu, Justiția e sub presiunea TeFeLiștilor din magistratură și din presă. Aplicarea cerințelor acestora ar lovi grav întreaga Justiție, care nu e alcătuită doar din procurori haștagiști și judecătoare cu frustrări. Prin urmare ministerul e un cartof fierbinte al noii Guvernări. Care a fost aruncat în mîinile USRPLUS. Ministrul USRPLUS e între ciocan și nicovală. Dacă răspunde comenzilor haștagiste intră în conflict cu întreaga magistratură. Dacă nu răspunde, intră în conflict cu electoratul USRPLUS.

PNL a rămas cu ministere fără bani și fără putere.
Da, dar aceste ministere:

 1. Sînt de imagine, unde nu contează ce face, ci ceea ce comunică ministrul.
 2. Electoratul nu așteaptă de la ele la măsuri revoluționare.
 3. Nu presupun mînuirea de bani, sînt deci în afara vizorului DNA.
 4. Nu sînt așezate pe un vulcan, așa cum se întîmplă cu Justiția și Sănătatea.

Admițînd că mă pot înșela, avansez următoarea ipoteză:
PNL, la îndemnul lui Klaus Iohannis, a pus în mîinile USRPLUS, un partid fără experiență de guvernare, pîndit de presa ostilă, Guvernarea României în perioada următoare socotind că:

 1. USRPLUS își va rupe gîtul. Fie provocînd haos, răspunzînd în domeniile pe care le administrează pretențiilor aberante ale propriului electorat, izolat de realități în Bula de pe Internet, fie încercînd să rezolve marile probleme ale domeniilor conduse, dar stîrnind nemulțumirea TeFeLiștilor.
 2. PNL va rămîne în afara eroziunii date de Guvernarea în aceste vremuri de Pandemie.

Am putea spune că Guvernul Florin Cîțu e un Guvern URSPLUS. PNL, deși a obținut un scor mai mare, a intrat într-o opoziție ciudată, cea de partid aflat la Guvernare!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Și dacă PNL a cedat dinadins USRPLUS ministerele grele, pentru a scăpa de erodarea la Guvernare, fatală în condițiile dublei Crize – Sanitare și Economice?!”

 • „Democrația occidentală fără perdea: contul de YouTube al celui mai cunoscut jurnalist român a fost suspendat după ce a publicat ”pastile” care au deranja.”
  Trist, foarte trist ce a făcut „democrația occidentala” împreună cu loazele de la SRI. Batatie mai mare de joc, comunism mai libidinos ca cel ceaușist, ticalosenie grobiana, ca a celor de la „you tube” nu am mai văzut pana acum. Iaca, ce fac blugii, burgerii, bordelurile! Ii blestem cu „Blestemele” lui Arghezi.

  • A ajuns la vorba mea Maestrul,imi da dreptate in sfarsit.

   • Asa si e ,cum zice maestrul,USR va incasa pentru PNL(flegmele),a gandit o bine Iohann (si cei ce il dirijeaza si il sfatuiesc pe Iohann).Inca USReii nu s au prins,dar o sa se prinda in curand ce inseamna sa te crezi favoritul lui Iohanita,si altii au incercat,au crezut ca sunt ai sasului,dar la final sasul doar i a folosit si i a aruncat la final la buda(Liviu Dragnea spre exemplu) ,dupa care a tras apa,vom vedea ce va fi,dar patternul cu aliatii sasului este cam asta,sasul te ia ,te pupa,te foloseste,apoi te arunca,asa a facut cu toti aliatii sai sasul.

  • Doar ca au gandit o prost baietii,asa ,cenzurandu l pe maestru il vor face erou national,martir al cuvantului scris,al postarii,oamenii vor fi mai interesati de ce spune Maestrul decat au fost pana acum.Niste cenzori destepti nu interzic postarea cuiva,il lasa pe om sa posteze ce vrea el,apoi isi pun postacii sa i ridiculizeze omului opinia, in masa,pina il sufoca pe om si omul devine neinteresant parerea sa parand ridiculizata de toti,deci neinteresanta.Asa se face o cenzura desteapta,nu prin interdictii.Dar ce pretentii sa ai la romanasi(nici cenzura nu stiu sa faca inteligent).

 • Nu! Este mult mai simplu si mult mai prozaic! Ati spart vreodata un mic magazin de cartier, „cu de toate”, cu patron faptas, cu contabilitate dubla tinuta de sute de ani si cu vanzatoare mincinoase? Cred ca nu, pentru ca v-ati fi dat seama ca dupa ce spargi un asa magazin, care era deja spart pe la colturi, nu trebuie decat sa lasi usa larg deschisa dupa tine ca sa intre aurolacii, cei de pe urma chemati, inclusiv la minte, cei care ne sterg urmele si isi iau faptele.

 • Cristoiule ….fals ! Faptul ca PNL a cedat toate ministerele importante ii va aduce si mai multe critici ! Numai niste escroci se pot juca cu soarta Tarii, a milioane de romani ! ESTE UN NON-COMBAT !S

 • Haideti sa nu alunecam in psihoza.
  1. PNL e partidul care a dat presedintele si a asumat guvernarea, va trebui sa achite nota de plata.
  2. Ludovik nu e un personaj politic de anvergura. E un parvenit care s-a strecurat printre meandre. Este acel Calin – copil de casa, care toarna in pahare mesenilor si inghesuie domnitele prin ungheruri. Nu l creditati cu mai mult, ca ne furam singuri palaria.
  3. Catu Matu, tot un parvenit, e unul care trage pe nas, asta l motiveaza pe el sa ocupe locul pe scena.
  4. KWJ o marioneta, o papuse gonflabila, trasa de ate nevazute. Ochii albastrii, alura inalta, sunt calitatile care l au recomandat. In rest nimic. Ranchiuna, aerul de superioritate, postura de posesor de 6 case si de intermediar in traficul de copii sunt de fapt adevaratele caracteristici ale acestui jalnic personaj.
  5. Imaturitatea alegatorilor, este totusi cea care a permis ca aceste personaje obscure si de rau augur, sa se poata manifesta.
  In concluzie:
  Speram ca providenta sa ne ajute in continuare. Aparitia AUR este un semn. Sa ne rugam ca poporul sa se trezeasca, sa si asume responsabilitatea justei desemnari a conducatorilor si sa devina constient si responsabil.

  • sa speram. Nu stiu daca aceasta tara, mai pate sa spere la ceva.Fara scoala, cu politiceni, mentionati mai sus,de toata jena, cu votanti prostiti, cu o diaspora fara orizont( permanent a votat impotiva tarii),cu o populatie imbatrinita, cu alesi din rindul golanilor internationali(vezi Bucurestiu, timisoara, brasovul), cu o opozitei vinduta( pe cine apara ciolacu ,danca,stanecu,grindeanu-doar pe ei), cu o justitie obienta( jumatate din furtul bogatiei tarii se datoreaza justitiei),cu un parlament de inculti, cu o presa cumparata. CE SPERANTA SA MAI AVEM!!!!!

   • Maestre, apreciez mesajul, habar nu am dacă aveți dreptate sau nu, e irelevant. Nici USR nu are capacitatea sa guverneze, la fel cum ne-a demonstrat PNL de un an. Oricine va fi la putere își va frânge gâtul, pt ca vor veni vremuri grele. Babuinia nu poate fi guvernata eficient niciodată, indiferent de conjunctura istorica, economica. În Babuinia lipsește etosul simțului etic, moral. Oricine va fi la putere nu îl va avea.

   • Speranta si credinta nu ne pot fi luate. Tin de spirit si suflet. In planul material sunt aceste incercari, cu vehiculele lor: santajul, minciuna, inselatoria, tradarea, aroganta, etc

  • Haide ma Nicu,uite baieti informati mi au ciripit ca AUR sunt creati de aceeasi papusari care se afla in spatele trioului Iohanita-Orban-Catu,cu rolul de a colecta voturile nemultumitilor de guvernul lui Iohanita(nemultumiti cu numar in crestere),si a le livra la final tot oamenilor din spatele lui Iohan si a gastii sale,(adica Iohanita si gasca PNL USR si astia de la HAUR au cam aceiasi sforari,iar cearta AUR cu Iohanistii e doar circ la televizor,pentru fraierii care cred ca astia chiar se lupta).

 • pina acum, trecerile de la un termen fibonacci la altul s-au facut prin revolutii si razboaie.
  pentru ca trecerile au devenit consistente, odata cu trecerea timpului,
  si razboaiele s-au manifestat pe masura.
  ba chiar…a fost atins pragul maxim, ‘razboi mondial’.
  care a purtat in sine povestea unor revolutii, ca fara revolutii e imposibila trecerea de la un Nivel de dezvoltare la urmatorul Nivel de dezvoltare.

  orice civilizatie ajunge in stadiul in care tre sa faca o ‘revolutie in Intreg’, adica o ‘revolutie mondiala’. care are o caracteristica unica!, poate fi asimilata Efectelor unui ‘razboi mondial’.
  e ca si cum revolutiile mondiale care s-au manifestat ca urmare a razboiului mondial…s-ar fi manifestat si in lipsa razboiului mondial!:))

  odata cu inaintarea unei civilizatii pe traseul dezvoltarii de tip fibonacci ei i se cere…putinta de a echilibra! parul, razboiul,…devin instrumente inaccesibile, pentru ca daca le folosesti!, Universul va declara Civilizatia o Incapabila! Incapabila sa se dezvolte in stil fibonacci, singurul stil acceptat in Univers.

  si…n-are greturi, Universul, in a face asta. pe toate celelalte civilizatii le-a declarat Incapabile…Brusc! Papa!, gen.

  ce reprezenta ‘razboiul mondial’ pentru ‘revolutia mondiala care se desfasura concomitent?
  pai cum ce?!, un catalizator.

  de data asta, prin urmare, civilizatia curenta are o problema, tre sa implineasca trecerea de la un termen fibonacci la altul, deci ‘revolutia mondiala’, in lipsa unui catalizator pe masura, natural pe deasupra!

  e, uite, fix starea asta unica, in care se cere ‘revolutie mondiala’ fara ‘razboi mondial’ e cea care face din actuala revolutie mondiala o exprimare plenara.
  daia am si zis ca actuala revolutie mondiala e o Revolutie Mondiala.
  piatra pe piatra nu va ramane in vechile temelii, alte temelii, Noi-Noute, vor fi ridicate.

  bun. avem o Revolutie Mondiala,
  ea e ceva de Bun-Simt,
  ( pentru ca se refera la tranzitia de la un termen fibonacci la urmatorul ),
  insa nu avem ‘catalizator’…pe masura.

  declar ca in lipsa catalizatorului pe masura, adica a Catalizatorului, Revolutia Mondiala nu va fi finalizata, de aceasta civilizatie alegandu-se, prin urmare, Praful!,
  asa cum dealtfel s-a ales de toate celelalte civilizatii de pana acum.

  insa…sta scris ca de aceasta civilizatie nu se va alege Praful! ( ca se va alege de Univers! )
  prin urmare Catalizatorul se va manifesta!

  prezenta Revolutie Mondiala va fi Catalizata!
  in mod artificial sau natural.
  Catalizatorul poate fi asimilat cu energia unui ‘razboi mondial’, insa nu orice fel de energie!, ci una mai mare de 1,6 ori decat cea manifestata in…aterioarele razboiaie mondiale, luate la pachet!
  deci e vorba despre ceva colosal!

  rezumat:
  crizele se vor inmulti, deci din doua cite par a fi acum se vor cristaliza tot atitea crize cite sisteme sociale exista!
  declar imposibila o alta varianta! ( deci dabia astept sa fiu pus la indoiala :)))) )

 • …cu jurnalul de-aseara

  ‘fara punere la indoiala in stil plenar’ Universul n-ar fi existat.
  daia rezista plenar Universul, ca a fost pus la indoiala in mod Absolut!

  acuma…nimeni nu zice ca statul sa fie pus la indoiala in mod absolut, insa daca nu e pus permanent la indoiala el nu va reusi sa supravietuiasca.

  ‘punerea la indoiala’ tine nu doar de securitatea statului , ci in primul rand de viata lui, pentru ca inclusiv ‘securitatea statului’ e viabila daca si numai daca isi face un capatai din ‘punerea la indoiala’.

  in Univers, cea care pune la indoiala e Mintea ( singurica ), iar cea pusa la indoiala e Inima (in care, bineinteles, Mintea sta pe Tron )

  ziaristii, istorici ai clipei, ba chiar si istoricii,
  folosind propriile instrumente sint chemati sa participe la ‘punerea la indoiala’.
  ei devenind, abia astfel, fundamentali in dinamica…unei tari, in cazul de fata.

  ‘punerea la indoiala’ e o poveste a Universului,
  cind ea nu e folosita asumat, intervine Universul!,
  si pune el la indoiala cum se pricepe mai bine!

  nu poti sa fugi de ‘punerea la indoiala’, n-ai unde te piti, ‘punerea la indoiala’ e un ingredient folosit la crearea Universului. e peste tot!

  doar ‘punand la indoiala’ poti observa daca cevaul pus la indoiala se si…indoaie, ba poate ca si crapa!
  nimic nu poate fi declarat capabil, ba chiar Capabil, daca nu trece mai intai testul ‘punerii la indoiala’.

  cel mai nesigur viitor e cel care e lipsit de punere la indoiala , insa e si cel care va intra pe…mana Universului!, si va fi pus la indoiala, nenica!
  de data asta plenar!

  ‘punerea la indoiala’ e ceva care trebuie sa se intample,
  si trebuie pentru ca e de Bun-Simt.
  cu orice pret.
  pentru ca daca Universul intervine, pentru a acoperi lipsa, el e desavarsit in a ‘pune la indoiala’, deci se prea poate sa crapi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *