Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Și Iohannis a uitat de românul care stă închis în China, pentru care nu se găsesc doi polițiști să-l aducă în țară

Avocatul Eugen Iordăchescu, în calitate de apărător ales al lui Balo Marius, în prezent deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai, Republica Populară Chineză, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îl roagă să facă demersurile necesare la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională pentru a demara procedurile de transfer a deținutului în vederea executării pedepsei în România.

În 29 noiembrie, într-o conferință de presă, întrebat de situația românului din China, Iohannis a spus: „Eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!”. De atunci nu a mai zis nimic.
Detalii despre demersul făcut și atunci de Fundația Doina Cornea, aici.

Redăm mai jos scrisoarea avocatului Eugen Iordăchescu către Klaus Iohannis:

„Printr-o hotărâre pronunțată la data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, dl Balo Marius a fost condamnat de către o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma de 80 USD. Prin aceeași sentință penală, inculpatul Balo Marius a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 RMB.

Această amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei în data de 11 aprilie 2017, în care ne-a informat că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate în totalitate.

Prin Hotărârea nr. 195/01.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea sesizării formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, în baza art. 141 alin. 6 lit. a) din Legea nr. 302/2004 s-a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai și transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea nr. 195/2019 a rămas definitivă la data de 01.10.2019.

Prin adresa Ministerului Justiției din data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, în acest moment fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China.

De asemenea, prin aceeași adresă ni s-a comunicat că demersurile de preluare sunt întreprinse de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Prin adresa din data de 15.01.2020 ni s-a comunicat de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective urmând a fi stabilită în colaborare cu partea chineză.

De asemenea, prin adresa din data de 12.05.2020 am fost informați de către Centru de Cooperare Polițienească Internațională că, din cauza crizei internaționale provocate de pandemia de coronavirus, nu pot estima data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo, aceasta depinzând de evoluția crizei, de restricțiile de călătorie precum și de evoluția traficului aerian internațional în acest context.

Însă, până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situația cetățeanului român Marius Balo, acesta fiind în continuare deținut în condiții inumane.

În aceste condiții, vă solicităm să vă implicați în mod activ în această chestiune și să demarați de urgență procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo, având în vedere că în cadrul conferinței de presă din data de 29.11.2020 fiind întrebat despre situația cetățeanului român Marius Balo, ați precizat că «eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!»”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *