Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Sibiu, ultima duminică înainte de carantină

Nimic nu pare să prevestească intrarea Sibiului în carantină. Poate doar plimbările lungi pe sub soarele cald de noiembrie, prin Valea Aurie – pe unde bunicii îmi povesteau, pe vremuri, că acolo ar fi fost odată peştişori de aur, înainte ca lacul să fi dispărut încet-încet. Munţii au albit şi ei pe ici pe colo, priviţi drept în ochi, din lumina albastră a zilei dinainte de intrarea în carantină. Plimbăreţi, dar mai mult în maşini, sunt şi pe drumul până în Dumbravă şi înapoi. Oameni de toate vârstele, cu măşti regulamentare, fără panică, nici măcar pentru produse alimentare.

Magazinele Carrefour Market nu aveau nici mai mulţi, nici mai puţini oameni ca de obicei, şi nici nu am văzut rafturi golite de produse, sau coşuri pline ochi, ca la englezi când au intrat în primul lockdown.

În centrul vechi al Sibiului, în piaţa de lângă muzeul Bruckenhal până la Continental Forum se simte cel mai mult cum se apropie carantina cu paşi repezi. Acolo era un furnicar, un centru de energie, plecat acum în altă parte. Maşini cu numere de înregistrare din alte judeţe se plimbau încă pe stradă în jur de ora 14.

Nu simt disperare în oameni, deşi haosul e realitatea din fundal, partea ascunsă a oraşului. Cred că, în mare parte, sibienii şi-au pregătit declaraţiile pe proprie răspundere sau măcar pixul şi coli de hârtie A4, pentru a le scrie de mână.

Chiar acum, cu geamul de la balcon deschis, aud glasuri de copii la joacă pe lângă elefantul cu urechile roz, nu departe de terenul pustiu de fotbal pustiu. Va fi trist fără mişcare pe terenul sportiv. Azi am fost şi la cimitir, să duc patru crizanteme galbene bunicilor mei. Lume şi acolo, de parcă şi morţii s-ar pregăti să intre în lockdown.

Probabil, în spatele acestei atmosfere solare, sunt mulţi, ca de pildă mătuşa mea, care se panichează de rata de infectare care a depăşit, să fim serioşi, toate previziunile şi calculele, de spitalele pline, de pericolul ce ne paşte.

Cum a ajuns Sibiul şi judeţul Sibiu un Hub de infecţie cu Covid, asta e întrebarea? Ce s-a întâmplat în ultimele 14 zile, în ultima lună? Schimbări psiho-sociale, mişcări necontrolate într-o proporţie mare din populaţie, influx în exces din alte judeţe, vânzoleală fără noimă, influx din diaspora sau străinătate, din ţări cu rata de infectare Covid mare? O scădere a imunităţii pe un fond de labilitate psihică, agitaţie a maselor, un dezechilibru care-a lovit şi scos din ţâţâni oraşul în profunzimi? Eu nu disput măsura carantinării şi a închiderii oraşului. De ce să nu ne merităm libertăţile? Eu privesc Hub-ul de infecţie Covid al Sibiului ca pe un proces de somatizare a unei tulburări-deraieri de cumpăt şi judecată. O totală lipsă de empatie faţă de underdog…Asta am simţit în Sibiu de când m-am întors acasă. Felicitări celor care au decis să închidă oraşul pentru două săptămâni.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Sibiu, ultima duminică înainte de carantină”

  • va las pe voi sa va faceti planuri, mie nu mi trebuie:)), nu mi doresc asa ceva,
    …insa si eu ma mai gasesc pe mine insumi facindu-mi, dar…nu ma supar pe mine, ca…om sint si eu

  • rezumat: …ul meu:))

    de azi exista ‘drepturi naturale’ si ‘drepturi artificiale’
    cele naturale sint primite n dar de la Natura,
    iar cele Artificiale sint…meritul omului!, exclusiv al lui.

    Viata Vesnica e un drept natural.
    Nemurirea e un drept artificial.

    toti oamenii sint vesnici!
    oamenii artificiali, deci aia care nu mai sint oameni…pe motiv ca vor renunta sa fie, sint…nemuritori.

    oamenii, oamenii…naturali :))) vor alege Vesnicia. si o vor face in mod natural!:)))
    oamenii artificiali, care numai oamni nu mai sint!, vor alege Nemurirea.

    • zicerea de mai sus e meritul lui geo, Monicai, insa si al lui cib.
      va multumesc!:)))
      zic ‘merit’…doar pentru ca eu asa il vad!:)…deci, recunosc, nu tin cont de opiniile voastre,…daca e un merit sau o simpla cauza!:)), ce vad…aia zic, iar eu vad ca e un merit:)))

  • Toata lumea ignora ca covrigu va face cunostinta cu toti, ca vrem sau nu. Carantinarea nu e decat o scuza pentru sistemele medicale subperformante din toata lumea. Asta se intampla cand domenii vitale sunt conduse de economisti si avocati, care „performeaza” economic si tin totul strans si la limita ruperii. Cine lucreaza intr-o multinationala intelege. Demult, sistemele medicale din lumea larga nu mai au traba cu sanatatea oamenilor. Ele se ocupa doar de profit. Cu orice chip. Daca nu era asa, nu era nevoie de lock-down, sau macar nu generalizat. Nu se crea panica si nu se anunta apocalipsa. Dar probabil ca asta s-a si dorit. Oare urmeaza Eugenia? Ca nu m-ar mira!

  • geo, Monica zice ca si drepturile naturale trebuie meritate!
    Brrrr!:))spune tu ca nu e tare de tot,….daca poti!:))

    • Monica este profunda si speciala…
      Încearca sa faci diferenta între „meritate” si „acordate” si o vei întelege.

    • Pai drepturile naturale trebuie meritate. Sau n-ai citit istorie? Mai erau unii care sustineau chestia asta. Istoria se repeta, over and over. Nimic nou sub soare. Maine-poimaine vom avea nevoie si de pasaport de cetateni de bine, cu analizele si vaccinele (urile) la zi. Plus diagrama de frecventa a aplauzelor la politica si discursul „conducatorilor”. Totul, cu cateva aplicatii nevinovate pe smartphone. Altfel, la cuptor sau ma rog, democratic, cum doresti, functie de meniul zilei!

      • drepturile naturale sint primite n dar de la Natura.
        nu te ai nascut pentru ca ai avut vreun merit…mai inainte sa te nasti.
        omul a primit viata in dar de la Tatal. nu a primit o pentru ca a meritat-o,
        pentru ca nici n-avea cine sa merite, ca omul nu era, mai inainte sa fie…:))
        dar…e adevarat, n am citit istorie! si creca bine am facut, ca daca citeam ajungeam la concluzia ta: ca e meritul Omului ca Tatal l-a facut!:)), adica…daca tatal nu-l facea…Omul ii dadea vro doua scatoalceeee…de nu se vedea!:)))))

        • spre fundamentala deosebire, drepturile artificiale trebuie meritate!
          si le vei merita cu varf si indesat…daca vei da la schimb omul ce esti!
          si…pentru ca drepturile artificiale vin la pachet cu Nemurirea, omul chiar va renunta sa fie om!
          abia renuntind sa fie om…va renunta si la Vesnicie!
          altfel,…omul e facut dupa chipul si asemanarea Tatalui, adica e Vesnic.
          deci de vesnicie…si sa vrei, nu scapi!, daca ramai om!:))))
          faza e ca unii oameni nu sint oameni. adica…ei chiar nu sint!
          si asta se va vedea atunci cind isi vor gasi prorpia masura: naturala sau artificiala.

          si tu si monica, basca geo, m-ati dat pe spate, azi!:)))

          • …dupa chipul si asemnarea Sfintei Treimi!,…sa nu sencurce lumea:))

  • Daca nu ati scris la modul ironic concluziile, va dau dreptate. Se simte ca ati trait ani buni într-o altfel de tara si ca nu aveti retineri sa fiti sincera în exprimarea unor pareri care-i contrariaza cu siguranta pe multi dintre confratii si cititorii dv.
    În România se procedeaza mult mai inteligent decât în Franta, unde autoritatile au declarat confinare generala acum mai bine de doua saptamâni. Sunt izolate, fara pic de judecata, departamente si regiuni întregi care au cazuri de spitalizare si si decese putine. O mare prostie.

  • de ce sa nu ne meritam libertatile?
    tare!
    deci tu esti genul care pune la indoiala si ‘drepturile naturale’!
    chiar ca esti tare!
    :))

    • Dupa un asemenea articol (mai ales felicitarile) daca inca mai speri, eu zic sa lasi orice iluzie deoparte! Welcome to the New Dark Age!

      • Un principiu al uneia din stiintele fundamentale care este Geologia, se numeste principiul actualismului. Adica lucrurile se repeta mereu dar la alta scara, dimensiune, etc. Ca o spirala pe axa timpului. Asa ca, in mod clar stiintific, vom retrai cumva experienta celor din Evul Mediu. Si ca civilizatie si ca numar de locuitori pe planeta. Covrigu asta parca ar fi o time machine inventata de o minte diabolica. Daca nu e creat in laborator, macar panica si nebunia create, sunt clar umflate in acest scop. Everytime it’s the same story, it’s about control. Mass control!

        • domne, un principiu al Curcubeului e ca pentru desavarsire ti se daruieste…totul!:)))
          tu..iei totul…pe care l ai primit in dar…si acumulezi desavarsire.
          cind ai folosit tot…totul, te ai desavarsit! :)))
          odata desavarsit, ala esti! :)))
          vorbesti de-o spirala. pai…sint doua!:)), una…e a acumularii, insa ailalta e a daruirii.
          aia a acumularii se opreste brusc atunci cind daruirea a junge daruire de sine:)))

          deci minunata ta stiinta pe nume geologie tre sa afle ca nu poti darui mai mult decit tine insuti!:))), deci de la un moment dat incolo…n ai ce mai retrai, iar acel moment e desavarsirea!:)))

          • Amice, vorbesti despre desavarsire? Ha, ha, pai ce traim noi acum chiar e desavarsire. In prostie! Nici un animal n-a renuntat vreodata la instinctele de supravietuire ptr o iluzorie siguranta definita de frica. Se pare ca rasa lui Homo Sapiens a fost inlocuita de Homo Ovis!

          • tu…cauta desavasirea, ca daca asta ti-e dorinta…ea se va implini!:)))
            Universul asta si e, o platforma pentru implinit orice dorinta!:)

          • online, cib nu vrea sau nu poate sa gândeasca niciodata pozitiv. I-ai dat un sfat „desavârsit”, dar cei care vad doar negru în jurul lor, nu vor întelege niciodata ca tu ai dreptate!

          • geo
            Vrajeala cu gandirea pozitiva e pentru visatori si naivi. In realitate Murphy are intotdeauna dreptate sau cum se zice pe la noi, viata-i grea si lumea-i curva!
            Deci povestile alea cu gandirea pozitiva sa le spui trotinetistilor. Da’ nu sunt convins ca si ei chiar le cred. Ca nu se stie cand ceva te loveste si lasi dracului pozitivismul la o parte ca nu te ajuta cu nimic. Cum a zis Mike Tyson: fiecare are un plan pana primeste un pumn fix in fata!

          • Quod erat demonstrandum. Dezavuezi „visele” pozitive ale unora, dar îti aprobi cu încapatânare propriile cosmaruri.
            Spre informarea ta, exista studii referitoare la gândirea pozitiva si cea negativa, s-a ajuns si la concluzia ca supararea, stressul, gândurile negative pot sa fie unele dintre cauzele aparitiei cancerului.

          • cib, e evident ca ce-a zis Tyson…cam asa e, insa doar daca accepti ca asa e…poti sa sari gardul si in curtea ailalta, in care se manifesta si nadejdea. barim sa vezi care e treaba pacolo.

            si cind stai cocotat pe gard, privind intr o parte si in ailalta, a nu avea vreun plan pare a fi, poate, planul cel mai echilibrat.

            fiecare om poate muri din diverse motive, iar momentul ala e…vremea potrivita, chiar daca e vorba de o moarte…buna, ori una grabita:))

            poate mor uite fix dupa ce ti scriu ce scriu, poate mai tarziu, poate peste ani si ani. nu e planul meu, moartea mea:))

            eu…doar incerc, si nici asta nu-mi iese, sa fiu cum sint.
            ce rezulta din faptul ca sint cum sint…ma depaseste.
            nu e planul meu, nu e-n planul meu.

            insa cred ca fiecare om e…unic,
            el se manifesta intr un fel bine definit,
            clar definit,
            si cu un scop. definit tot pe-atit de clar.
            prin urmare asta cred si despre mine:))

            toata treaba mea e sa fiu cum sint, asta cred ca e treaba omului, daia zic ca e si a mea, toata:))
            alta treaba…nici nu-mi doresc, si nici n-am.

          • de fapt,…intr un sens mai larg, primul ‘plan’ al omului l-a scos din starea de echilibru absolut. stare in care mai ajunge doar daca se daruieste pe sine insusi.
            pentru ca daruirea de sine e singura cale prin care Alfa ajunge…in Omega:))), deci si omul in starea aia…dintru inceput, care era echilibrata in mod absolut.

            ce e Creatia, altceva decit un ghem plin ochi cu Indoieli?, cu puneri la indoiala, ba chiar si plenare?!
            in picioare raman diamantele dintru inceput, care, asemenea semintelor pure…nu hibrideaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *