Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Singurul obiectiv al Coaliției de Guvernare pare a fi păstrarea țării pe linia de plutire

Pregătesc pentru tipar primul volum – 1990 – din seria O istorie a clipei, prin care intenționez să-mi public, împărțite pe ani, comentariile dedicate zilnic, de 31 de ani încoace, vieții noastre social-politice.

De ce am scris pînă acum zilnic?
Mai întîi pentru că asta a fost ambiția mea, de a nu-mi scăpa o zi fără a comenta în scris un fapt, o întîmplare un eveniment din cuprinsul zilei respective.
Apoi – și acesta e lucrul cel mai important – viața noastră social-politică mi-a oferit zilnic realități provocatoare de comentarii.

Zilele acestea m-a bătut gîndul să renunț la hotărîrea de a scrie zilnic.
Și nu pentru că am obosit să semnez în fiecare zi un text de gazetărie, conștient chiar înainte de a mă apuca de scris sau de bătut la computer, că va trăi doar o zi, că nu va rezista în posteritate, spre deosebire de textul de literatură, de eseu, de cercetare de istorie, care cel puțin îți hrănește iluzia că va supraviețui trecerii timpului.
Nu, pentru că am obosit, ci dintr-un alt motiv, care trimite la a doua pricină pentru care am scris pînă acum zilnic.
Nu mai găsesc în viața noastră social-politică nimic din ceea ce altădată mă provoca, îmi stîrnea gînduri, mă făcea să mă enervez sau să mă bucur.

De la investirea guvernului de Centru Dreapta, din 23 decembrie 2020, scena noastră social-politică lîncezește.
Nu se mai întîmplă nimic în stare să-ți stîrnească gînduri, opinii, comentarii, controverse.
Nu se mai întîmplă nimic în stare și să te scoată din sărite.

Istoria postdecembristă cunoaște două mari schimbări de regim:
Cea din 1996 și cea din 2004.
Fiecare dintre aceste două momente au rămas în istorie ca momente ale Schimbării.

Cel din 1996, cînd a venit la putere după șase ani de guvernare FSN-istă, un regim de Centru Dreapta (Președinte, Guvern, Parlament, toate de Centru Dreapta), s-a numit chiar al Schimbării.
Nu întîmplător, PDSR a cîștigat alegerile din 2000 cu sloganul Schimbarea Schimbării.

Momentul 1996 s-a definit printr-un veritabil cutremur pe scena noastră politică. În ultimii ani dinaintea alegerilor, România fusese cuprinsă de o anchilozare catastrofală. Domnea, cum scriam eu într-un comentariu de după alegerile din 1996, din 18 decembrie 1996, Băltirea:

„Ce a fost rău și mai rău sub regimul lui Iliescu? Nu rămășițele mentalităților comuniste. Nu disprețul ciocoiesc față de cei mulți și alegători. Nu datul în floare al corupției. Nu continua degradare a vieții cotidiene. Mai rău și mai rău sub defunctul regim a fost băltirea. Am risipit, cred, un transatlantic de vorbe împotriva acestei bătute pe loc timp de șapte ani, împotriva acestui «lasă că merge și așa!», transformat în politică de guvernămînt, împotriva acestui «Să nu-mpingem poporul român la treabă, pentru că, asemenea Cetățeanului Turmentat, amețește!». Într-un cuvînt, împotriva stilului Iliescu de a face politică. Punîndu-și pecetea asupra tuturor guvernelor postdecembriste, Ion Iliescu a adus pe români la exasperare. Exasperarea de a vedea că nu se mișcă nimic și nici nu sînt șanse să se miște. Exasperarea născută din conștiința că în timp ce din casa țării cad bucăți mari de lut și acoperișul mai are un pic și lunecă pe sprînceana ferstrelor, astupîndu-le, guvernanții stau nepăsători sau, în cel mai bun caz, ne explică, nu fără o anume bucurie, cum se dărîmă pe ei și pe noi toți șandramaua.”

O stare de spirit asemănătoare se instalase în România înainte de alegerile din 6 decembrie 2020.
Anii dintre 2016 și 2019 fuseseră anii Băltirii de tip PSD. Cu excepția asalturilor neghioabe asupra Justiției și a căderii propriilor Guverne, regimul PSD n-a produs nici cea mai mică tresărire pe suprafața băltoacei care era România.

În octombrie 2019 a venit la Guvernare PNL, iar în noiembrie 2019, Klaus Iohannis a obținut, printr-o victorie zdrobitoare, un alt doilea mandat. În anul care a trecut pînă la alegeri mare lucru nu s-a făcut. Klaus Iohannis a justificat stagnarea prin absența unei majorități parlamentare și a Pandemiei. În perioada premergătoare alegerilor, el n-a contenit să făgăduiască Schimbarea. Deși i-a zis Resetarea, reformele anunțate de el ca începînd a doua zi după alegeri, pot fi subsumate conceptului de Schimbare.
O Schimbare – susținea el – așteptată de români de ani de zile, și care ar avea rolul de a vîrî viteză de tren în căruța care e România.

Au venit alegerile din 6 decembrie 2020.
Deși PNL n-a obținut scorul profețit de Klaus Iohannis, se poate spune că alegerile au adus o schimbare de regim. PNL, USRPLUS și UDMR alcătuiesc o majoritate parlamentară. Opoziția, deși însumează 40% (30% PSD, 10% AUR) nu e o amenințare pentru Putere. PSD hibernează. AUR e izolat pe scena politică a țării. PSD nu se poate alia cu AUR. Președintele e de Centru Dreapta. Spre deosebire de Emil Constantinescu, în 1996, are în mînă de șase ani toate pîrghiile Puterii. În plus, cele 12 luni de Guvernare PNL, au adus și Coaliției multe pîrghii de Putere.

Cu o asemenea realitate în planul Puterii, te-ai fi așteptat că România să fie în prezent o mare în furtună. Reforme după reforme, sau cel puțin Planuri de reforme menite a pune în mișcare o țară anchilozată.
Nimic din toate acestea nu se întîmplă. România trăiește de pe o zi pe alta. Guvernul PNL, USRPLUS, UDMR e un guvern de avarie. Singurul său obiectiv pare a fi păstrarea țării pe linia de plutire. Coaliția de guvernare pierde timp și energie în scandaluri succesive. Premierul Florin Cîțu nu depășește ca viziune mărginirea unui contabil mărunt. Klaus Iohannis întreține o atmosferă de euforie neghioabă. Primarii de Centru Dreapta sînt o mare dezamăgire. Nicușor Dan, cel care avea în Opoziție un Program vizionar privind Capitala, gata să fie concretizat începînd de a doua zi după alegeri, n-a schimbat nici măcar o așchie din București. De patru luni, de cînd a ajuns primar e campanie electorală. Campanie împotriva Gabrielei Firea.

Viața politică a partidelor care alcătuiesc arcul Guvernamental nu există. PNL pare a nu mai avea nici președinte. Ar fi fost de așteptat ca PNL, ca partid de Guvernămînt, să fi dezbătut pînă în organele colective felul cum merge Coaliția, dar mai ales felul în care se prezintă miniștrii PNL. N-a făcut-o. Campania de înviorare a partidului s-a încheiat înainte de a începe. Rareș Bogdan s-a retras la Bruxelles. Liderii USRPLUS sînt absorbiți total în administrarea domeniilor revenite după alegeri. UDMR ca de obicei nu există din punct de vedere politic.

Partidele de Opoziție băltesc și ele.
PSD practică Opoziția măruntă, de hărțuire a Puterii. N-a oferit pînă acum nici un Proiect de țară. N-a declanșat nici o dezbatere națională. Nu s-a implicat în nici o controversă ținînd de Reforme. E drept că lipsind Reformele, PSD nu se poate angaja într-o bătălie de contestare a acestora.
AUR își pierde timpul cu strădania de a dovedi adversarilor din politică și din presă că e un partid frecventabil.

În aceste condiții, despre ce dracu să scrii?
Am zis ziaristului Istoricul clipei.
Păi ce clipă din prezent merită consemnarea de către Istoric?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Singurul obiectiv al Coaliției de Guvernare pare a fi păstrarea țării pe linia de plutire”

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Eu va citesc (aproape zilnic) de ani buni si inca nu m-am plictistit. Prefer sa va citesc ideile, video-urile n-au acelasi farmec.

    Ideea cu „istoricul clipei” e buna, dar e gresit orientata, fiindca tot ce puteti „surprinde” in peisajul imediat al cetatii e fix alergarea in cerc a muritorilor de rand, care de dimineata si pana seara se tot apuca sa „rezolve” cate si mai cate, doar ca a doua zi sa constate ca n-au rezolvat nimic si ca trebuie s-o ia de la capat. Daca chiar vreti sa scrieti „istorie” pentru generatiile viitoare, focalizati-va pe faptul ca incepand cu anul de gratie 2020, adica sub ochii nostrii, se construieste noua „CETATE PLANETARA”…

  • Nu cred ca obiectivul coaliției este menținerea, avansarea sau scufundarea țării. De fapt nu cred că e țara de niciun fel. Lor le pasă acum de propriile lor socoteli. Alegeri nu mai sunt la orizont, presa miluită îi aplaudă. Acum e timpul să-și deconteze obligațiile către cei care i-au sprijinit in campanie. Către clienții de partid, deveniți acum și de stat. Și evident, să își umple buzunarele.
    Băltire? Poate doar la suprafață, in subteran sunt curenți (financiari) importanți. 🙂

  • Chiar asa: „despre ce dracu să scrii?”, când Covidul îi sperie pe toti politicienii cacaciosi de pretutindeni, motiv pentru care se complac în lentoare, aplicând reguli stricte care sa-i salveze pe ei de la eventuale raspunderi penale datorate proastei gestionari a crizei sanitare si deceselor excesive din aceasta perioada?!

  • In vremurile acestea tulburi si in criza ce va sa vie, dupa ce in 2019, cand economia chiar duduia, tu ai avut in Romania un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, sa tii in 2021 si 2022 o tara ca Romania pe linia de plutire este o tinta indrazneata si optimista. Eu, unul, ma cam indoiesc ca baietii astia sunt in stare de asa ceva.

  • Maestre, …stai un picut:)), barim o clipa:), ca nu Baltirea, ci Revolutia Mondiala e ‘esenta Vremurilor’ 🙂
    cum sa spui, Maestre, ca pe Vremea Revolutiei Mondiale…tu vezi in fata ochilor numai Muze plictisite ?! :)),
    pai pe planeta asta nu s-a mai vazut o Revolutie Mondiala, asta dacu e prima!:))), asa ca…ne intoarcem la Batrani:)), care ziceau ca…Baltirea e momentul in are se naste Taifunul :))
    cine a mai pomenit Maestru care sa se retraga din…Vremurile Maestrilor?!:))))
    astea sint Vremurile Maestrilor, Maestre 🙂 :)))

    • faza tare e ca Baltirea se manifesta pe toata planeta. Civilizatia practic…Balteste.
      si cum fix in cel mai adanc Intuneric se gaseste Inima luminii, tot asa in cea mai adanca Baltire se afla Samanta Revolutiei Plenare 🙂
      asa ca…io creca vine Ciclonul, Maestre:)), si nu numai paici, ci in intreaga Civilizatie, el…spulberind toate sistemele sociale, insa Insamantand altele, noi-noute!, ba chiar Noi-Noute!:))))

      deci practic pe ecranele lumii mari va continua filmul ‘demolarea plenara a sistemelor sociale’, iar pe partea ailalta a ‘ecranului’ va rula filmul la Moda, Reconstructia!:)))

      Maestre, ce-ai trait pina acum e…’mic copil’ fata de ce-o sa vezi, in curind, rasarind din Baltirea Mondiala! :))
      poate sa fie si altfel, insa in cazul asta toooti Batranii, nu numai ai neamului nostru, ar trebui declarati expirati!:)), or asta e putin cam prea de tot!:))),
      pentru ca Intelepciunea, Inteligenta si Viata… E!, adica sant un Intreg:)), deci nu pica in veci!
      deci tocma daia Taifunul…cu t mare:))) e fix ceea ce va urma pe ‘lumea asta’:))
      iar asta e ceva…implacabil!
      acu daca asa e, io ce sa-ti fac, Maestre?!:)))))

      • ‘Păi ce clipă din prezent merită consemnarea de către Istoric?!’

        pai…Baltirea!
        Baltirea…chiar si a ‘clipei’!:))
        io zic ‘Baltirea clipei’ chiar merita consemnata!:))), e ‘Becul rosu’ care clipeste zgomotos…in Bord!

  • Cualitie de centru dreapta:
    1. USR = un partid de extrema stanga, maoist + PLUS, un partid de aceeasi factura, format din aceeasi factura un partid de atarnatori, fara structuri si care in jumatate din teritoriu nu are nimic (organizatii, membri, structuri).
    2. UDMR, un partid de extreme dreapta
    3. PNL, asa zis partid de centru dreapta, dar fara o identitate bine definita.

    Unde este guvernul de centru dreapta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *