Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

SIRIUS – misiune îndeplinită! Angola 1981-1982

Când generosul om de litere Ion Cristoiu a anunțat punerea la cale a unei noi rubrici – „Semn de carte”, mi-am adus aminte de o carte pe care mama mi-a trimis-o acum câțiva ani: „SIRIUS – misiune îndeplinită! Angola 1981-1982”. Cartea cuprinde și mărturiile unchiului meu, Rusu Nicolae, Sublocotenent aviație (r) și ale soției sale Gherghina, parte a proiectului SIRIUS. Cartea a fost scrisă și adunată de pe la toți participanții la misiune de Gl. fl. aer. (r) conf. univ. dr. Dumitru Toma și Col. (r) Remus Macovei. Am vrut să vă fac un rezumat, dar nu am găsit cuvinte mai potrivite decât cele ale autorilor din Cuvântul înainte:

„Au trecut aproape 40 de ani (n. cartea a apărut în 2020) de când 144 de piloți militari români, ingineri, tehnicieni și cadre didactice de aviație, constituiți în Grupul de Aviație SIRIUS, fără să beneficieze de acoperirea unui organism internațional, în contextul unui război civil necruțător, fără a avea experiența necesară pentru realizarea unei astfel de misiuni deosebit de complexe, au reușit ca, în perioada ianuarie 1981 – decembrie 1982, să pună bazele Școlii Naționale de Aviație Militară (Escola Nacional de Aviação Militar „Comandante Bula”) – E.N.A.M., din Angola.” (Toma, Macovei, 2020)

Cartea începe cu un scurt istoric al relațiilor româno-angoleze, începând din 1978, continuând cu ce aveau ei și ce puteam oferi noi.

“Exportul Angolei se axa pe 67.6% petrol brut, 14.4% cafea, 10.7% diamante, 6.3% produse petroliere, 0.4% sisal.” (id.)

Către SUA, Portugalia, Canada, Japonia, Spania.

La debutul anilor ’80 exportul de arme al României se ridica la aproximativ 620 milioane de dolari americani (pe atunci parteneri aproape strategici cu ceva bun simț). Până în 1986 a scăzut la 270 milioane de dolari americani. România exporta în lumea a treia, țărilor în curs de dezvoltare, dându-le acelora gânduri de eliberare. România nu producea arme sofisticate, până și cercetarea fiindu-i plafonată, pentru că nu convenea nici rușilor, nici americanilor. România putea însă acoperi mare parte din necesarul intern. Revoluția din 1989 a venit ca urmare a faptului că România începuse să-i enerveze pe toți, mai ales prin ajutorul acordat țărilor lumii a treia. Azi africanii le spun europenilor de vest să-și vadă de propriile țări, Marea Britanie e condusă de un prim-ministru indian, iar Americii soarele tocmai i-a transmis un mesaj: să-și scoată întunericul din cap!

Bravii români parte a proiectului SIRIUS au dormit prin case cu vedere la cer, vizitate de șopârle albe care țineau sub control producția de insecte periculoase. Chiar și așa unii s-au ales cu înțepături periculoase având nevoie de vizite la medic și tratamente cu antibiotice. Soțiile și copiii și-au putut vizita soții și tații, înlesnind schimburile culturale prin purtarea cu mândrie a costumului popular și organizarea de seri de dansuri folclorice românești. S-au împrietenit cu angolezii, doamnele oferind lecții de gătit, domnii ajutând cu munca pe plantațiile de palmieri și bananieri. Unul dintre piloți, maiorul Gheorghe Preda și-a pierdut viața datorită erorii unui învățăcel. Nu a fost avansat post-mortem, familia a primit ajutor doar din ce adunaseră colegii, maiorului neplătindu-i-se nici măcar salariul datorat. Familia a aflat cauza morții abia după 28 de ani.

Cartea e plină de fotografii și de fotocopii ale unor documente oficiale. Amănuntele aducerilor aminte sunt fascinante.

Unii din învățăceii românilor au ajuns între timp persoane importante în stat.

Românii nu au schimbat președintele Angolei, nu le-au impus datele alegerilor, nu s-au amestecat în războaiele din zonă, iar ambasadorul României nu le-a sugerat public ce să facă și cum. Angola și-ar fi dorit o continuare a colaborării cu România și după evenimentele din decembrie 1989, profitabilă pentru ambele state. N-a avut cu cine.

Dacă ar mai fi trăit, cu toate păcatele lui (dar mai ales ale celor din jurul lui), eu l-aș fi propus pe Nicolae Ceaușescu șef la NATO. Cu patru clase a făcut ce o mulțime de masterate și de doctorate nu sunt în stare nici să viseze.

În primul rând ne-ar fi scăpat de mofturile partenerului strategic.

Notă: Informațiile exacte aparțin autorilor cărții, comentariile sarcastice mie.

 

Bibliografie:

Toma, Dumitru; Macovei, Remus, (2020), „SIRIUS – misiune îndeplinită! Angola 1981 – 1982”, Constanța, Ex Ponto


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „SIRIUS – misiune îndeplinită! Angola 1981-1982”

  • Cel din urmă zbor al Icarului

    Pe frântura aripii mele
    oh, pană, scriai istoria
    căderilor în rotocoale
    când aripi larg deschise, mi-au propus,
    icariana fericire.

    Și mi-e frică de umbra ta.
    Zilnic, aceeași palmă întinsă
    îmi scapă din arcuirile minții.
    În ce visuri mă chemi
    demon al plutirilor stângace
    de mă-ncolăcesc peste trupul tău ars
    oh, și razele se-ntorc prinzându-mă,
    de ceafă trăgându-mă …

    Zadarnic e zborul în care mă tragi
    cu firul venelor tale!
    Simt marea în vărful picioarelor,
    și rămân arcuit,
    ca un pod inutil .

  • Ironia vieții e superbă,prim ministru indian în regatul britanic , care în perioada colonială a exploatat ,a furat și a comis atrocități în India.Acum se ridică India ca putere economică și de ce nu militară,doar au trimis sateliți în spațiu,au IT-isti,programatori de top,acum colonizează indienii Regatul Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *