Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Slavă Domnului! Cătălin Ivan merge mai departe!

Înaintea primului tur al prezidențialelor am fost mîna a doua, altfel zis, secundul, la dialogurile angajate de Monica Mihai, în cadrul emisiunii Gîndurile lui Cristoiu, de pe Mediafax.
Cu excepția lui Klaus Iohannis, care, din cîte a văzut o țară-n întreagă s-a vrut moderatorul propriei dezbateri de candidat, pentru ca peste ceva timp să fie și Sanitarul Națiunii, prezentîndu-ne simptomele coronavirus așa cum nu le-a încercat el, au trecut pe la această emisiune toți candidații primului tur.

Pentru mine, a fost o experiență deosebită. Ea mi-a confirmat părerea că oamenii politici se dezvăluie într-un interviu ca în fața morții. Alături de clasici ai politicii, precum Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, au fost invitații mei și ai Monicăi Mihai și politicieni tineri, mai puțin afirmați în spațiul public în această ipostază. După interviurile avute cu Cătălin Ivan și Ramona Ioana Bruynseels, m-am grăbit să scriu cu încîntare pe cristoiublog.ro:

„Dialogurile cu candidații la președinție m-au convins de apariția pe scena politică a unor oameni noi. Ramona Ioana Bruynseels, Cătălin Ivan nu cred că vor intra în turul al doilea sau că vor ajunge la Cotroceni. N-au de partea lor formațiuni puternice sau, precum Klaus Iohannis, Garda Pretoriană cu epoleți – generalii din instituțiile de forță. Sînt însă tineri. Vor mai fi alegeri prezidențiale, dacă nu cumva generalii vor modifica Constituția astfel încît Klaus Iohannis să fie președinte pe viață. E un argument pentru ca ei să rămînă în politică. Prezidențialele la care participă e o școală a politicii, dar și o scenă de afirmare. De aceea ei trebuie să rămînă în politică. Ar contribui la însănătoșirea acestei clase politice alcătuite de partide de bordel politic și din lideri precum Ludovic Orban sau Raluca Turcan.”

Înaintea primul tur am scris și am zis că ar fi păcat să-i pierdem pe acești oameni noi, în stare, prin talent și viziune proaspătă, să înlocuiască pe politicienii vechi, din partidele feudale ale României, PSD și PNL, politicieni care s-au combinat și concubinat în perioada postdecembristă de atîtea ori că nici ei nu mai știu ce sînt în prezent.

Primul tur a trecut.
Nici Ioana Bruynseels, nici Cătălin Ivan n-au obținut scoruri încurajatoare.
M-am temut că insuccesul le va tăia aripile.
M-am temut degeaba.
Ar fi trebuit să-mi dau seama chiar de pe parcursul interviurilor că ei nu se lasă așa cu una cu două, pentru că s-au înscris în cursă pentru a avea posibilitatea să se facă auziți și nu pentru a-și trece pe cartea de vizită:
Candidat la președinția României.

Despre Ioana Bruynseels am aflat din presă și apoi dintr-un mesaj pe WhatsApp că și-a făcut un nou partid. Știam că așa va proceda încă din vremea cînd i-am luat un interviu.
Cătălin Ivan m-a vizitat miercuri, 4 martie 2020, la Biblioteca Academiei pentru a-mi aduce documentul Proclamația de la București, adoptată, potrivit unui comunicat de „prima întrunire națională a reprezentanților din întreaga țară a partidului Alternativa pentru Demnitate Națională, sub titulatura AGORA – Adunarea Generală a Organizațiilor ADN”.

Pentru primul tur Cătălin Ivan a fost candidatul Alternativei pentru Demnitatea Națională.
Din cîte se vede, ADN e o formațiune aparte, care evită termenul compromis de partid, de președinte de partid și de Congres. Congresului i se spune AGORA, conducerea e asigurată de două persoane, Cătălin Ivan, coordonator politic, și Ion Răducanu, coordonator organizatoric.

Încă de la interviul de la Gîndurile lui Cristoiu am rămas surprins de modernitatea naționalismului asumat de Cătălin Ivan. Naționalismul autentic a fost compromis la noi în postdecembrism de personaje cărora le lipsea o doagă, precum Corneliu Vadim Tudor sau de politicieni imprudenți precum Liviu Dragnea. Pledoaria pentru demnitate națională, pentru o Românie egală în drepturi cu celelalte națiuni din Uniunea Europeană, a fost afectată grav fie de căderi în hazliu, ca în cazul lui Vadim, fie de lipsa nuanțelor, ca în cazul lui Liviu Dragnea. A fost ușor ca anumite forțe, atît din presă, cît și din politică, să identifice în ochii opiniei publice suveranismul românesc, practicat în alte părți ale lumii de Donald Trump sau de Boris Johnson cu izolarea de tip ceaușist, cu demagogia naționalistă, cu patriotismul de ițari spălați cu zer.

Cătălin Ivan are toate datele pentru a reabilita principii nu numai uitate, dar și ocolite, precum demnitatea și identitatea națională, patriotismul luminat, mîndria de a fi român.
Una dintre slăbiciunile naționalismului anterior a constat în limitarea promotorilor la o înșiruire de vorbe mari, goale pe dinăuntru, de care și-a bătut joc I.L. Caragiale prin formulele Românii verzi, Rrrromânul și Rrromânca.

Proclamația de la București cuprinde 34 de deziderate.
Fundamentale rămîn cele vizînd demnitatea și identitatea națională. Nu întîmplător primele deziderate sună astfel:

„– Restabilirea suveranității naționale și de stat, în condițiile apartenenţei la UE și NATO, în condițiile aplicării principiului suveranității comune, acela privind egalitatea între statele membre. În luarea deciziilor la nivelul UE și NATO, România trebuie să aibă drepturi egale la fel ca celelalte state membre.

– România nu mai poate accepta statutul de ţară europeană «de mîna a doua», umilă și supusă. România trebuie să îşi redobîndească indiscutabil suveranitatea asupra resurselor naturale, asupra distribuției energiei și asupra sistemului bancar românesc, domenii care țin de securitatea națională.”

Lectura celor două deziderate scoate în evidență superioritatea programului ADN față de alte programe suveraniste de la noi, inclusiv față de cel asumat de PSD-ul lui Liviu Dragnea.
În nici un moment Proclamația nu pune la îndoială apartenența României la UE și NATO. Ceea ce vrea Proclamația e ca România să nu mai fie tratată ca țară de mîna a doua. Dar România e tratată astfel, deoarece liderii României se complac în situația umilitoare – pentru ei și pentru toți românii – de oameni care nu cer nimic altceva decît să li se dea ordine. O poziție mai combativă în Uniunea Europeană nu ar însemna contestarea UE sau Doamne ferește! un țîfnoșism ridicol. De ani întregi România nu e primită în Schengen deși și-a îndeplinit obligațiile. Ar fi fost normal ca președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban să pună piciorul în prag. N-au făcut-o. De teama de vizitii că vor supăra. Proclamația nu numai că pledează pentru primirea României în spațiul Schengen, dar propune o politică mult mai fermă decît cea de pînă acum:

„România are dreptul să fie primită în spațiul Schengen pentru că și-a îndeplinit obligațiile stabilite și impuse de UE. Orice opoziție în calea intrării în spațiul Schengen trebuie să fie contracarată cu aceeași monedă în cazul altor voturi în Comisia Europeană sau în Consiliul Europei.”

Din cîte se vede, Documentul ADN nu se mulțumește cu proclamarea dreptului nostru de a fi demni în Europa. Ea propune și mijloace concrete de afirmare a acestor drepturi.
Naționalismul luminat nu e singura dimensiune a Proclamației.
Documentul pledează pentru eradicarea unor grave slăbiciuni postdecembriste.
Corupția în primul rînd:

„Combaterea corupției prin transparentizarea activităților de gestionare a banilor publici, descurajarea risipei, furtului și evaziunii fiscale prin încadrarea acestora ca infracțiuni contra siguranței naționale și de crimă organizată, înăsprirea pedepselor, confiscarea averilor ilicite sau nejustificate și eliminarea prescrierii faptelor de corupție sau asimilate faptelor de corupție.”

Redobîndirea demnității naționale e imposibilă în condițiile actualei clase politice. De aceea, Proclamația cere:

„Promovarea și pregătirea unei noi clase politice, responsabile, oneste și performante. Persoanele condamnate penal, pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora nu pot fi parlamentari, ministri, conducători în administraţia publică centrală şi locală, aleși locali.
Promovarea în funcţii publice trebuie să se facă în baza unor criterii foarte clare de transparență, de competență și de integritate.”

Slavă Domnului!
Cătălin Ivan merge mai departe!

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Slavă Domnului! Cătălin Ivan merge mai departe!”

  • Cum se face că TOȚI bolnavii de coronavirus, internati, s-au vindecat dupa cateva zile? Se pare că nici virusul nu rezistă in fața infectiilor nosocomiale, din spitale !

  • sensul in care vrea poporul sa mearga e sensul bun.
    dupa cum dorintele poporului, asa si sensul, asa si calea.

    dar acuma e fx pe dos.
    se defineste sensul,
    se vinde sensul poporului,
    sensul este cumparat,
    el devenind cale.
    deci, mai nou, dupa cum e sensul asa si dorintele poporului, asa si calea.

    era o vreme in care popoarele erau impinse de la spate,…hai sa zic manate.
    acum e fix pe dos, nimeni nu mai mana popoarele, ele merg singure, urmand momelile, recompensele.

    lumea mare, azi, e condusa nu doar implinind, oamenilor, dorinte, ci definind dorintele pe care oamenii, mai apoi, si le doresc, iar atunci cind dorintele astea sint si implinite, ele implinesc mai intai nu dorintele oamenilor, ci voia celor care au definit dorintele taman bune de dorit si pe care oamenii chiar le-au dorit, chiar le doresc.

    dinamica dorintelor e democratie pura. toate dorintele se implinesc, chit ca asta presupune manifestarea a mii de ani sau poate chiar a unui timp egal cu timpul lui Planck.
    implinind dorinte, universul preda lectia cunoasterii Binelui si Raului.

    Realitatea e Oglinda in care te privesti.
    daca o depasesti, toate dinamicile se inverseaza.
    lumea mare a depasit Oglinda, se misca dincolo de ea, spre proiectia…din spatele Oglinzii.
    a ajuns sa se suprapuna peste propria proiectie, in fapt Obiectul a devenit…proiectia obiectului, aia din Oglinda .
    ‘proiectia din Oglinda’…ce sa faca si ea?!…se Oglindeste.
    se Oglindeste folosind un Adevar intors pe dos, considerind…ceea ce vede in Oglinda intoarsa pe dos ca fiind o proiectie, o Oglindire, deci nu Realitate, ci Realitate intoarsa pe dos.
    mai simplu spus, lumea tocmai ce a inceput sa traiasca intr o realitate intoarsa pe dos,
    in care adevarul e ‘adevarul intors pe dos’,
    in care albul e noul negru, negrul e noul alb,
    raul e noul bine, binele e noul rau,
    o realitate in care Natura e intoarsa pe dos,
    de fapt definitia Lumii Mari devenind chiar AntiNatura.

    Lumea Mare VS Natura,
    AntiNatura VS Natura,
    Rau VS Bine
    Rau
    Bine
    Bine si Rau,
    Omega, care e Alfa,
    povestea a inceput Dorinta, dorinta cunoasterii Binelui si Raului si se finalizeaza cu implinirea dorintei, cu cunoasterea Binelui si Raului.

    implinind raul ca pe un bine omul cunoaste binele si raul.
    implinind Raul ca pe Bine omul va cunoaste Binele si Raul.
    nu mai e nimic de facut, Noul Bine va fi implementat…
    o Noua Lume pentru Noul Bine,
    pentru Noul Adevar, ala de dincolo de Oglinda, Anti…
    Lumea Mare e atrasa de un magnet cum altul nu exista, Nemurirea. Dorinta asta tocmai ce se desavarseste, deci tocmai ce urmeaza sa se implineasca, definind…Noul Bine. adica Raul. adica Binele.

    • eroii de pe vremuri erau vazuti asa prin ochii celor de pe vremurile alea.
      azi, lumea mare trecind dincolo de Oglinda, si-a intors ochii pe dos,
      daia ii si vede pe eroii, aia de pe vremuri, ca fiind tradatori,
      iar pe ei, pe ei insisi se vad ca fiind eroi, chiar daca, prin ochii alora de pe vremrui arata fix ca niste tradatori.
      problema e la ochi. ochii au trecut dincolo de Oglinda. ochii s-au intors pe dos.
      adevarul ochilor eun antiadevar.
      problema e la ochi, deci la inima.
      lumea mare are probleme cu inima…, daia va si functiona doar cu… mintea.

  • Bun, merge el, mai departe, dar, oare, in ce direcție?!? O fi una … bună?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *