Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Slugărnicie băloasă, numele tău e Politica Românească!

Pe vlog după comentariul meu video, am postat un fragment dintr-unul dintre cele mai comice filmulețe despre politrucii noștri sau mai degrabă despre politroacii noștri, pentru că politicienii români postdecembriști stau din cap pînă-n picioare într-o troacă.

Fragmentul surprinde momentul solemn în care Klaus Iohannis binevoiește a pune un puiete într-o groapă săpată de alții, în timp ce în jurul lui se gudură Ludovic Orban și Costel Alexe sau Alexe Costel (nu-mi încarc memoria cu încă un nume trecător pe la Palatul Victoriei). Premierul Ludovic Orban nu mînuie faimoasa sa mandolină, ci o lopată. Costel Alexe beneficiază de o sapă. Amîndoi sînt morți de grija ca nu cumva, acoperind puietul prezidențial, să arunce vreun strop de pămînt pe Înaltele Ghete cu șireturi ale lui Klaus Iohannis. Secvența a fost prefațată de ivirea pe potecă, mai ceva decît Juna Rodică pe lîngă junii semănători, a alaiului oficial, avînd în centru pe Klaus Iohannis. Klaus Iohannis era înarmat miercuri seara, la sindrofia women de afaceri, care n-au fost arestate încă de DNA, cu un papion. Aici, în lăstăriș purta o bundiță verde, ca să se asorteze cu ceremonia dedicată Pădurii românești de peste jumătate de veac.
Într-o parte l-am văzut pe Ludovic Orban. Spre deosebire de Șeful, el purta cizme. De cealaltă parte l-am văzut pe Costel Alexe. În rest binecunoscuții atîrnători la astfel de ceremonii de ștabi.

Din cîte se știe, cu ceva timp în urmă, de fapt miercurea trecută, Klaus Iohannis a desemnat cu formarea guvernului pe Florin Cîțu, acest veșnic turmentat, fără să fumeze. Așa se face că de vreo săptămînă și ceva România are doi premieri: unul în exercțiu, Ludovic Orban, și altul desemnat, Florin Cîțu. Evident de cum a făcut ochi în film alaiul oficial m-am întrebat:
Dar Florin Cîțu unde e?
Dacă în partea stîngă a lui Klaus Iohannis mergea premierul în exercițiu era musai ca în partea dreaptă să fie premierul desemnat.
Nici urmă de Florin Cîțu lîngă președinte.

Florin Cîțu are o față de Cartea Recordurilor.
E greu să nu-l găsesti și dacă l-ai căuta într-un bal mascat.
Așa că l-am găsit.
Era undeva pe la margine, păstrîndu-se cu un pas în urma alaiului, de parcă ar fi fost pădurarul de rezervă.
Singura lui grijă părea să nu cumva să meargă mai repede decît șeful lui pe linie de partid.
N-a luat cuvîntul.
A luat cuvîntul în schimb Ludovic Orban.

A venit momentul punerii oficiale a puietului de către președinte.
Au dat unul cu sapa și altul cu lopata ministrul în exercițiu al Mediului și premierul în exercițiu.
Nici urmă de Florin Cîțu.
Să fie și el acolo în jurul președintelui, aruncînd pămînt cu mîna sau chiar cu gura, dacă nu i s-a dat o unealtă, dar să fie acolo, să-l tragă televiziunile în poză.
Mi-am zis:
Te pomenești că pe premierul desemnat l-a apucat burta și o fi prin vreun tufiș, pîndit să-și tragă brăcinarii de vreo fătucă gata să-i vîre microfonul sub gură.Â
Cînd s-a terminat sindrofia l-am descoperit pe Florin Cîțu tras cît mai departe de centru de interes al presei.

Cînd a fost desemnat premier Florin Cîțu mi-am zis, deși n-aveam o părere bună despre el ca ministru al Finanțelor:
Să vezi acum noua stea a PNL!
Să vezi acum o un politician despre care să ne întrebăm:
Cum de nu l-am știut pînă acum?
Ziceam asta plecînd de la premisa că Florin Cîțu purtînd nădragi are și ceea ce Castro numea cojones. Nu de atît de mari ca ale lui El Comandante, poate doar de mărimea unor alune, dar cojones.

Ei bine m-am înșelat.
După o sătămînă de la desemnare, Florin Cîțu, care avea posibilitatea de a ne dovedi că e cineva, nu numai că n-a fost vedetă, dar nici măcar n-a fost.
N-a apărut la nici o emisiune tv, a fugit de orice declarație de presă.
Practic n-a existat.
Și nici nu sînt semne că va exista pînă joi, cînd va pica în cap în Parlament.
De ce?
Se scapă pe el l-a gîndul că Ludovic Orban l-ar putea surprinde încercînd să fie mai breaz decît el.

E Florin Cîțu mediocritatea exemplară?
Nu cred.
Florin Cîțu e membru PNL.
Și în PNL toți liderii trebuie să fie mai stinși decît Ludovic Orban, șeful.

Slugărnicie băloasă, numele tău e Politica Românească!

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Slugărnicie băloasă, numele tău e Politica Românească!”

  • Ar fi pacat sa nu treaca guvernu’ Citu. As da orice sa-i vad fata lui Werner daca Citu chiar devine premier. Show de zile mari. Merita orice sacrificiu!

  • @Violeta Tani
    De-ar fi fost circ, precum zici,
    Îmi pare rău, pentru tine,
    Înseamnă că n-ai habar,
    Nici de circ, dar nici de pâine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *