Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Spre deosebire de apostolul Pavel, Hristos a afirmat sacralitatea anti-ierarhiei

Europa Christiana este întemeiată pe scrierile Apostolului Pavel, în care găsești principiile și acțiunile ierarhiei, adică ale puterii, în mai mare măsură decât idei filozofice. Sau poate aceasta este esența filozofiei lui Pavel: ierarhia și puterea. Spre deosebire de apostolul Pavel, Hristos a afirmat sacralitatea anti-ierarhiei, despre care aflăm în mai toate capitolele Noului Testament: cei din urmă vor fi cei dintâi, conversația cu femeia Samarineancă, singuri, în absența martorilor, căutarea și acceptarea companiei ‘păcătoșilor’, a celor de la baza și marginea societății, refuzul căsătoriei, al preoției, acceptarea anumitor femei în rândul prietenilor, companionilor, discipolii numiți prieteni Lui, nu supuși/servitori, promisiunea făcută tâlharului de pe cruce, de a ajunge primul, cu El în rai.

În simbolistica Crucii nu există ierarhie, ci verticalitate în raport cu o axă la ale cărei capete e legătura filială de origine divină. Între verticala și orizontala Crucii nu există  superioritate valorică sau ierarhică, ambele axe fiind la fel de importante. Pe axa orizontală  se mișcă liber ceea ce poartă numele de Duh Sfânt, deși nu știm ce este și ce înseamnă asta. Pe axa orizontală toți suntem egali în raport cu divinitatea, și unii în raport cu alții, iar legăturile ar trebui să fie cele de dragoste și prietenie mijlocite de acea-acel Duh Sfânt, despre care noi oamenii nu știm ce este.

Ce a făcut Europa Christiana din simbolistica Crucii? O explicație și un îndemn pentru a simți (pătimi) suferința și a o accepta. Toți să ne purtăm crucea, afirmație înțeleasă greșit de prea mulți oameni, ca valorizare a suferinței. Când există o asemenea mentalitate, oamenii sunt mai tentați și predispuși să dorească să provoace suferință altor oameni, mai ales în timpurile istorice marcate de mai multă suferință și excese ale puterii. Acum trăim un astfel de timp, provocat și de pandemie și de efectele ei. Preocupați exclusiv și excesiv de măsurile de restricție și de vaccinare riscăm să  nu vedem că umanitatea traversează ceva similar nu sfârșitului celui de-al doilea război mondial, ci etapelor premergătoare declanșării  celui de-al doilea război mondial.

Singurul rost al suferinței la nivel personal este ca prin acceptarea ei, starea și sentimentul suferinței să dispară, indiferent de acțiunile și non-acțiunile celor din jur. Orice permanentizare a ei ca stare-sentiment nu este ce a vrut Hristos de la om. În schimb, suferința în masă sau provocată de mase oamenilor este ceva patologic și malefic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Spre deosebire de apostolul Pavel, Hristos a afirmat sacralitatea anti-ierarhiei”

  • @Monica,

    E clar ca Pavel a deturnat biserica apostolica. Toata povestea aia cu „vedenia” a fost inventata premeditat ca sa se poata infiltra intre apostoli si sa-i poata manipula din interior. Hristos i-a avertizat ca dracu’ cauta sa-i prosteasca cum l-a prostit si pe Iuda vanzatoru’ cat era el de apostol. Ipocrizia lui de fariseu varuit e evidenta doar daca te gandesti ca in timp ce el striga in gura mare impotriva celor „schiloditi”, el insusi l-a schilodit pe tanaru’ Timotei. Hristos n-ar fi facut asa ceva. Apoi observa ca Pavel avea relatii oriunde mergea si adesea fariseii l-au ajutat chiar daca „oficial” erau dusmani. De-asta „esenta” gandirii la Pavel este ierarhie si putere, fiindca de fapt asta il intereseaza pe dracu’ si gasca lui: sa insele si sa stapaneasca. Si de-aceea toata teologia lui Pavel e o harababura pe care se chinuie unii ori altii s-o „talmaceasca” si lumea-i plina de talmaci. Adica fix pe dos fata de invatatura simpla si clara a lui Hristos… 🙂

  • Ideile pe care le-ai concentrat în textul tau, ar merita sa fie dezvoltate si dezbatute pe larg în jurul unei mese rotunde, la rece, fara prea multa patima, dar profund, asa cum te-ai exprimat tu, Monica.
    Doresc sa adaug ceva la adevarul pe care l-ai spus în ultimul paragraf, adevar care ar trebui sa ne puna pe toti pe gânduri si sa actionam ca atare. Acea suferinta în masa invocata, care tinde sa se permanentizeze acum, este extrem de periculoasa pentru întreaga omenire. Suferim din cauza pandemiei si a celor care fac greseli în administrarea ei, dar trebuie sa fim constienti ca gresim si noi daca ne lasam coplesiti si nu facem nimic, noi însine, ca sa „tratam” aceasta suferinta. Noi pentru noi si pentru altii.
    .
    M-a impresionat articolul, Monica. 🙂

    • Multumesc, Geo. Ar fi bine să se poată discuta despre aceste și despre altele, la rece fără patimă.

  • in Istoria Civiliztiilor sint posibile doua Razboaie Mondiale ( care formeaza un Intreg )
    si o singura Revolutie Mondiala ( abia prin manifestarea ei ca ‘singularitate’ se poate pricepe care ii e Esenta…plenar tulburatoare :)) )

    Revolutia Mondiala a fost initiata deja. Nu mai e nimic de facut,… n-ai cum s-o mai opresti.
    Iar masura ei…lamureste in ambele sensuri,
    adica pe de-o parte e mai capabila de innoire de 1,6 ori decat a fost Intregul numit Razboi Mondial,
    iar pe de alta parte e si putinta de echilibrare a civilizatiei curente a ‘crescut’ de 1,6 ori, ca si putinta asta se dezvolta in stil fibonacci,
    tocma daia definitia procesului plenar innoitor sufera metamorfoza…’razboi’->’revolutie’

    Hristos s-a facut Cale intre Pamant si Cer ( pe care omul poa sa mearga linistit de la propriul Pamant catre propiul Cer, in caz ca asta i e mai drag!:)) )
    ( de unde rezulta si ca Antihrist se face ‘Cale’ intre Cer si Pamant!, pe care cale omul poa sa mearga linistit de la propriul Cer catre propriul Pamant, in caz ca asta din urma ii e mai drag:)) )

    precum in Cer asa si pe Pamant. Hristos a vorbit despre Imparatia din noi, din Cerul nostru, despre astalalta Imparatie, din afara noastra, o sa vorbeasca Antihrist:)),
    insa mai intai Cerul si abia dupaia Pamantul, pentru ca mai intai Daruirea, si abia apoi Acumularea…

    cei din urma vor fi cei dintai.
    pai…mai e nevoie de referinta, ca sa fie inteleasa vorba asta.or referinta e Lumea Mare.
    cu cit mai multa Lume-n tine, cu atat mai in fata esti, referinta fiind Lumea. insa cu cit mai putina Lume incape in tine, cu atat esti mai la coada Lumii,
    insa pentru ca suma e constanta, cu cit mai putin Pamant…cu atat maimult Cer!:)))…si invers! ( tocma dasta oamenii se vor lipi de polii astia: Pamant, Cer. adica Nemurire, Vesnicie. adica Minte, Inima, adica Desteptaciune, Inteligenta…
    Lumea se biruie prin lipsa intersectiei cu Lumea!:)))
    Hristos a biruit Lumea migrand in Imparatia din el!, adica in Cerul sau…( insa ce a fost al Pamantului, Cezarului i l-a dat! )

    Crucea e un simbol care acopera Oul Absolut si Oul Absolut Crapat in El Insusi. Crucea e o poveste a doua lumii…
    Crucea e un simbol al Punctului, ( care e Fiul Totului, tot asa cum caldura e Fiul Frigului )
    al Liniei Golita de Puncte ( simbolul Duhului Sfant )
    si a Liniei Golita de Puncte care Imbratiseaza,
    tot asa cum Maria isi imbratiseaza Pruncul,
    Punctul!

    • Crucea s-a nascut atunci cind Nemiscarea( care e si ea o miscare, insa vesnica) , din Sinele Sfintei Treimi a migrat spre Crapatura Sinelui, devenind Miscare ( Nemiscarea fiind insasi Viata )
      intoarcerea Nemiscarii la Origine, adica in Sinele Oului Absolut, adica in Sfanta Treime, a definit calea catre Vesnicie, adica de la Miscare catre Nemiscare.

      • simbolistica Crucii e povestea Dinamicii din Sanul Sfintei Treimi, in fapt e Povestea Anotimpurilor

        • Crucea e Esenta Cubului,
          Cubul fiind Matricea Creatiei.
          Oul Absolut e un…Cub:))))

          • Crucea e incompleta…daca nu e atasata omului.
            Abia asa Omul si Cubul…una sant, ca abia astfel Crucii i se adauga, in armonie, Vointa, ca dimensiune. ( caz in care Voia Omului, implinita, e Voia Tatalui, tocma daia Fiul Omului e si Fiul Tatalui )

          • Crucea, alaturi de Fiul Omului reprezinta Cele Trei Balante care stau la Temelia Facerii.

        • Povestea anotimpurilor…tulburător și simplu. Multumesc de comentarii, online.

          • anti-ierarhia despre care vorbesti e o …anti(anti-ierarhie)
            ierarhia ‘din oglinda’ e intoarsa pe dos si cu capul in jos, daca referinta e Referinta,
            deci doar daca e inc-o data intoarsa pe dos si cu capul in jos…devine Ierarhie.
            Lumea Mare e ‘imaginea din Oglinda’, deci cu toate ca ierarhia lumii mari ni se pare de bun-simt, ea e fix ca orice imagine din oglinda, adica…intoarsa pe dos si cu capul in jos.

            de fapt anti-ierarhia e din povestea doctrinei Anti, asta fiind povestea lui Antihrist…ca Antihrist e nimic altceva decat imaginea din Oglinda a lui Hristos…

            Dinamica Sfintei Treimi are Randuiala ei, Sfanta!
            Iubirea e…o ecuatie de miscare!, e Ecuatia de Miscare a Oului Absolut!, iar Randuiala acesteia e Vesnica!, nu…lipsita de Randuiala.

          • taierea imprejur a sufletului acopera taierea imprejur a trupului, n-o pune la indoiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *