Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ștefan Mitroi ne aduce aminte să nu uităm

Demult (dar ce mai contează timpul, când vine vorba despre el ?), i-am descoperit slova așternută pe hârtia ziarului și am rămas pe gânduri. Am recitit tulburat crâmpeiele acelea de suflet candid scos la vedere și m-am regăsit în fiecare cuvânt, în fiecare tremur lăuntric. „Autorul nu poate fi decât un teleormănean de-al meu!” mi-am zis desfătându-mă ca un copil fericit printre rândurile de litere. Așa l-am cunoscut pe Ștefan Mitroi, „colegul meu de alergare prin pelinul de acasă”, adică din Teleormanul nostru mitic. Căci amândoi venim din aceeași baștină, una fabuloasă, dacă e să citim cărțile scrise de „fântânarul” de metafore ivit pe lume la Siliștea, lângă Purani, în ziua de Paști. Acolo, copil fiind, trăgea cu ochiul la Cel de Sus, care își luase în serios rolul de frizer, dar nu oricum. Fiindcă, ne mângâie închipuirea poetul prozator, „cu zorii zilei îl bărbierea Dumnezeu pe bunicul. Și eu mă minunam de asta. N-o să pot uita niciodată.”[1] Ștefan Mitroi se încăpățânează să țină în viață satul din sud, arvunindu-l eternității, un sat în care „bucuriile se amânau continuu”. El dezgroapă destine magice, de parcă s-ar fi născut în America de Sud, nicidecum la o aruncătură de băț de Alexandria, a cărei poveste tocmai a isprăvit-o în volumul de proză Adu-ți aminte să nu uiți. Cartea e o cronică demnă de marea literatură românească a meleagului moromețian și parcă îl aud pe Fănuș Neagu rostind din postumitatea-i argintată: „Nu credeam să mai apară un scriitor din Teleorman care să se ridice la nivelul lui Zaharia Stancu și Marin Preda. Iată-l!”


[1] În interviul acordat de Ștefan Mitroi revistei Flacăra lui Adrian Păunescu, nr.16-19 din 2022


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ștefan Mitroi ne aduce aminte să nu uităm”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *