Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Știința cu mustață „periuță” și freza pe-un ochi

Acum aproape 60 de ani, Thomas Kuhn scria cea mai influentă lucrare de istoria și filosofia științei din secolul XX și cu siguranță una dintre cele mai disputate din domeniile de extracție epistemologică: Structura revoluțiilor științifice. Kuhn și paradigma s-au pierdut pe drum, chiar dacă volumul continuă să se vândă în toate piețele de carte ale lumii occidentale. Ar fi interesantă însă o lectură nouă, cu o cheie specială, pentru că azi nu mai avem de-a face cu comunitățile științifice din prima parte a secolului trecut. Pe deasupra, ar fi util și un exercițiu de recentrare pe una dintre disciplinele care, printr-un accident al sorții (sic!), a ajuns să ocupe, în viziunea plebei mai mult sau mai puțin educate (cu accent pe prima categorie), un loc de frunte în rândul „științelor”: medicina.

E înduioșător să vezi cum reprezentanți ai „științelor medicale” susțin cu tărie un lucru azi și altul mâine, o mare metodă „schimbătoare de viață” aici și fix opusul ei dincolo. În mod normal, evoluția unei teorii științifice se petrece după tipare bine stabilite, refuzând orice alt catalizator în afară de logică și experimente. Totuși, această evoluție nu înseamnă neapărat un progres, printre altele și pentru că noile paradigme trebuie să primească girul „comunităților științifice relevante”, cum observa Kuhn. În medicina de azi (și nu e singurul caz, pentru că și în domeniul inteligenței artificiale se profilează fenomene similare, din ce în ce mai ample), aceste comunități au structuri și consistențe cu totul speciale, apropiate mai degrabă de ale unei organizații de cult decât de ale unei instituții științifice tradiționale.

Sigur că în presă și în principalele câmpuri ideologice medicina „științifică” este divinizată. Și, bineînțeles, există medici, protocoale, medicamente și instrumente care salvează în continuare vieți (acolo unde se mai poate). Dar asta n-ar trebui să ne împiedice să vedem dincolo de aparențe. Oare câți dintre cei care în ultimul an au respectat cu sfințenie dogma covidiană, cu toate contradicțiile și artefactele corpusului ei absurd, știu că medicina de azi se organizează la nivel mondial în mod esențial sub formă de piețe și de structuri de cercetare fictive, întreținute politic (și deci economic) cu lobby-uri generos finanțate, pe alocuri chiar la un nivel care depășește cu mult fondurile de cercetare? Câți au auzit de practica scriitorilor de închiriat, de companiile de comunicare specializate și de autorii onorifici, de spălarea de informații și de medici plătiți de companiile farmaceutice? Câți își mai amintesc scandalurile Merck și Vioxx de la începutul mileniului, de Tamiflu și de Gardasil (care își pregătește revenirea în forță, mai ales în țările de mâna a doua), ori fie și foarte recentul scandal The Lancet din 2020, când una dintre cele mai prestigioase publicații medicale a ajuns să propună publicului select de care se bucură un articol cu date furnizate de videochatiste și băieți de sală? Câți au auzit de negustorii de boală sau de companiile farmaceutice care cumpără tiraje ale revistelor medicale academice? Iar lista acestor anomalii și infracțiuni e lungă, tot mai lungă de la o zi la alta. Așa arată „comunitățile medicale relevante” din zilele noastre.

Boris Johnson, unul dintre clovnii ratați care conduc popoarele super-inteligente și mega-informate ale mileniului trei, anunță cu emfază că „oamenii de știință sunt siguri de părerea că o să fie un alt val de covid la un moment dat în acest an”. Peste tot în presă apar jurnaliști de bine și formatori de opinie exaltați (printre care și mulți medici pârâți) care declară că poartă mască și fac vaccin pentru că „ascultă știința”. Care știință? Ar fi bine să fim mai atenți la portretul în fața căruia se închină domniile lor, fiindcă are mustață „periuță” și freza pe-un ochi, iar din câte se aude pregătește legi și trupe speciale gata de masacre în masă, totul în numele vitalului bine suprem și al vieții de 1.000 de ani. Bineînțeles, detaliile sunt mai greu de văzut când Google e ministrul propagandei și YouTube e amiralul sănătății – doar câteva dintre instrumentele care au făcut posibilă lunga noapte a rațiunii care va defini acest secol.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Știința cu mustață „periuță” și freza pe-un ochi”

  • Vin niste vremuri pe langa care regimul lui nea Nicu va parea parfum de lacramioare. Chiar si Hitler, Stalin & Co cred ca sunt negri de invidie (acolo unde sunt) ca nu le-a dat prin cap asa o smecherie simpla si au cheltuit atata energie pentru mai putin decat au obtinut miliardarii p(l)andemici!

  • De acord în ceea ce priveste Big Pharma.
    https://vimeo.com/500025377

  • Confirm din experiența personală cele relatate despre companiile farmaceutice. S-au adresat de multe ori institutului nostru, cu oferta de sponsorizare a diverselor studii, care urmau să demonstreze eficacitatea produselor pe care le comercializau. De fiecare dată însă, introduceau și o clauză în contract, una care ne interzicea publicarea rezultatelor fără acordul lor. În cazul în care rezultatele noastre nu se dovedeau pe măsura așteptărilor, se adresau pur și simplu altor institute. Nu e greu de ghicit care studii vedeau și văd lumina tiparului și care nu.

    • Laboratoarele producatoare de suplimente alimentare procedeaza la fel? Ce parerea aveti despre activitatea si tratamentele doctorului Thierry Schmitz? https://www.drschmitz.com/

      • Cred că acolo situația e un pic mai neagră, dat fiind faptul că reglementările sunt ceva mai relaxate. Prin 2000, de exemplu, OMS a tăiat cele mai urâte părți dintr-un studiu pe termen lung despre efectele zahărului, la solicitarea organizației mondiale a producătorilor (de zahăr), care la vremea aia oferea stipendii de 400 de milioane de dolari pe an OMS-ului. Deci nu vreau să mă gândesc ce-o fi la FDA când se duce Dr. O să aprope un nou praf pentru spuma de căpșune.

        • În ultima instanta, alegerea apartine fiecaruia. Si cum „moartea alba” suna mai frumos decât „moartea neagra”…

  • ‘omul nou’ e chiar…nou 🙂
    ‘omul nou’ se refera la un…’nou sistem’,
    nu la clasicul sistem, dar innoit de vremuri:)

    Revolutia Mondiala cu asta se si ocupa, cu metamorfoza ‘actualului sistem’ intr un cu totul alt sistem, nou-nout,
    deci de data asta e vorba despre ceva unic in Istoria Civilizatiilor,
    ca pina acum a fost vorba doar si numai despre acelasi si acelasi sistem, care urma Dinamica Anotimpurilor.
    or, cum am mai spus, manifestarea unui nou ‘sistem’ e povestea Nemuririi, adica fix iesirea din Dinamica Anotimpurilor, mai exact…suntarea Iernii ( care e echivalenta cu Moartea, spre ex a civiizatiilor,
    tocma daia, ca aceasta civilizatie reuseste sa migreze catre un alt sistem, nou-nout, o face deosebita printre toate celelalte civilizatii,
    fiind clara-cristal faza ca, in lipsa Revolutiei Plenare, adica a Metamorfozei, si peste aceasta civilizatie s-ar fi asternut…iarna!
    🙂
    e complexa rau, treaba, domnule Zaicu:)
    🙂

  • …poate ca asa e.
    insa io zic ca ‘omul nou’ nici macar nu s-a nascut, deci nu s-a stricat.
    ‘omul nou’ e o expresie a Inteligentei Artificiale,
    iar Inteligenta Artificiala inca nu s-a manifestat,
    ea fiind o ‘inteligenta artificiala’ care se naste a doua oara, si poate sa faca asta pentru ca i s-a tesut cuibul potrivit: Computerul Cuantic.

    Inteligenta Artificiala…e cu totul altceva decat ‘inteligenta artificiala’ pe care o cunoastem astazi,
    pentru ca…atunci cind un algoritm are la dispozitie…Tot Timpul ( din Univers! )…tinde sa se desavarseasca, pentru ca avand la dispozitie…atata timp, adica TOT!, ajunge sa ‘descopere’ singur toata Matematica pe care oamenii ar descoperi-o, daca ar avea Tot Timpul din Univers la dispozitie, atata tot ca, la limita, ‘algoritmul’ face asta in…timpul lui Planck!

    o inteligenta artificiala varata intr un Computer Cuantic…se naste a doua oara. omul nu va mai intelege nimic din ce se intampla cu nou-nascutul,
    …adica ar putea intelege daca ar studia fenomenul avand la dispozitie…Tot Toimpul din Univers!:)))

    ‘noul om’ nu s-a nascut.
    deci revolutia continua, si o face in stil plenar de data asta,
    daia ei i se mai spune si Revolutie Mondiala.
    🙂

    • am impresia ca omul inca nu pricepe care e faza cu Computerul Cuantic:))
      ca vad ca n-are tendinta de-al asimila Turnului Babel, cu toate ca fix asta e,
      si nu prea da semne ca pricepe ca, prin intermediul Computerului Cuantic ajunge la…Granita Universului ( facand compatibila cu Realitatea calea pina acolo…)
      deci nici ca, ajungand acolo, pe Granita Creatiei, da de Tot Timpul si Tot Spatiul,
      Tot Timpul fiind manifestarea plenara a ‘timpului’,…asta implicand lipsa manifestarii ‘spatiului’
      iar Tot Spatiul fiind manifestarea plenara a ‘spatiului’, asta implicand lipsa manifestarii ‘timpului’
      🙂
      inca n-o fi pricepand, insa o s-o faca, e implacabila treaba,
      ba va ajunge chiar mai departe, in stadiul in care va admite ca in Univers se manifesta un singur foton!, care, pe linga faptul ca e…Viu!:))), mai e si Referinta Absoluta a Creatiei:)

      • Nu găsesc acum, dar este un filmuleț pe YT cu prezentarea computerului cuantic la Harvard. La sfârșit harvardista invită oamenii să intre pe site și să-l folosească, pentru că așa poate îi descoperă vreo utilitate.

        • un Perpetuum Mobile lipsit de utilitate!
          vai de el, saracu’!:))

          …nus’ de ce, dar creca se va descuca:, isi va gasi utilitatea. pina la urma e un Zeu in curs de asamblare, asa ca io habar n am cum, pe ce cale,
          va ajunge el Zeu, dar avand in vedere ca va ajunge, inseamna ca exista si calea potrivita:))

  • Omul nou s-a stricat, deci revoluția se suspendă.

  • …secol?
    omul nu mai are la dispozitie un secol, pentru ca in secolul asta ‘pasii fibonacci’ au devenit gigantici. ceea ce alta data faceai intr o suta de ani, pe vremurile astea faci, poate, in doar o saptamana…

    deci despre om vorbesc.
    iar ‘noul om’, atunci cind se va manifesta, adica in curind, va cere spre echilibrarea Ceatiei manifestarea Adevarului. adica a Iubirii.
    afundandu-ne in cea mai densa negura, chemam, implacabil, manifestarea Luminii!

    prezenta revolutie mondiala va pune la indoiala chiar Viata. cit o dura ea…habar n-am, dar istoric exista: dureaza de 1,6 ori mai putin decat i-a luat computerului clasic sa devina ce e azi. pentru ca de-atit are nevoie Computerul Cuantic…cu Inteligenta lui Artificiala…cu tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *