Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Strania poveste a lui Markov și mâna lungă a KGB

Lecturând o carte intitulată „Siberia”, deoarece îmi plac în egală măsură operele care prezintă libertatea oferită de către sălbăticia din Siberia și Alaska, dar și viața grea din acele zone, eu am ajuns la o dilemă. Dorind să aflu mai multe despre autor, pe copertă fiind scris doar numele de Markov, am dat peste doi autori importanți cu nume aproximativ identice. Unul dintre aceștia este Georgi Ivanov Markov, iar celălalt este Georgi Mokeevich Markov. Cel din urmă este și autorul operei. Dar povestea amândurora merită să fie cunoscută.

Primul dintre autori, Georgi Ivanov Markov, a fost un scriitor disident bulgar. Inițial a lucrat ca romancier, scenarist și dramaturg în țara sa natală, Republica Populară Bulgaria, până la fuga sa din anul 1969. După ce s-a mutat la Londra, acesta a lucrat la radio și ca jurnalist pentru BBC World Service, pentru Radio Europa Liberă, finanțată de SUA și pentru Deutsche Welle, din Germania de Vest. Markov s-a folosit de aceste platforme pentru a duce o campanie de critici sarcastice și acide la adresa regimului bulgar aflat la putere. Drept urmare nefirească, Markov a fost asasinat pe o stradă din Londra prin intermediul unui vârf de umbrelă care ar fi putut conține ricină. Relatările din presa contemporană ne transmit că a fost înjunghiat în picior cu o umbrelă care livra o bilă otrăvită, mânuită de cineva asociat cu serviciile secrete bulgare. Annabel Markov și-a amintit punctul de vedere al soțului ei cu privire la umbrelă, declarând în aprilie 1979 la emisiunea Panorama de la BBC: „A simțit o înțepătură în picior. S-a uitat în jur și în spatele lui era un bărbat care își ceruse scuze și scăpase o umbrelă. A avut impresia că bărbatul scăpase umbrela pentru a-și ascunde fața”. După căderea Uniunii Sovietice, au ieșit la suprafață zvonuri conform cărora KGB-ul sovietic ar fi ajutat serviciile secrete bulgare.

Pe de altă parte, autorul operei „Siberia”, Georgy Mokievich Markov a avut și el o viață grea, dar și un sfârșit mai demn, deși ambele morți sunt conectate, după cum veți vedea în rândurile care urmează. Acesta a studiat la o școală dintr-un cătun siberian, s-a alăturat Komsomolului în martie 1924, devenind membru al comitetului districtual Komsomol din Tomsk. Din 1931, membru al Partidului Comunist, în 1932 a absolvit Universitatea de Stat din Tomsk. După arestarea fratelui său, Markov a fost exclus din partid și privat de funcția de redactor, așa că s-a întors în satul natal. Din 1936 a locuit în Irkutsk, unde a condus un atelier literar la biblioteca regională și a lucrat la prima sa operă literară. În iulie 1941 s-a înrolat voluntar în Armata Roșie și a fost corespondent special. Din 1943 devine membru al Uniunii Scriitorilor din URSS. În anul 1945, ca soldat al Armatei a 17-a a Frontului Zabaikal, a participat la marșul prin Khingan și la înfrângerea Armatei Kwantung. În decembrie 1945 a fost trecut în rezervă. În 1946 i-a fost restabilită calitatea de membru de partid. De aici urmează ascensiunea firească a membrilor de partid marcanți. Ceea ce este interesant cu adevărat urmează abia acum.

În luna septembrie a anului 1991, un ziar polonez a publicat un articol despre disidentul bulgar Georgi Markov, care a fost ucis la Londra cu o umbrelă otrăvită. Din greșeală, articolul a fost însoțit de o fotografie a scriitorului sovietic Georgi Markov. Ziarul a publicat, bineînțeles, scuze și, oricât de ciudat ar părea, câteva zile mai târziu, și celălalt Markov a murit.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *