Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide: PNL și PSD

Klaus Iohannis are deja șase ani de prezență la Cotroceni. În acești șase ani de mandat au avut loc două tragedii cu un uriaș impact național:
Cea de la Colectiv din noaptea de vineri 30 octombrie 2015 și cea de la Piatra Neamț din noaptea de sîmbătă 14 noiembrie 2020.
E mai mult decît semnificativ pentru un Istoric al clipei felul în care a reacționat ca președinte Klaus Iohannis la fiecare din cele două tragedii.

În cazul Colectiv:

  • În noaptea de vineri 30 octombrie 2015, a scris pe Facebook un text în care-și exprima tristețea, compasiunea și solidaritatea cu familiile îndurerate. Un text de coloratură general umană, ținînd de protocolul funcției.
  • A doua zi, sîmbătă, 31 octombrie 2015, deși era zi de weekend, în care de regulă era plecat la Sibiu, el a descins la locul tragediei, unde a aprins o lumînare, și la Spitalul Floreasca, unde fuseseră duși răniții. Declarația sa la ieșire a fost lipsită de orice conotație politică. Ea a identificat în chip corect drept principală cauză a accidentului principiul „Lasă că merge și așa”.
  • Seara, el a postat pe Facebook un nou text despre tragedie. După ce arată c-a cerut procurorului general o anchetă rapidă, el reafirmă drept cauză a dezastrului principiul Merge și așa!
  • Pe 1 noiembrie 2015, a treia zi după Colectiv, Klaus Iohannis postează un mesaj video pe Facebook în care pune tragedia pe seama corupției care ucide. Deși aluzia la PSD e străvezie, totuși, președintele nu acuză direct partidul de guvernămînt de la vremea respectivă.

În cazul Piatra Neamț:

  • În noaptea de 14 noiembrie 2020, Klaus Iohannis scrie pe Facebook un text tipic unei reacții de protocol al funcției: Profund îndurerat, urez însănătoșire grabnică etc. etc.
  • A doua zi, după ce a participat la slujba de la biserică din Sibiu, Klaus Iohannis lansează semnalul de politizare a tragediei: E nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.
  • Marți, 17 noiembrie 2020, la o conferință de presă special convocată pentru asta, Klaus Iohannis pune întreaga responsabilitate a tragediei pe seama PSD. Atît în Statement, cît și în răspunsurile la întrebări el nu obosește să acuze PSD că e responsabil moral de morții de la Piatra Neamț.

Compararea celor două reacții ne dezvăluie asemănări și deosebiri.
Principala asemănare constă în sistemul de pași urmat cu sfințenie: De la reacția general umană, neutră din punct de vedere politic, la reacția politizată. În amîndouă cazurile e limpede că președintele a beneficiat de rapoarte ale SRI privind starea de spirit. În funcție de ele a grăbit trecerea la politizarea de chibiț electoral.

Deosebirile sînt mai multe ca asemănările și mai puternice decît acestea.
Principala deosebire constă în trecerea rapidă la o politizare violentă a tragediei, făcînd in morți o tribună pe care s-a suit în chip cațavencian.

Deși mecanismul e același, implicarea protocolară e diferită. La Colectiv s-a prezentat personal la Spital și la fața locului. La Piatra Neamț s-a mulțumit să se emoționeze de la depărtare. Tragedia de la Colectiv l-a găsit la București, deși în weekend, o ștergea la Sibiu. Tragedia de la Piatra Neamț l-a găsit la Sibiu. Pe cea de la Colectiv părea c-o aștepta. Pe cea de la Piatra Neamț, nu. Ca și premierul președintele nu s-a ostenit să se deplaseze pînă la Piatra Neamț. Eroul de la Piatra Neamț, doctorul Cătălin Denciu, transformat în erou de poem pînă și de ambasadorul american la București, n-a beneficiat de atenția arătată de Klaus Iohannis altor eroi. Întrebat la conferința de presă de marți, 17 noiembrie 2020, dacă a vorbit cu familia medicului, Klaus Iohannis a răspuns, în stil de robot din literatura lui Asimov, c-a vorbit prin intermediul lui Nelu Tătaru.

Duminică, 15 noiembrie 2020, prin redacții se făceau pariuri despre cînd și cum va da vina Klaus Iohannis pe PSD pentru tragedia de la Piatra Neamț. Exprimînd public această atmosferă, duminică, 15 noiembrie 2020, Cătălin Tolontan și-a intitulat comentariul din Libertatea Cît va dura pînă cînd Klaus Iohannis va spune că PSD e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț?

N-a durat mult. Doar două zile. Marți, 17 noiembrie 2020, la Conferința de presă, Klaus Iohannis s-a ocupat cu precădere de responsabilitatea PSD în tragedia de la Colectiv. Că a fost vorba de o conferință convocată și pentru ca Klaus Iohannis să latre electoral la partidul concurent al PNL, întrecînd în virulență pînă și pe halucinantul Florin Câțu, ne-o dovedește atacarea PSD chiar în Declarația de presă, zisă și Statement.

Duminică, 15 noiembrie 2020, seara, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Alephnews am profețit textul pe care-l va rosti Klaus Iohnanis la prima conferință de presă, propunîndu-mă consilier personal și pariind cu Monica Mihai că așa va fi în linii mari:

Klaus Iohannis va avansa drept cauză a tragediei absența unei reforme serioase în Sănătate. De absența acestei reforme răspunde, evident, PSD. Care PSD a guvernat bla-bla-bla. În final – am zis – Klaus Iohannis va proclama că doar noua majoritatea parlamentară (ați observat, președintele vorbește de o Majoritate a Sa și nu a PNL?!) va impune Reforma în sistemul de Sănătate cu R mare. În consecință, vom fi îndemnați să mergem la vot pe 6 decembrie 2020, cu orice preț, chiar și cu prețul infectării, și să votăm PNL cu orice preț, chiar și cu prețul de a ne da pumni în cap mai tîrziu, pentru prostia asta. În emisiune dezvăluiam că baza profeției mele stă în referirea la Reforma din Sănătate din dimineața lui 15 noiembrie 2020.

Toți cei care au pariat că Klaus Iohannis va acuza Pe-See-Dee (pînă și rostirea, semănînd cu o tropăială pe formularea PSD a devenit temei de parodie prin redacții, prin cafenele și pe rețele sociale) de tragedia de la Piatra Neamț au cîștigat. Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dat un lung recital anti-PSD. Pe vremuri, pe scenele căminelor culturale interpreți amatori, în timpul săptămînii, cărămidari, recitau, cu spume la gură, poeme antiamericane semnate de Dan Deșliu. Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis nu mi s-a părut prea deosebit de cei care denunțau pe vremea lui Vasile Luca pe scenele căminelor populare pe americanii care spînzurau negri la răscruci. Dacă aș fi pus pariu pe bune cu Monica Mihai m-aș fi ales și eu cu ceva. Conferința de presă de marți a fost culmea atacurilor anticonstituționale la PSD. Pînă la aceasta, au mai fost zeci de intervenții publice în care netam-nesam, Klaus Iohannis a început să latre la PSD. Urmărind conferința de presă de marți m-am gîndit cu nostalgie la ce-ar fi însemnat un asemenea moment pentru o altă presă. În clipa în care Klaus Iohannis a deschis gura pentru a naște prima literă, P, ziariștii prezenți ar fi trebuit să izbucnească în hohote de rîs. Atît de penibil a devenit Klaus Iohannis în repetarea, zi de zi, a diatribei împotriva PSD.

Unii confrați pun această reluare a unui moment știut deja pe de rost pe seama unei prestații de robot a personajului. Altele o pun pe seama refuzului de tip dictatorial de a lua în seamă semnalele din realitate.

Să nu-și dea seama Klaus Iohannis că sceneta condamnării PSD nu are nici o influență asupra scorului electoral al PSD?
E o întrebare pe care mi-am pus-o des în ultimul timp.

Spre deosebire de mulți confrați, eu am o părere bună despre inteligența politică a lui Klaus Iohannis. Dacă ar fi fost prost-prost grămadă – cum zic unii, n-ar fi ajuns președintele României, și n-ar fi reușit să-și asigure lejer un al doilea mandat. De aceea eu văd în atacurile împotriva PSD altceva decît o implicare de partea PNL în bătălia cu PSD. Și asta din simplul motiv că Klaus Iohannis știe (n-are cum să nu știe) că în această fază a campaniei electorale bătălia nu se mai duce între PNL și PSD, ci între PNL și USRPLUS pe de o parte, și între PSD și ProRomânia, pe de alta. Într-unul din taifasurile cu Marius Tucă de la Alephnews am desenat pe o coală de hîrtie împărțirea electoratului între Dreapta și Stînga. Practic, la ora actuală, cele două electorate sînt deja delimitate. Pînă la alegeri, bătălia nu se mai duce între PNL și PSD, între cele două mari grupări, ci în interiorul Dreptei și în interiorul Stîngii. Scorul PNL depinde de scorul USRPLUS. Pentru aceasta PNL se bate cu USRPLUS. Scorul PSD depinde de scorul Pro România. Pentru aceasta, PSD se bate cu Pro România.

Klaus Iohannis știe acest lucru.
De aceea, obiectivul atacurilor fără limite la adresa PSD, însoțite de elogierea PNL, vizează reducerea bătăliei politice la bătălia dintre cele două partide: PNL și PSD. Grație intervențiilor lui Klaus Iohannis, pe scena campaniei electorale sînt doar două partide: PNL și PSD.

Prezentînd PSD ca principal adversar al PNL, Klaus Iohannis pune între paranteze celelalte două partide USRPLUS și Pro România. El pariază pe un mers la vot, în vreme de Pandemie, doar a celor care resping partidul adversar. Cei de Dreapta merg ca să voteze PNL, împotriva PSD. Cei de Stînga, merg ca să voteze PSD împotriva PNL.
Celelalte două partide sînt prezentate, în strategia lui Klaus Iohannis, ca de prisos în această confruntare.

Există totuși un risc în această strategie:
Ca electoratul să fie atît de scîrbit de atacurile reciproce ale celor două partide încît să se îndrepte exact spre partidele outsidere.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide: PNL și PSD”

  • Un golan nazist care, astazi, putea sa fie la lada de gunoi a istoriei daca nu se opunea tradatorul de Tariceanu caruia ii putea preluarea functiei de sef al statului prin suspendarea de catre Parlament si demiterea, prin referendum, a celui care incalca grosolan si permanent Constitutia Romaniei, contesta deciziile Curtii Constitutionale si ataca continuu actiunile Avocatului poporului.
    Asa-i cand Seful Senatului, de atunci, avea nasul prea sensibil ori era nascut tradator, asa cum s-a dovrdit si la rasturnarea guvernului Dancila.

  • sistemul sanitar trebuie regandit din temelii.
    sistemul economic trebuie regandit din temelii
    sistemul politic trebuie regandit din temelii
    …toate sistemele sociale trebuie regandite din temelii.

    lumea mare isi schimba pielea. i-aramas mica!

    insa la vremuri noi, ochelari noi.

    oentru ca…
    sistemul sanitar este expirat
    sistemul economic este expirat
    sistemul politic este expirat.
    …de fapt toate sistemele sociale sint expirate.

    ochelari noi, ochi noi.

  • Pai se stie ca PNL+PSD=Blat.Am zis de atatea ori.

  • In interviul luat lui G Oprea acesta a raspuns ca este general cu 4 stele.
    In interviul luat lui S Predoiu acesta afirma ca este general cu 3 stele si ca este gradul cel mai mare in armata RO. (..”daca ar fi fost 4 stele sigur ca as fi avut 4″)
    Va rog sa lamuriti subiectul, este important.

  • Aveam un sfetnic îngâmfat
    și după cîteva reflecții…
    l-am pastrat!
    c-ajunsese să-mi dea lecții!
    cea dintai…? sa n-ajung ca el. un ingamfat!
    :))))))

    • asta da, sfetnic!:)))

      • Aveam un sfetnic îngâmfat
        și după cîteva reflecții…
        l-am pastrat!
        c-ajunsese să-mi dea lecții!
        cea dintai…? sa n-ajung, fiind distrat,
        …un ingamfat!

  • Nu stiu care sunt talentele politice speciale ale inaltului si daca nu le-am vazut in 6 ani, slabe sanse de acum; cat despre omenie si implicit empatie n-am vazut nicio urma microscopica la personajul in discutie.
    Urmarind partidele politice postdecembriste, surprizator de bine alcatuit si structurat este UDMR-ul avand membri doar oameni de valoare si bun simt care suplimentar vorbesc excelent in lb romana spre deosebire de majoritatea membrilor partidelor enumerate de Dvs.
    Ce va fi pe 6 decembrie dpv politic nu stim cu exactitate dar poate fi pentru cei mai infierbantati dintre politicieni ceva similar simbolisticii expresiei „To be or not to be”. Vor veni la vot alegatorii altii decat membrii de partid care isi vor risca si viata neamurilor ca sa puna mana pe ciolan, va veni tableta cu rezultatul magic sau se va trezi de dimineata natia asta amarata si va merge la vot? O multime de intrebari la care doar Mos Neculaie poate raspunde cu exactitate.

  • psd si proromania pe de-o parte
    pnl si usrplus pe celalalt taler.
    asta e o balanta.

    psd un taler,
    proromania celalalt taler.
    asta e o alta balanta

    pnl pe un taler
    usrplus pe celalalt
    iata a treia balanta.

    …insa mai sint doua balante, Maestre, fundamentale si ele.
    :
    proromania pe un taler, pnl pe celalalt
    usrplus pe un taler, psd pe celalalt.

    …de unde rezulta o alta balanta!, care echilibreaza balantele astea doua de mai sus.
    rezumat: )
    Dinamica Cubului, adica a Oului Absolut ( care e Cubul ) foloseste, spre echilibrare 6 balante si…un Punct de Sprijin ( care e…’piatra din unghi’)
    …prin urmare cam tot pe masura asta s-ar putea echilibra si balantele sistemului politic.

    insa tot asa cum in Curcubeu prima culoare e Rosu, iar ultima e Albastru,
    fundamentale in sistemul politic devin capetele, adica proromania, care tre sa fie leit Naturii, si usrplus, care tre sa fie fix pe dos decit Natura, adica leit Civilizatiei.
    si cum povestea e cu balante, orice iesire din Definitii…demoleaza toata constructia, sistemul de balante nemaifiind capabil sa se echilibreze…de la sine!, deci fara vreo altfel de implicare, alta decit ‘verificarea Definitiilor, asta fiind tot una cu anifestarea Adevarului, ‘punctului de sprijin’, mai exact a ‘referintei sistemului de balante de tip Cub’

    • sistemul politic…de oriunde de pe lumea asta migreaza spre o stare desavarsita,
      referinta sistemului politic suprapunindu-se peste referinta absolute,
      prin urmare din cele 6 balante si punctul de sprijin vor mai ramane doar doua si punctul de sprijin.
      cele doua fiind chiar capetele curcubeului, adica Natura si Artificialul
      adica, cf Dinamicii Cubului, proromania si usrplus.

      pe astfel de vremuri mai poti fi pro romania doar indirect, fiind pro natura,

      pe vremurile astea mai poti fi pro romania doar fiind pro civilizatie, adica fiind antinatura.

      de unde rezulta ca pe astfel de vremuri trebuie lucrat cu…superpozitiile natiei!:))))))))

      • o concluzie ar fi ca ne lipseste mai degraba un partid fundamental, decit sa ne lipseasca doua.
        pentru ca usr plus are tendinta sa fie procivilizatie, deci ii va fi simplu sa si fie.
        insa ce ne facem ca n-avem un partid care sa aiba tendinta sa fie pronatura. insa…pronatura in sesnul ca se armonizeaza vectorial! cu dinamicile naturii!, pentru ca, si se va observa asta, si usrplus se armonizeaza cu dinamicile naturii, insa doar in modul!,

        pentru ca pe cind comunismul pur e chiar dinamica naturii, comunismul si atit, adica comunismul intors pe dos si cu capul in jos e…imaginea din oglinda a naturii!
        cumva, pina la urma…ajungem la superpozitiile dinamicii naturii, care astea sint:
        -comunismul pur ( despre care vorbea si Platon, ba chiar si Ioan Gura de Aur )
        si
        -comunismul…pur si simplu.

  • un presedinte, si asta pare a fi procedura standard,
    lauda plenar partidul de la putere, stilul plenar fiind obligatoriu,
    si besteleste plenar partidul din opozitie, stilul plenar fiind si aici obligatoriu.

    in felul asta poporului i se mentine treaza referintele:
    ‘binele’ in cazul partidului de la putere, ca daia e la putere, pentru ca poporului sa i fie bine,
    ‘raul’ in cazul partidului din opozitie, ca daia e in opozitie, pentru ca poporului nu i a fost bine cu el.

    prin urmare tot ce face partidul de la guvernare are ca referinta ‘binele’, si…orice nu se suprapune peste referinta…devine vizibil,
    iar tot ce face partidul din opozitie are ca referinta ‘raul’, si tot ce face el…altfel decit ‘rau’ devine vizibil.

    rezumat:
    laudind plenar partidul de la guvernare, presedintele focuseaza atentia asupra deraierilor inspre ‘rau’ ale puterii,
    bumbacind plenar partidul din opozitie, presedintele focuseaza atentia asupra deraierilor inspre ‘bine’ ale opozitiei.

    abia asa se poate spune ca presedintele trateaza cu egala consideratie puterea si opozitia, acest tratament defindu-l pe presedintele care urmeaza aceasta procedura…un intelept!

    Maestre, hai ca incepe sa mi placa!:)))
    Io creca, pina la urma …si tu o sa ajungi,
    tot citindu-mi ‘punerile la indoiala’ care vizeaza zicerile tale,
    ca presedintele e un intelept! :))))

    • „Există totuși un risc în această strategie:
      Ca electoratul să fie atît de scîrbit de atacurile reciproce ale celor două partide încît să se îndrepte exact spre partidele outsidere.”

      nu exista niciun risc!, treaba e clara cristal!,
      Sinteza e Neantul, daca nu e Teza.
      electoratul scarbit va renunta la politicienii-oameni preferint, pe post de conducator,…inteligenta Artificiala.
      adica…electoratul scarbit de felul cum arata politica, se va indrepta catre un nou taler, care naste o noua balanta.
      noua…vorba vine!
      balanta asta fiind Natural VS Artificial.

      scarbiti de cum arata sistemele politice care contin…oameni, electoratele…de pretutindeni vor alege ca sef pe unul mai…putin certaret!:)), astfel definindu-si si noul zeu: Inteligenta Artificiala

      • …in timp ce politicienii de azi cred ca povestea mai e despre ei…, uite ca ea nu mai e!ea devine una care i pume la indoiala plenar, scotindu i din joc asisderea

        • insa orice sinteza tinde sa fie Teza, prin urmare, in final, adica la inceput, vom gasi nimic altceva decit Cubul. Adica Oul Absolut. Adica Mintea si Inima( in care Mintea se culcuseste cu drag)

          • La limita se poate spune ca povestea Natural VS Artificial e una despre superpozitiile Mintii…

    • Astea sint vremurile Inteligentilor. Adica ale Prostilor.
      Astea sint vremurile Desteptilor. Adica a lipsitilor plenar de Inteligenta.
      Vremurile astea sint despre Destepti VS Inteligenti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *