Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Studiile World Bank și Oxfam arată că nivelul de trai la 90% din populația planetei s-a deteriorat semnificativ în perioada 2020-2022

Ca să fie catchy și să facă trafic, un articol trebuie să dea concluzia de la început, încă din titlu. Așadar, articolul meu de azi se intitulează: ”Viața e frumoasă și lucrurile merg bine!”.

Studiile World Bank și Oxfam arată că nivelul de trai la 90% din populația planetei s-a deteriorat semnificativ în perioada 2020-2022. WB estimează că între 119 și 124 de milioane de persoane au căzut sub pragul sărăciei extreme în perioada pandemiei. ONU estimează 86 de milioane. ”Sărăcia Extremă” este definită ca fiind viața unei persoane ce trăiește cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi, fără să ia în considerare inflația din ultimii doi ani. Încă 160 – 200 de milioane de oameni au căzut sub pragul sărăciei în această perioadă (sub 5,5 dolari pe zi, neajustat la inflație). Graficele arată că un miliard de persoane vor ajunge sub pragul sărăciei extreme până în 2030 dacă se continuă același trend politico-economic. Aici nu socotim persoanele care trăiesc sub pragul de 10,5 dolari (50 de lei pe zi) care se consideră tot sărăcie. Ăștia ar mai fi vreo 2 miliarde, dar arată urât în statistici.

Conform UE, unul din patru copii din Uniunea Europeană se află astăzi în risc de sărăcie extremă și izolare socială. Riscul de sărăcie la nivelul uniunii a crescut, de la 22,4% în 2020, la 24,8% în 2022. Aici cifrele sunt incerte, unii dau 24, alții 30+, dar nimeni nu modifică baza de calcul ca să includă inflația, criza alimentară și criza energetică. Mortalitatea generală și mortalitatea infantilă sunt în creștere. Doar în 2021 avem un exces uluitor de mortalitate generală – aproximativ 18 milioane de decese din toate cauzele pe care experții le denumesc ”decese asociate pandemiei Covid-19”, dar care nu se datorează direct Covid. Recomand articolele din The Lancet, în special: ”Estimating excess mortality due to the COVID-19 pandemic” – ”all cause mortality”. Decesul ”asociat pandemiei” este un termen suficient de vag și speculativ încât să evite arătatul cu degetul către o anumită politică sanitară sau economică. Concluzia studiului este că trebuie să aflăm ce impact real a avut pandemia și de ce au murit ăilalți. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că trebuie să investigăm milioane de morți apăruți de ”nicăieri”. Asta cu ”trebuie să investigăm” e ca vorba aia pe care i-o torn eu neveste-mii cu ”trebuie să repar”. Nu repar niciodată, dar trebuie. E concluzia firească pe care o bășesc nonșalant până uită și rămâne așa.

Mai nou și studiile astea se fac mai vagi, de parcă ar fi contracte de creditare cu banca. Abia la paragraful 85, litera J, pagina 102, e scris cu litere de un milimetru care este dobânda reală pe care ai putea plăti-o. Acolo scrie că anul viitor crește formula de calcul: Euribor +35% de înmulțit cu radical din P, unde P este raportat la tendințele migratoare ale pârșului de pădure și poate varia + 86% în funcție de încălzirea globală din anul respectiv. În ultimă instanță oamenii de știință și-au dovedit lașitatea din plin în ultimii ani și ar fi păcat să arate taman acum cu degetul către acte de corupție și potențiale fapte penale din partea elitei politice. Mai ales atunci când împart responsabilitatea morală și profesională pentru susținerea tacită sau profitul direct sub un regim corupt. Așa e „știința” mai nou – suficient de vagă încât să poată fi răstălmăcită în orice titlu de presă și două articole complet contradictorii să poată cita același studiu fără probleme. Conform Eurostat, excesul de mortalitate generală la nivel european era de 26,4% în Noiembrie 2021. Chiar și dacă Covid-19 ar fi avut o mortalitate mai mare de 1,3%, – să zicem 4-5% cum se credea inițial – excesul de mortalitate ar fi tot imposibil de justificat. Așa că restul sunt mistere, ”decese asociate situației”… ”Mai moare lumea, NCSF!”. Vorba Anetei Duduleanu, în Cuibul de Viespi: ”Nimeni nu știe de ce a murit! A murit de mister! – De mister? Să te ferească Dumnezeu de gustul mitocanului!”.

E bine să fim optimiști. Veștile nu sunt numai proaste. Pentru o parte din populația planetei viața e frumoasă chiar și în plină ”comprimare” economică. De pildă, anul 2021 a adus un record de 3,3 milioane de decolări pentru sectorul avioanelor private de lux. Bloomberg și Forbes ne informează că pasagerii s-au bulucit ca niciodată să călătorească în stil exclusivist. Lumea bună își permite și mai salvează și planeta egalând noxele tuturor mașinilor de pe planetă într-un an de zboruri private. Vânzarea de avioane de lux a crescut uluitor, în special în segmentul aeronavelor cu valoare între 30 și 80 de milioane de dolari. Reprezentanții Gulfstream, de exemplu, s-au arătat uimiți de faptul că majoritatea cumpărătorilor au început direct cu achiziții de aeronave noi personalizate, în principal modelul G650 care are un preț de listă de 65 de milioane. Și cererea de aeronave de lux second hand a crescut simțitor. Costurile de operare ale unui Gulfstream G650 variază între 3,5 și 5 milioane de dolari pe an, în funcție de costurile de alimentare, salarii, mentenanță și regiunea în care operează. Păi, ori suntem baștani, ori nu mai suntem!?!

Și domeniul imobiliar de lux a înregistrat o creștere medie de 72% a vânzărilor în 2021 comparativ cu 2020 și o creștere cu 116% față de 2019. La nivel global, cea mai mare creștere de vânzări (89%) a fost observată la proprietățile cu preț între 10 și 20 de milioane de dolari. Apoi au urmat proprietățile cu valoare între 5 și 10 milioane care au văzut o creștere de 79%. În Australia, creșterea a fost de 129% pentru proprietățile ce au depășit 3 milioane de dolari la momentul vânzării. Cea mai scumpă căsuță s-a vândut cu 177 de milioane de dolari, în California, statul cu cea mai mare populație fără adăpost din SUA. Domeniul iahturilor de lux a înregistrat și el vânzări record în 2021, cu o creștere de 77% față de 2020 și 100% față de 2019. În total 887 de super-iahturi au fost vândute anul trecut. Printre cele mai scumpe achiziții regăsim nava M/Y Octopus cu lungime de 126 de metri și preț de listă de 278 de milioane, iahtul de lux M/Y Man of Steel (86 metri) în valoare de 150 de milioane și Lady Moura (104 metri) la prețul de 125 de milioane de dolari. Comenzile de iahturi de lux noi, în segmentul de 45 de metri lungime, au crescut cu 25 de procente, un record de 1024 de proiecte noi în diverse stadii de construcție. De altfel cererea este atât de mare încât șantierele au probleme în a onora comenzile, au ridicat adaosurile, iar asta a crescut prețurile și pe piața de iahturi second hand.

De domeniul LNG, transport de petrol și gaze nu are rost să mai vorbim. Oamenii știau exact că lobbyiștii vor reuși liberalizarea fosililor și că vor putea sugruma piața la sfârșitul lui 2021. Au investit masiv în infrastructură LNG și transport de combustibili, așa că în primăvara lui 2022 au început să înregistreze profituri record. În perioada pandemiei companiile petroliere au sugrumat încet producția și au înghețat temporar transporturile. A meritat riscul de a ține petrolul la valoare negativă câteva săptămâni. De fapt nu era niciun risc atâta vreme cât toate slugile G20 erau în buzunarul lor. Dacă mergea cacialmaua, ieșea ce a ieșit. Dacă nu mergea, se scoteau din criză cu ajutoare de la populație sub forma subvențiilor de pandemie și a ideologiei ”too big to fail”. Win-win. Dacă a mers în 2009, acum de ce n-ar fi mers? Ca fapt divers – măritișul perfect dintre corporații și stat se numește fascism. Puteți consulta definiția în orice dicționar. Ideologia ”Stakeholder Capitalism” nu este nouă. E veche de pe vremea lui Benito. Definește cetățeanul ca acționar controlat și reprezentat în afaceri de un mediul politic cu o influență limitată în deciziile consiliului de administrație. Neo-liberalismul economic modern nu este altceva decât tehnofascism.

Nicio companie n-a făcut vreodată un miliard pe zi din gaz până să înceapă liberalizarea în pandemie. Tot sectorul de combustibili făcea 2,8 de miliarde pe zi până la liberalizare și război (The Guardian). Acum doar Gazprom face un miliard de dolari pe zi din gaz (tot The Guardian). Asta ca să știți și cât de repede se va termina războiul din Ucraina. Niciun lobby de pe planeta asta nu are interesul ca Rusia să piardă războiul, d-apoi să-l piardă repede. Deocamdată uzurparea politică și economică obligă guvernele corupte să impună clienților o fidelitate artificială care divorțează piața de ideea de competitivitate. Nu mai contează prețul cel mai bun sau oferta cea mai potrivită, ci alianța pe baza ”principiilor”. Principii care dictează că, dacă Gazprom face un miliard pe zi – Fuck Gazprom!. Saudi Aramco, Exxon și PetroChina trebuie să facă mult mai mult. Mă scuzați! Am vrut să zic cumetrii, nu principii. Ca atare conflictul trebuie să rămână înghețat până la epuizarea oricărei resurse politice, economice, umane și materiale posibile. Între timp, ca să nu mai cumpere petrol de la ruși, Europa cumpără petrol rusesc de la indieni, chinezi și chiar și de la americani. E un pic mai scump prin intermediari, dar merită efortul patriotic ca să le arătăm noi rușilor. Din păcate realitatea e mult mai simplă. Modelul ăsta economic obscen este nesustenabil. Volumul de resurse planetare este prea mic și cererea este mult prea mare ca să poți elimina Rusia din ecuație în viitorul secol. Toată Europa o știe doar că trage speranță că, dacă îi sechestrează contul de PornHub lui Lavrov, o să colapseze economic toată oligarhia.

Veștile bune nu se opresc aici. Topul miliardarilor raportat de Bloomberg ne arată că, în perioada pandemiei, 500 de persoane au acumulat un plus de avere de 1800 de miliarde de dolari în 2020, încă pe-atât în 2021, într-un bonus total de aproximativ 5000 de miliarde până în primăvara lui 2022. Oxfam și Bloomberg raportează că zece miliardari de la vârful piramidei și-au dublat averile pe perioada pandemiei ceea ce reprezintă o creștere a averii cu 15000 de dolari pe secundă sau 1,3 miliarde de dolari pe zi. În aceeași zi oarecare, sărăcia ucide în jur de 21000 de persoane. Zece persoane dețin acum o avere de șase ori mai mare decât venitul cumulat a 3,1 miliarde de locuitori. În 2022, zece indivizi dețin o avere de șase ori mai mare decât 40% din populația planetei. Nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără precedentul ilegal stabilit în 2008-2009 când toată lumea bună și-a acoperit pariurile pierzătoare cu bani de la populație. Precedentul odată stabilit, măsurile discreționare și debandada legislativă din pandemie nu au făcut altceva decât să distrugă orice speranță de economie reală și piață liberă. Au îmbogățit la modul obscen o clică de indivizi despre care toată lumea ne spune că e imposibil să fi manipulat un sistem corupt. Bogăția lor e doar o sumă infinită de coincidențe.

Într-o notă mai progresistă – asta pentru că progresiștii au fost toroipanele ortodoxiei virale și cei mai înveninați apărători ai măsurilor de pandemie – trebuie să precizez că minoritățile etnice și în special femeile au fost grav afectate din cauza măsurilor. Conform Oxfam, femeile au pierdut cumulat 800 de miliarde de dolari pe perioada pandemiei. 13 milioane dintre ele au rămas fără loc de muncă datorită măsurilor de restricție. În această minunată perioadă de sabotaj economic și social, un număr de 252 de bărbați de la vârful unui strat ermetic, privilegiat, au acumulat mai multă avere decât un miliard de femei de pe planetă. Eu, în calitate de mascul toxic, rămân la părerea că măsurile de pandemie au fost cel mai mare jaf economic din istoria umanității și cel mai mare transfer de capital de la vulnerabili la privilegiați. Nu știu ce cred fetele despre chestia asta… Aștept părerea prințeselor Facebook, dar mai ales opiniile influențărilor care întind căciula pe mozaicul din fața corporației, lângă politicienii veniți cu acordeonul. Știți voi – divele dezbrăcate pe net care se plâng de pe la tropice că ”obiectificăm” femeile dezbrăcate, plus coaliția de Buhnici mari și mici cărora le alunecă gura pe lângă creier din pricina îndestulării și a unei absențe complete de empatie față de semeni. Vectorii societății civile mă vor convinge sigur că lor le-a mers bine în pandemie și nu vor înțelege de ce se tot plâng trogloditele care au copii de crescut, țâțe prea mici pentru OnlyFans sau prea multă demnitate în general.

Despre cifrele sărăciei și repercusiunile corupției din pandemie nu se revoltă nimeni prea tare, dar când se ia Produsul Verde de grase, bubuie toată protipendada. Priorități… nu glumă. Până și Maia Morgenstern a sărit la gușa lui Buhnici să-l înduioșeze cu panseurile ei despre frumusețe. Mie îmi place mult Maia, dar mi se pare pierdere de timp să te cobori la genunchiul broscoiului pentru a educa echivalentul unei scame agățate în flocii internetului. Buhnici e un influencer atât de inutil încât ar putea fi înlocuit oricând de un braț robotic care despachetează telefoane și de un manual tehnic în format pdf. E primul care ajunge excipient în hrana pentru pisici în caz de vreo revoltă a inteligenței artificiale. Faptul că Buhnici are un milion de urmăritori nu spune nimic despre relevanța lui pentru societate. E doar o critică extrem de brutală la adresa speciei în general. Atestă faptul că un milion de români nu înțeleg nicio limbă de circulație gramaticală și nu sunt în stare să-și despacheteze singuri telefoanele. Dar e mult mai simplu să te arunci pe un scandal gen Buhnici decât să-ți asumi vreodată să rostești ceva cu adevărat controversat.

Mă rog… În concluzie: viața e frumoasă pentru unii. Mai frumoasă ca niciodată. Conține mai multe iahturi, vile și avioane de lux ca niciodată. Vacanțe exotice, produse premium, aur, șampanie și soare. Lucrurile merg bine. În ăștia doi ani s-au fabricat mai mulți bani decât au existat vreodată în istoria banilor. Dacă nu vă descurcați în condițiile astea, e din vina voastră. Cel mai probabil nu înțelegeți democrația sau cum funcționează o economie normală. Dacă n-aveți fâș pentru copii sau bani de rechizite sunteți conspiraționiști și deplorabili. Antivaxxeri. Cu siguranță nu aveți valori, nici inteligență și nici nu vreți să apărați ecologia. Nu înțelegeți liberalismul modern. Votați greșit și cineva trebuie să vă consolideze democrația cu ajutorul serviciilor, al presei și al oamenilor de bună credință. Cineva trebuie să vă învețe normalitatea, cum să trăiți mai modest, cum să vă educați copiii să fie dronele obediente ale sistemului și cum să nu otrăviți planeta din cauza pretențiilor de viață decentă. Cinci dolari pe zi ar trebui să vă ajungă ca să depășiți pragul de sărăcie. Mai mult de atât ce vreți? Lăsați morții și cifrele! Ați văzut ce-a zis Buhnici!?! (Sursa: Dan Pavel pe MeWe) 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *