Aşa cum era de aşteptat, weekend-ul care tocmai a trecut a fost dominat, din nou, din punct de vedere mediatic, de ştirile generate de Congresul PNL şi de lupta pe viaţă şi pe moarte care se duce între cele două grupări aflate în competiţie.
Chiar dacă România este „big time” sub ape, premierul ţării şi cea mai mare parte a miniştrilor nu au ezitat nici de data aceasta să se dea în stambă prin participarea la evenimente de partid deşi, conform Constituţiei României, principala lor activitate ar trebui să fie administrarea ţării şi a problemelor cu care se confruntă cetăţenii săi.
Episoadele care au ţinut capul de afiş al ştirilor şi au încins reţelele de socializare au fost, pe de o parte, fotografia în care actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a fost lăsat singur pe un rând de scaune, la Cluj, iar pe de altă parte apariţia documentului, cu antetul Cancelariei primului-ministru, prin care susţinătorii lui Florin Cîţu sunt instruiţi cum să acţioneze în campanie împotriva lui Ludovic Orban.
1. Fotografia cu Ludovic Orban singur pe un rând de scaune
Deşi a fost ultacomentată în mod negativ de diverşi analişti, spre deosebire de celebra fotografie de la Guvern, când Ludovic Orban era premier, această fotografie reuşeşte să îl victimizeze pe actualul preşedinte al PNL. Dacă pentru publicul extern a fost sursă de glume şi ironii, pentru activul de partid, mai ales pentru cei care vor participa la Congresul din data de 25 septembrie, ea are următoarele semnificaţii:
2. Strategia anti-Orban cu antetul Cancelariei primului-ministru al României
Competiţia pentru şefia PNL în care s-a înscris premierul ţării are şanse foarte mari să lase urme adânci nu doar în interiorul partidului, cât şi la nivelul întregii ţări.
Premierul României este angrenat într-un război politic în care foloseşte toate resursele guvernamentale (banii de la Finanţe) pentru a cumpăra susţinerea preşedinţilor de organizaţii, în timp ce angajaţii Guvernului lucrează pentru campania din interiorul PNL, fie desfăşurând o adevărată muncă de poliţie politică prin vânarea posturilor de televiziune şi a publicaţiilor ostile premierului, fie prin instigarea liderilor PNL la spionarea tuturor manevrelor pe care le face Ludovic Orban.
Efectele negative generate de dezmăţul politic al premierului Florin Cîţu pe bani publici se vor face, însă, resimţite atât asupra imaginii guvernului, cât şi asupra imaginii lui Klaus Iohannis, numele preşedintelui României ajungând să fie inserat în strategiile anti-Orban concepute în sediul Guvernului României – „Și mai ales, premierul are un partener de încredere: președintele Klaus Iohannis”.
Chiar dacă mulţi s-au grăbit să afirme că eliberarea din închisoare a fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, va abate atenţia de la păruiala generală care se desfăşoară acum în interiorul PNL, acest lucru nu este întocmai corect.
În ipoteza în care Liviu Dragnea va începe un adevărat tur al televiziunilor în aceste aproape două luni cât au mai rămas până la Congresul PNL, cei care îl vor urmări vor fi membrii PSD sau cei dezamăgiţi de actuala conducere a social-democraţilor. Şi, într-o oarecare măsură, publicul nehotărât.
Electoratul de dreapta, votanţii PNL şi cei ai USRPLUS, îl detestă profund pe fostul lider al PSD aşa că nu vor fi interesaţi de declaraţiile acestuia. Cei foarte puţini din electoratul de dreapta care, totuşi, vor urmări eventualele dezvăluiri făcute de Liviu Dragnea, se vor amuza apoi se vor uita în portofel şi vor înjura Guvernul Meu.
De aceea, pentru a evita prăbuşirea cu totul în sondajele de opinie la capitolul încredere, Klaus Iohannis ar trebui să solicite suspendarea lui Florin Cîţu din funcţia de premier pentru ultimele 45 de zile ale acestei campanii electorale, conform art. 107, alin (3) din Constituţia României care prevede următoarele: „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.
Nu ştim dacă Florin Cîţu va câştiga „big time” şefia PNL. Ştim însă că, în acest moment, premierul Cîţu şi toată echipa sa încalcă „big time” Constituţia ţării prin angrenarea Guvernului României într-o competiţie politică. Din acest motiv, dar şi pentru că a încălcat alte multe linii roşii ale jocului democratic, Florin Cîţu ar trebui să-şi dea demisia „big time” din funcţia de premier. Însă, şi o suspendare pe o perioadă de 45 de zile ar fi binevenită pentru buna funcţionare a Guvernului ţării.
Doar daca privesti fotografiile LOR si ale Taticului , observi ca trebuie internati de urgenta !
Sunt absolut indiferenti apropos de soarta poporului „alegator”. Drept care , Popor , din nou Fraieri ! LA MAI MULTE ALEGERI !
..doamne, ce subiecte trebuie sa dezbatem.. lui catu-matu asta, nici cainele n as avea incredere sa i-l las sa l plimbe. Si el vrea sa fie, sef de partid, presedinte de tara.. Va dati seama, unde au ajuns lucrurile? Papusarii care misca firele n au simtul rezonabilului. In orice caz astia nu vor binele oamenilor. Fac tot posibilul sa produca colapsul lumii in care traim.
@Raluca,
Orban nu trebuie sa se „bată” cu nimeni, ca se dau singuri în spectacol. Doar de-asta s-au suit toți pe „scena”, nu?
PS. Câțu si Boc imi amintesc de Lolek și Bolek.