Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Suspendarea lui Florin Cîţu din Guvernul României

Aşa cum era de aşteptat, weekend-ul care tocmai a trecut a fost dominat, din nou, din punct de vedere mediatic, de ştirile generate de Congresul PNL şi de lupta pe viaţă şi pe moarte care se duce între cele două grupări aflate în competiţie.

Chiar dacă România este „big time” sub ape, premierul ţării şi cea mai mare parte a miniştrilor nu au ezitat nici de data aceasta să se dea în stambă prin participarea la evenimente de partid deşi, conform Constituţiei României, principala lor activitate ar trebui să fie administrarea ţării şi a problemelor cu care se confruntă cetăţenii săi.

Episoadele care au ţinut capul de afiş al ştirilor şi au încins reţelele de socializare au fost, pe de o parte, fotografia în care actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a fost lăsat singur pe un rând de scaune, la Cluj, iar pe de altă parte apariţia documentului, cu antetul Cancelariei primului-ministru, prin care susţinătorii lui Florin Cîţu sunt instruiţi cum să acţioneze în campanie împotriva lui Ludovic Orban.

1. Fotografia cu Ludovic Orban singur pe un rând de scaune

Deşi a fost ultacomentată în mod negativ de diverşi analişti, spre deosebire de celebra fotografie de la Guvern, când Ludovic Orban era premier, această fotografie reuşeşte să îl victimizeze pe actualul preşedinte al PNL. Dacă pentru publicul extern a fost sursă de glume şi ironii, pentru activul de partid, mai ales pentru cei care vor participa la Congresul din data de 25 septembrie, ea are următoarele semnificaţii:

  1. Este un semnal de alarmă negativ pentru ceea ce urmează să se întâmple în partid, dacă Ludovic Orban pierde această competiţie pentru şefia PNL. Apucăturile despotice de care a dat dovadă, până în acest moment, premierul Cîţu, ar trebui să le dea fiori reci atât preşedinţilor de organizaţii, cât şi membrilor simpli. Fotografia cu Orban transmite exact mesajul acesta: „dacă mie îmi fac aşa ceva, deşi sunt încă preşedintele partidului, gândiţi-vă ce vă aşteaptă pe voi”.
  2. Competiţiile interne de partid nu diferă foarte mult de celebrele cafteli care au loc în curtea şcolii cu scopul de a stabili cine este liderul absolut. În acest caz, este bine cunoscut faptul că publicul nu este niciodată de partea AROGANTULUI care vine să se bată flancat de 35 de smardoi. Publicul îl apreciază întotdeauna pe POPULARUL care are curajul să se lupte de unul singur. De aceea, pentru Ludovic Orban ar fi o greşeală fatală să încerce să apară şi el flancat de o aşa numită „echipă”, aşa cum apare Florin Cîţu (subliniind astfel faptul că este un personaj lipsit de curaj). Orban are o vechime de peste 30 de ani în PNL, iar echipa sa ar trebui să fie toţi membrii partidului.

2. Strategia anti-Orban cu antetul Cancelariei primului-ministru al României

Competiţia pentru şefia PNL în care s-a înscris premierul ţării are şanse foarte mari să lase urme adânci nu doar în interiorul partidului, cât şi la nivelul întregii ţări.
Premierul României este angrenat într-un război politic în care foloseşte toate resursele guvernamentale (banii de la Finanţe) pentru a cumpăra susţinerea preşedinţilor de organizaţii, în timp ce angajaţii Guvernului lucrează pentru campania din interiorul PNL, fie desfăşurând o adevărată muncă de poliţie politică prin vânarea posturilor de televiziune şi a publicaţiilor ostile premierului, fie prin instigarea liderilor PNL la spionarea tuturor manevrelor pe care le face Ludovic Orban.

Efectele negative generate de dezmăţul politic al premierului Florin Cîţu pe bani publici se vor face, însă, resimţite atât asupra imaginii guvernului, cât şi asupra imaginii lui Klaus Iohannis, numele preşedintelui României ajungând să fie inserat în strategiile anti-Orban concepute în sediul Guvernului României – „Și mai ales, premierul are un partener de încredere: președintele Klaus Iohannis”.

Chiar dacă mulţi s-au grăbit să afirme că eliberarea din închisoare a fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, va abate atenţia de la păruiala generală care se desfăşoară acum în interiorul PNL, acest lucru nu este întocmai corect.

În ipoteza în care Liviu Dragnea va începe un adevărat tur al televiziunilor în aceste aproape două luni cât au mai rămas până la Congresul PNL, cei care îl vor urmări vor fi membrii PSD sau cei dezamăgiţi de actuala conducere a social-democraţilor. Şi, într-o oarecare măsură, publicul nehotărât.

Electoratul de dreapta, votanţii PNL şi cei ai USRPLUS, îl detestă profund pe fostul lider al PSD aşa că nu vor fi interesaţi de declaraţiile acestuia. Cei foarte puţini din electoratul de dreapta care, totuşi, vor urmări eventualele dezvăluiri făcute de Liviu Dragnea, se vor amuza apoi se vor uita în portofel şi vor înjura Guvernul Meu.

De aceea, pentru a evita prăbuşirea cu totul în sondajele de opinie la capitolul încredere, Klaus Iohannis ar trebui să solicite suspendarea lui Florin Cîţu din funcţia de premier pentru ultimele 45 de zile ale acestei campanii electorale, conform art. 107, alin (3) din Constituţia României care prevede următoarele: „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.

  1. Prin suspendarea din funcţia de prim-ministru, Florin Cîţu ar da o uriaşă lovitură de imagine demonstrând întregului partid că are curajul să se lupte cu Ludovic Orban şi fără să aibă la cingătoare pixul de premier. Doar în felul acesta, Iohannis va reuşi să protejeze imaginea Guvernului României de lupta internă din PNL, care riscă să aibă consecinţe neplăcute atât în plan intern, cât şi în plan extern – a se vedea declaraţia europarlamentarului Rareş Bogdan despre comasarea ministerului de Interne cu cel al Transporturilor şi cea a deputatului Iulian Bulai despre desfiinţarea ministerului de Interne.
  2. Prin această suspendare de 45 de zile din Guvern a premierului Cîţu, Iohannis poate numi ca premier interimar un personaj care să-i aducă procente importante în sondajele de opinie. Iar singurul personaj care stârneşte valuri de simpatie atât în rândul electoratului de dreapta, cât şi în rândul electoratului nehotărât este „Câinele” Drulă. Foarte probabil, mult prea „bătrânul” general Pahonţu i-a explicat lui Iohannis că în politică nu este bine să pariezi pe o singură carte. De aceea, propulsarea lui Drulă la şefia executivului pentru o perioadă de 45 de zile i-ar sufla acestuia vânt în pânze pentru o candidatură cu succes la şefia USRPLUS. Astfel că, indiferent de rezultatul alegerilor din PNL, Iohannis va putea să profite de beneficiile politice şi de imagine pe care succesul lui Cătălin Drulă i le-ar putea aduce.

Nu ştim dacă Florin Cîţu va câştiga „big time” şefia PNL. Ştim însă că, în acest moment, premierul Cîţu şi toată echipa sa încalcă „big time” Constituţia ţării prin angrenarea Guvernului României într-o competiţie politică. Din acest motiv, dar şi pentru că a încălcat alte multe linii roşii ale jocului democratic, Florin Cîţu ar trebui să-şi dea demisia „big time” din funcţia de premier. Însă, şi o suspendare pe o perioadă de 45 de zile ar fi binevenită pentru buna funcţionare a Guvernului ţării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Suspendarea lui Florin Cîţu din Guvernul României”

  • Doar daca privesti fotografiile LOR si ale Taticului , observi ca trebuie internati de urgenta !
    Sunt absolut indiferenti apropos de soarta poporului „alegator”. Drept care , Popor , din nou Fraieri ! LA MAI MULTE ALEGERI !

  • ..doamne, ce subiecte trebuie sa dezbatem.. lui catu-matu asta, nici cainele n as avea incredere sa i-l las sa l plimbe. Si el vrea sa fie, sef de partid, presedinte de tara.. Va dati seama, unde au ajuns lucrurile? Papusarii care misca firele n au simtul rezonabilului. In orice caz astia nu vor binele oamenilor. Fac tot posibilul sa produca colapsul lumii in care traim.

  • @Raluca,

    Orban nu trebuie sa se „bată” cu nimeni, ca se dau singuri în spectacol. Doar de-asta s-au suit toți pe „scena”, nu?
    PS. Câțu si Boc imi amintesc de Lolek și Bolek.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *