Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Tabela de marcaj. Samuraii și frizerul

Cum finala EURO2020 se va desfășura abia duminică, pe Wembley, iar surprizele au curs cu duiumul până acum, nu mă încumet să dau un pronostic. Deocamdată, mă opresc la prioritatea absolută a sportului românesc, care este Olimpiada de la Tokio, până la startul căreia mai sunt doar două săptămâni. Și pentru că la noi e ca la nimeni alții, prefațăm Jocurile cu un scandal în toată regula, generat de forfaitul declarat de cele trei tenismene românce calificate în proba individuală: Simona Halep, Sorana Cârstea și Patricia Țig. Retragerea lor a fost anunțată oficial de Ion Țiriac, care a explicat, în calitatea sa de președinte al Federației Române de Tenis, că Halep nu s-a refăcut după accidentarea de la Roma, iar celelalte două jucătoare, care au probleme similare, nu vor să se mai supună regimului draconic de izolare în camerele de hotel, impus de organizatorii niponi.

Bine, dacă mă întrebați pe mine, niciuna dintre cele trei nu se număra printre eventualele favorite la podiumul olimpic, nici măcar Simona, aflată departe de valoarea care a consacrat-o. Marea ei greșeală, sancționată deja pe mai multe voci, rămâne întreținerea exagerată a iluziei că va fi prezentă la Tokio, după ce s-a plimbat pe la Bad Homburg și Londra însoțită de Darren Cahill și Daniel Dobre, cu care chipurile s-ar fi antrenat pentru Olimpiadă. Joc de imagine însă, având în vedere că aceste ultime două turnee la care s-a dus (pentru a abandona înaintea startului) se disputau pe iarbă, în timp ce competiția din Japonia va fi pe hard! Sigur, îi doresc Simonei, ca întotdeauna, să se refacă și să revină cât mai curând, dar acum chiar nu știu pe cine să mai cred: pe Darren, care a lăsat-o la Londra (anunțând că la Tokio merge doar cu Dobre și se vor reuni după Olimpiadă la Cincinnati!), sau pe Țiriac, care a declarat public că jucătoarea are nevoie de 7-8 luni, dacă nu chiar un an, pentru recuperare completă? Vom vedea dar, până atunci, lumea sportului autohton își amintește că Simona Halep și-a declinat în ultima clipă și participarea la Jocurile de la Rio, din 2016, invocând atunci teama de… virusul Zika, care era răspândit de țânțari!

În spatele Simonei, scandalul absenței de la Tokio vizează și alte tenismene care, spre deosebire de ea, au beneficiat pe perioada pregătirii de așa-numita bursă olimpică, acordată de COSR, în valoare de 500 de dolari pe lună. Or, aceste cheltuieli cum ar mai putea fi justificate acum, când la Olimpiadă nu se prezintă decât dublul Monica Niculescu-Raluca Olaru?! Comitetul Olimpic pregătea o ședință de sancțiuni, ministrul sportului cerea socoteală și el, federația îl acuza pe ministru că și-a bătut joc de tenis cu ultimul buget și e de presupus că va urma un decont usturător.

În acest timp, delegația olimpică a României a fost deja definitivată: va cuprinde 100 de sportivi care au obținut calificarea în 16 discipline. Cea mai numeroasă garnitură va fi a canotajului, de la care se așteaptă și cele mai strălucitoare medalii. În Japonia trimitem deci un lot care își propune să depășească bilanțul rușinos de la Rio, de unde ne-am întors cu doar 4 medalii, adică exact ca de la Helsinki, în… 1952! Îmi aduc aminte că, în momentul în care a devenit președintele COSR, Mihai Covaliu a declanșat programul “Samuraii pentru Tokio”, pe care s-a străduit să-l pregătească și să-l susțină. Acum, se apropie ora H și prea multe speranțe nu avem, pe lângă noutatea că după o jumătate de secol ajungem din nou și cu fotbalul la Olimpiadă. Mirel Rădoi, selecționerul olimpicilor, se văicărește că nu și-a putut asigura toți jucătorii doriți. În schimb, observ că delegația sportivă numără 18 fotbaliști și 4 rezerve, în timp ce staff-ul cuprinde…18 persoane. Comparativ cu canotajul, care deplasează 36 de schifiști, adică dublu, plus un staff tehnic mult mai mic, e de mai mare râsu. Dar poate că federația lui Burleanu vrea să-și plimbe prin Țara Soarelui Răsare și câțiva apropiați, după un an de rateuri în lanț. Sau poate că Mirel Rădoi și-a ridicat și frizerul la rang de samurai!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *